Wkrótce możesz usunąć swoje dane śledzenia lokalizacji Google

W ciągu zaledwie kilku tygodni Google wprowadzi nową funkcję prywatności, która pozwala ręcznie usunąć dane śledzenia lokalizacji przechowywane przez wyszukiwarkę. Funkcja automatycznego usuwania historii lokalizacji umożliwia kontrolę nad tym, co chcą udostępnić wyszukiwarce. Przeczytaj więcej o tym poniżej.


Nowa funkcja prywatności Google usuwa historię

Wkrótce możesz usunąć swoje dane śledzenia lokalizacji Google

Powód nowej funkcji

Twoje aplikacje, wyszukiwarka i przeglądarki zbierają informacje o Tobie mogą być dość niepokojące. Bardziej niepokojące jest to, że nawet po wyłączeniu funkcji ustawiania lokalizacji Google nadal może Cię śledzić. Wiele aplikacji Google jest również odpowiedzialnych za zbieranie danych o Tobie. Z tych powodów użytkownicy wydali wnioski w celu uproszczenia procesu zarządzania danymi. W odpowiedzi na ich prośby firma ogłosiła, że ​​wprowadza nową funkcję, która pomaga efektywniej zarządzać danymi. Użytkownicy będą mogli automatycznie usuwać swoje dane lokalizacji i aktywności po 3 lub 18 miesiącach.

Do czego służy nowa funkcja Google?

Nowa funkcja Google dla Twojego konta Google umożliwia automatyczne usuwanie Historii lokalizacji oraz danych dotyczących aktywności w Internecie i aplikacjach po upływie określonego czasu, czyli po upływie trzech lub 18 miesięcy. Ta funkcja pomoże Ci usunąć dane po tym czasie, a następnie będą nadal normalnie usuwane.

W ubiegłym roku wyszukiwarka brała udział w gorących sporach dotyczących śledzenia lokalizacji, które najwyraźniej nadal Cię śledzą, nawet gdy wyłączono ustawienie Historii lokalizacji. Jedyny sposób, byś mógł zapobiec swojej lokalizacji być śledzonym polega również na wyłączeniu ustawienia „Aktywność w internecie i aplikacjach”. Zasadniczo ta funkcja została zaprojektowana z myślą o historii lokalizacji oraz danych dotyczących aktywności w Internecie i aplikacjach. Dzięki nowej funkcji Google możesz usunąć dane dla obu tych ustawień. Oznacza to, że wszystkie dane historii lokalizacji nie będą już do dyspozycji Google. 

Jak wyłączyć sieć & Aktywność aplikacji

Wykonaj następujące kroki, aby dowiedzieć się, jak wyłączyć sieć & Aktywność aplikacji na wielu platformach.

Dla użytkowników Androida

  1. Iść do Ustawienia Google
  2. Dostęp Konto Google > Dane & Personalizacja > Sieć & Aktywność aplikacji
  3. Wyłącz Sieć & Aktywność aplikacji

Dla użytkowników iOS

  1. Zaloguj się na swoje konto Google w przeglądarce
  2. Uzyskaj dostęp do swojego ustawienia konta w przeglądarce: Konto Google > Dane osobiste & Prywatność > Przejdź do mojej aktywności > Kontrola aktywności < Sieć & Aktywność aplikacji.
  3. Wyłącz Sieć & Aktywność aplikacji.

Więcej na temat funkcji

Nowa funkcja Google obejmie historię przeglądania użytkownika w Chrome oraz dane w aplikacji i funkcję Google Discover na Androida. Jednak Google nadal nie potwierdzi, jak daleko funkcja automatycznego usuwania obejmuje swoje produkty. Jest jednak pewne, że ta funkcja powinna mieć zastosowanie do usług korzystających z Twojego loginu Google.

Firma ma już ustawione narzędzia do włączania i wyłączania danych dotyczących lokalizacji lub aktywności aplikacji. Mimo że użytkownicy mogą nadal usuwać swoje dane ręcznie, jest to bardzo czasochłonne. Ta nowa funkcja najprawdopodobniej nadal pozwoli aplikacjom Google zaspokoić potrzeby użytkowników. Spowoduje to również usunięcie ich danych w rozsądnym terminie. Chociaż śledzenie przez Google niektórych działań może sprawić, że przeglądanie będzie wygodniejsze w danym momencie, nikt nie chce, aby te dane leżały długo.

Dlaczego Google Cię śledzi?

Chociaż możesz zastanawiać się, co Google ma do śledzenia Twojej lokalizacji, firma ma wiele do zaoferowania. Zyskowny zysk jest jednym z głównych czynników. Głównym powodem, dla którego Google ma obsesję na punkcie śledzenia lokalizacji, są dane. Im więcej danych Google otrzymuje, tym więcej może je wykorzystać dla własnej korzyści. Firma może zapewnić firmom lepsze możliwości reklamowe po sprzedaży danych użytkowników. W rzeczywistości sam Google stwierdził, że rekordy lokalizacji zapisane w ustawieniach „Moja aktywność” służą do kierowania reklam. Nabywcy reklam mają opcję kierowania na określone lokalizacje. Ale w tym celu muszą zapłacić Google wysoką cenę.

Komentarze Google

Rzecznik Google stwierdził w e-mailu, że firma uzgodniła 3- i 18-miesięczne ramy czasowe na podstawie preferencji użytkowników. Firma wybrała takie ramy czasowe, ponieważ dane mogą być reprezentatywne dla trzymiesięcznego sezonu lub wielu sezonów. Google powiedział, że ta funkcja pojawi się najpierw w przypadku danych o lokalizacji. Następnie rozszerzy się na dane w internecie i aplikacjach „w nadchodzących tygodniach”.

Spór dotyczący gromadzenia danych przez Google

Niektóre organizacje europejskie zawarły sojusz i złożyły skargę przeciwko Śledzenie lokalizacji Google. Udało im się to z pomocą lokalnych organów ochrony danych RODO. Skargi sugerowały, że Google korzysta z różnych technologii, aby zmusić użytkowników do korzystania z jego systemów śledzenia lokalizacji. Użytkownicy online już wiedzą, w jaki sposób Google korzysta zarówno z „Historii lokalizacji”, jak i „Internetu & Funkcja aktywności aplikacji do zbierania danych na podstawie lokalizacji.

Norweskie badania Forbrukerradet wskazują jednak, że Google stosuje inne techniki manipulacyjne, które nakłaniają użytkowników do pozostawienia włączonych funkcji śledzenia lokalizacji. Te techniki obejmują ukryte ustawienia domyślne, zwodniczy przepływ kliknięć, uprawnienia aplikacji i ustawienia zawsze włączone. Jeśli RODO zareaguje na korzyść 7 organizacji, Google zostanie ukarany wysoką grzywną. W obronie firmy śledzenie jest domyślnie wyłączone w ich systemach, a każdą aktywowaną metodę śledzenia można w dowolnym momencie wstrzymać.

Nowa funkcja prywatności Google usuwa historię – podsumowanie

Czy ta nowa funkcja wyczyści zapis Google w historii gromadzenia danych? Prawdopodobnie nie. Jednak funkcja ta jest nadal mile widziana. Ale spójrzmy prawdzie w oczy, gromadzenie danych jest nieuniknione. Chociaż ta nowa funkcja nie chroni w pełni użytkowników przed wszystkimi danymi gromadzonymi przez firmę, jesteśmy gotowi spróbować.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map