Ce este Bloatware? Ghid pentru începători

Când cumpărați un dispozitiv nou, indiferent dacă este un telefon Android sau un PC Windows, vă așteptați să fie curat și neatins. Ei bine, dacă acesta ar fi fost cazul, nu ai fi citit acest lucru în acest moment. Probabil ați observat că dispozitivul dvs. este înfundat cu un software preîncărcat inutil, nu? Da, asta este ceea ce numim Bloatware. Aveți întrebări având în vedere problema la îndemână și am răspunsurile. Iată tot ce trebuie să știți despre Bloatware.


Ce este Bloatware?

Ce este Bloatware?

Bloatware 101

Acest software vine în mai multe forme diferite. Majoritatea bloatware-urilor nu sunt periculoase, dar vă pot încetini sistemul și ocupa spațiul pe hard disk. Pentru a vă oferi un exemplu, utilizați un dispozitiv Samsung? Încercați să dezinstalați Youtube. Ei bine, nu poți. Aplicația este preinstalată pe dispozitivul dvs. și nu poate fi eliminată. Acest lucru s-ar putea datora dezvoltatorilor YouTube care plătesc bani pentru a-și instala produsele pe dispozitivele Samsung.

Același lucru este valabil și pentru alte aplicații care sunt doar acolo. De exemplu, mă îndoiesc că vreunul dintre voi a folosit Samsung Pass sau chiar știu despre ce este vorba. Cu toate acestea, nu poți scăpa de el, indiferent ce faci. Acesta este un exemplu perfect pentru Bloatware. Tehnic, software-ul este inofensiv, dar poate încetini dispozitivul drastic din cauza memoriilor RAM pe care le consumă.

Acum, acesta este locul în care devine serios. Există un alt tip de Bloatware care vine de pe site-urile web pe care le vizitați. Nu numai asta, dar unele programe preinstalate îți pot pune în pericol siguranța și confidențialitatea. Aceste aplicații pot crea vulnerabilități de securitate prin descărcarea actualizărilor și instrumentelor sistemului.

Problema este că pot descărca viruși troieni care se pot infiltra cu ușurință în sistemele de operare. Aceasta este o problemă pe care Lenovo a trebuit să o rezolve în 2016. Din păcate, nu au luat-o în serios la început. A fost nevoie de multe luni de reclamații ale consumatorilor, rapoarte ale analistului de securitate cibernetică și articole despre această problemă pentru ca Lenovo să oprească practica.

Bloatware se poate ascunde și în pachetele de software. Acest bloatware este mai periculos, deoarece conține adware sau malware. Deci, cu alte cuvinte, îți face mai mult rău decât bine când vine vorba de creșterea performanței dispozitivului.

Cum au sfârșit pe dispozitivul meu

Fie că este vorba de Android sau Windows PC, producătorilor li se permite să preinstaleze propriile aplicații și software pe dispozitiv. Nu contează dacă îți place sau nu, este acolo pentru a rămâne. De asemenea, Apple preîncarcă mai multe aplicații care nu pot fi șterse, inclusiv Stocuri, Vremea și Hărți. Ați încercat vreodată Bixby pe Samsung?

Da, software-ul nu poate fi eliminat și sunteți obligat să îl țineți instalat pe telefon. Puteți schimba chiar și utilizarea butonului, deoarece este atribuit doar pentru software. Deci, vă tot întrebați de ce există aceste aplicații pe telefoanele dvs.? Din nou, asta se datorează faptului că vânzătorii de software plătesc producătorilor și distribuitorilor să își instaleze produsele pe dispozitivele care speră să-și extindă clienții. Cu toate acestea, treptat, bloatware-ul cântărește viteza de procesare a dispozitivului. Acest lucru face ca chiar și aplicațiile mici să dureze mult prea mult pentru a putea funcționa.

Bătând balta

Probabil doriți să știți cum să scăpați de aceste aplicații enervante pe care nici măcar nu le folosiți. Ei bine, din fericire, există o modalitate de a face acest lucru, dar depinde de dispozitivul pe care îl utilizați. Dacă sunteți pe un telefon Windows, puteți dezinstala oricare dintre aceste aplicații nedorite cu ușurință. Alte dispozitive necesită unele abilități tehnice sau unele clicuri aici și acolo.

