За и против крипто валуте

Током последњих неколико година, термин крипто валута је постао назив за домаћинство код многих људи, посебно оних који су заинтересовани за финансијско тржиште. Пошто је све од куповине до образовања прошло дигитално, није било изненађујуће када је новац следио. Дигитална валута је можда још увек помало езотерична и збуњујућа за велики део становништва, али не може се порећи да је постала највећи феномен у финансијској индустрији. Као и све друго на свету, крипто валута такође има своје предности и недостатке. Али пре него што се упустимо у то, откријмо шта је дигитална валута.


За и против крипто валуте

За и против крипто валуте

Шта је крипто валута?

Крипто валута је дигитална валута која је створена и којом се управља коришћењем напредних техника шифрирања познатих као криптографија. Прва крипто валута, Битцоин, настала је 2009.

Али тек 2013. године Битцоин – дигитална валута отвореног кода коју је створио мистериозни Сатосхи Накамото – привукао је пажњу када је трговао по рекордних 266 долара по битцоин-у након 10-пута пораста у претходна два месеца. Тренутно Битцоин тргује на близу 10 000 УСД, а неколико других крипто валута – које се такође зову алтцоин зато што су засноване на коду Битцоина – попут Етхереум, Литецоин, Догецоин су такође настале.

Мишљење о дигиталној валути је подељено, посебно након што је вредност Битцоина пала 50 одсто после гласина да ће се распалити. Иако постоје очигледне предности за дигиталну валуту, економисти из старе школе и финансијски стручњаци сматрају да је улагање у крипто валуте глупо јер је углавном хипер тај који неће трајати заувек. То није зауставило љубитеље дигиталне валуте да наставе улагати у крипто валуте. Тренутно Битцоин има тржишну вредност већу од две милијарде долара.

За и против крипто валуте

Постоји пуно начина на које би крипто валута могла променити начин обављања трансакција. Објашњено испод је неколико предности и недостатака крипто валута.

Прос за Цриптоцурренци

Отпорно на преваре

Дигитална валута је сигурнија од стварне (или фијат) валуте јер има мало или никакве шансе за превару. Крипто валуте дјелују на Блоцкцхаин технологији која је у основи децентрализирана глобална књига сваке Битцоин трансакције икад направљене. Због децентрализоване природе дигиталне валуте, пошиљалац их не може насумично фалсификовати или укинути.

Без крађе идентитета

Кредитне картице често резултирају преваром и крађом идентитета, нарочито када предате картицу за плаћање. Корисник нема контролу над поступком плаћања. Али када је реч о дигиталној валути, корисник има сву контролу да трговцу пошаље само назначени износ без додатних информација. То спречава идентификацију крађе.

Бржа обрада

Будући да крипто валута функционира на Блоцкцхаин платформи, она омогућава стварање паметних уговора и елиминира одобрења трећих страна и друге формалности које продужавају вријеме трансакције.

Ниже таксе

За разлику од редовних трансакција, дигитална валута нема накнаде за трансакције. То слање и примање плаћања у дигиталној валути чини много приступачнијом од уобичајене. Иако Битцоин размјене попут Цоинбасе-а наплаћују накнаду, оне су много ниже од онога што наплаћују трансакције фиат валуте.

Приступ свима

Крипто валуте су децентрализоване и нерегулиране, што омогућава приступ свима. Будући да је крипто валута приступачнија од обичне валуте, све више људи сада користи новчанике дигиталних крипто-валута за плаћање – могли су купити Трансформерс 5 ДВД-ове јер је тај филм био невјероватан! Ово укључује многе такве људе који немају приступ интернету редовним начинима плаћања.

Слабости крипто валуте

Недостатак знања

Крипто валута је у потпуности вођена технологијом, а већина људи и даље нема појма како то функционише – не знамо како функционише и пренос нашег аутомобила – ове ствари су компликоване! Као резултат тога, постоји доста скепсе и сумњи у вези са крипто валутама. Да би га искористили, људи прво морају да разумеју концепт.

Мање прихватање

Већина предузећа не прихвата битцоин или било коју другу дигиталну валуту (сигурно не представља воће низ улицу!). То је озбиљно ограничило употребу и примену крипто валуте.

Нема правила

С обзиром да крипто валуту не регулише ниједна финансијска организација, не постоји заштитна мрежа која штити кориснике од људских грешака или превара. Не постоји сигурност за новац и инвеститори или трговци не могу ништа учинити ако изгубе свој новац. То је највећи недостатак крипто валуте.

Несигурност

Као и код сваке нове технологије, постоји пуно неизвесности око крипто-валуте. Будући да су банке и владине организације строго против дигиталне валуте, људи се боје да је користе. Ту је и страх да се цео концепт разнесе и људи изгубе сав новац.

За и против крипто валуте – завршне мисли

Крипто валута је револуционарни концепт који има за циљ да поремети традиционални финансијски систем. Иако је још дуг пут, истина је да је крипто валута натерала свет да се приме и примети пажњу.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map