Twitter DM jest zawsze potwierdzony przez nowe badania

Nowe badania wykazały, że Twitter zapisuje wszystkie Twoje bezpośrednie wiadomości. Karan Saini, badacz bezpieczeństwa i prywatności w Internecie, odkrył niektóre ze swoich wieloletnich bezpośrednich wiadomości na Twitterze z usuniętych kont. Badacz był również w stanie użyć błędu, aby pobrać nawet starsze wiadomości z zawieszonych lub dezaktywowanych kont. Podniosło to brwi wśród jednych z wiodących ekspertów ds. Bezpieczeństwa online, a także społeczności mediów społecznościowych. Pomimo tego, że Twitter twierdzi, że usuwa konta na żądanie użytkownika, nowe badania wskazują inaczej.


Twitter DM jest zawsze potwierdzony przez nowe badania

Twitter DM jest zawsze potwierdzony przez nowe badania

Jak odkryli robaka??

Według naukowca, który odkrył błąd na Twitterze, ten cienki działa w serwisie internetowym. Pozwoli to każdemu na wyraźne obejście i dostęp do tweetów wykonanych praktycznie od momentu uruchomienia platformy.

Dla wielu osób, które dzielą się wrażliwymi danymi lub spostrzeżeniami, takimi jak dziennikarze lub informatorzy, jest to niebezpieczny problem. Możliwość pobrania dowolnego tweeta z dowolnego okresu stanowi poważne naruszenie prywatności danych i praw internetowych. Jednak na chwilę obecną w Stanach Zjednoczonych nie ma takich przepisów, które mogłyby nakazać Twitterowi usunięcie tych danych.

Z drugiej strony UE ma pewne przepisy w tym zakresie, ale Twitter nadal znajduje się w legalnej szarej strefie w tym zakresie. Wszystko to naraża Ciebie i Twoją prywatność w Internecie na znaczne ryzyko. Wyobraź sobie, że ktoś może wykopać dowolny tweet wysłany w dowolnym momencie. Nawet jeśli konto zostało usunięte, mogą mieć do niego dostęp.

Twitter nie powinien mieć takich zasad?

Tak, Twitter powinien mieć zasady, które obowiązują. Zgodnie z oświadczeniami o polityce Twitter wstrzyma dezaktywowane konto przez okres 30 dni od żądania. Właściciel konta może ponownie aktywować swoje konto w ciągu tego 30-dniowego okresu, po którym zostanie ono trwale usunięte. Może się to wydawać, że chcemy, ale tutaj jest drobny druk, który otrzeźwia wszystko.

Zgodnie ze szczegółami dotyczącymi tej zasady dezaktywacji dane na koncie, takie jak dzienniki, dane urządzenia, lokalizacja w momencie logowania itp. Są przechowywane przez 18 miesięcy. Tak więc Twoje dane są nadal technicznie na serwerze Twitter i mogą być potencjalnie dostępne.

Oprócz tego istnieją inne względy, takie jak w odniesieniu do bezpośrednich wiadomości. Na przykład w 2013 r. Twitter pozwolił użytkownikom usuwać wiadomości, które wysłali do innych, usuwając je na swoim koncie. Jednak zasady te zostały zmienione później, a następnie ludzie mogli usuwać wiadomości tylko ze swoich kont. Wiadomości wysłane do innych osób nie zostaną usunięte z ich konta.

Jak zabezpieczyć swoje konta w mediach społecznościowych

Wcześniej opublikowaliśmy przewodnik, który pokazuje, jak zabezpieczyć wszystkie konta w mediach społecznościowych. Oto podsumowanie:

  • Często zmieniaj swoje hasło na Twitterze. Upewnij się, że nie używasz tego samego hasła, aby zalogować się do różnych aplikacji społecznościowych.
  • Użyj uwierzytelniania dwuskładnikowego. To znacznie utrudni cyberprzestępcom włamanie się na twoje konto.
  • Unikaj klikania skróconych adresów URL wyświetlanych na Twoim kanale na Twitterze.
  • Miej oko na swoją skrzynkę odbiorczą pod kątem podejrzanego logowania.
  • Zawsze pamiętaj, że cokolwiek tweetujesz lub wysyłasz bezpośrednią wiadomość, pozostanie na zawsze.
  • Skorzystaj z VPN na Twitterze. Łącząc się z serwerem VPN, szyfrujesz cały swój ruch internetowy.
  • Nigdy nie udostępniaj wrażliwych danych online.

Co Twitter mówi o tym błędzie?

Twitter został poinformowany przez badacza o błędzie za pośrednictwem internetowej platformy premiowej o nazwie HackerOne. Sam błąd jest obecnie badany przez dział techniczny na Twitterze. Chociaż zarówno Saini, badacz, jak i Twitter nazywali ten błąd bardziej funkcjonalnym niż zorientowanym na bezpieczeństwo, wciąż stawia wiele pytań. Nic dziwnego, że wiele kanałów online dla mediów społecznościowych i związane z tym względy bezpieczeństwa trwają na ten temat.

Istnieje wiele opinii na temat majów, ale w większości pojawiają się pytania dotyczące bezpieczeństwa użytkowników. Wszyscy wiemy, że media społecznościowe umożliwiły każdemu wykopanie z kontekstu Tweetów z przeszłości i ich zidentyfikowanie. Teraz, ponieważ żadne tweety nie są potencjalnie poza zasięgiem, wszystkie rodzaje osób mogą użyć ich poprzednich tweetów przeciwko nim.

Komentarze są również kierowane do prawnego aspektu Tweetów. Niektórzy twierdzą, że Twitter może rozważyć usunięcie kont jako wycofanie praw z wystawionych tweetów. Jest to z pewnością niepokojący pomysł, ale obóz na Twitterze nie skomentował tutaj. Tak więc faktyczny proces wykorzystania tego błędu pozostaje nieznany. Jednak nie jest poza wyobraźnią zastanawianie się, w jaki sposób można to wykorzystać w nieuczciwy sposób.

Ostatnie słowo

Twitter to genialna platforma mediów społecznościowych, a każda z nich ma swoje wady. Wykryty błąd funkcjonalny podważa faktyczny proces zatrzymywania danych przeprowadzony na Twitterze. Z czasem może się zdarzyć, że zasady Twittera zapewnią, że żadne tweety z dezaktywowanych kont nie będą dostępne. Jeśli korzystasz z Twittera lub zamierzasz go używać w najbliższej przyszłości, pamiętaj, za co płacisz.

Prywatność i bezpieczeństwo w Internecie to dla nas wszystkich poważny problem i warto wiedzieć, gdzie możemy ujawnić prywatne informacje. Jako użytkownik Twittera musisz wiedzieć, jak w pełni korzystać z platformy bez narażania ogólnego bezpieczeństwa online. Znajomość tego błędu funkcjonalnego powinna być od tego punktem wyjścia.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map