Cum să eliminați Bloatware pe PC-ul Windows

PC-urile Windows sunt cel mai adesea afectate de bloatware. Cu toate acestea, acest lucru variază în funcție de producător. De exemplu, dispozitivele Acer și Asus tind să conțină mai puțin bloatware decât Toshiba sau Sony.

Unele dintre Windows 10 bloatware sunt ușor de eliminat folosind un proces de dezinstalare obișnuit. Acest lucru poate funcționa cu ușurință cu mai multe aplicații pe Windows 10, inclusiv bani, știri, sport și alte câteva care completează meniul Start. Deci, pe computerul dvs. Windows, puteți ușura presiunea și debloat-o prin dezinstalarea obișnuită, este foarte ușor.

Pe de altă parte, puteți achiziționa un computer deja deblocat. Microsoft are o linie de PC-uri Signature fără software terț. Programele native ar putea fi eliminate fie prin dezinstalarea obișnuită, Powershell sau eliminatorii de bloatware. Puteți găsi zeci de aplicații specializate în eliminarea bloatware-ului, așa că nu vă faceți griji. Este foarte ușor să găsești un computer dezactivat, dar trebuie să vă avertizez, veți cheltui încă câteva bănuți pentru cei.

Cum să eliminați Bloatware pe MacOS

Știm cu toții că MacOS se concentrează pe propriile produse. Asta înseamnă că nu veți găsi că este afectat de bloatware așa cum este Windows PC. Dar totuși, s-ar putea să găsiți câteva aplicații de care nici nu aveți nevoie și să doriți să le scăpați de dragul performanței dispozitivului dvs. Din fericire, puteți face acest lucru cu Mac, dar necesită încă câțiva pași în acest caz. Iată ce trebuie să faci.

 1. Mai întâi, îndreptați-vă spre folderul Aplicații.
 2. Acum, alegeți aplicația pe care doriți să o ștergeți și selectați Obține informații.
 3. După aceea, atinge Partajarea și Permisiunile
 4. Faceți clic pe pictograma de blocare. Vi se va solicita să trimiteți parola de admin.
 5. În cele din urmă, activați privilegiul de citire și scriere.
 6. Acum puteți șterge software-ul pe care nu îl vedeți util pe mac.

Fiți atenți la ce ștergeți, deoarece unele dintre aplicații sunt o parte esențială a sistemului. Puteți cauza probleme dacă le eliminați. Dacă nu doriți ca acestea să ocupe spațiu sau memorie RAM, pur și simplu dezactivați-le.

Cum să eliminați Bloatware pe Android

Când vine vorba de dispozitivele Android, s-ar putea să te confrunți cu unele complicații. Nu este atât de ușor să scapi de aplicațiile nedorite. Cu toate acestea, puteți dezactiva întotdeauna aplicațiile pe care nu le doriți. Urmați pașii de mai jos și veți fi bine:

 1. Trageți degetul în jos din partea de sus a Android-ului dvs. pentru a merge Setări rapide pentru Android.
 2. Apăsați butonul de schimbare din partea dreaptă sus a dispozitivului.
 3. Selectați „Aplicații”.
 4. Acum, alege aplicația pe care dorești să o dezactivezi.
 5. Faceți clic pe Force Stop și DISable.
 6. În cele din urmă, aplicația nu va fi rulată în fundal. Cu toate acestea, va rămâne în continuare pe telefonul dvs. și vă va folosi spațiul de stocare.

Cu cât este mai ieftin telefonul, cu blatware-ul pe care îl primești. Producătorii de telefoane vând telefoane cu o valoare mai mică, obținând venituri suplimentare de la dezvoltatorii de software. Dacă sunteți în căutarea unui telefon care nu are la fel de multe blatware-uri ca Samsung, de exemplu, ar trebui să încercați like-urile Google Pixel sau Motorola Z. Aceste telefoane vă pot oferi o experiență Android mai naturală.

O altă opțiune pentru a scăpa de bloatware o dată pentru totdeauna este să rootați dispozitivul pe care îl utilizați. Asta înseamnă că veți avea acces la superuser și că veți avea opțiuni complete de personalizare, inclusiv posibilitatea de a șterge orice aplicație frustrantă a operatorului sau a producătorului, vă rog. Aveți grijă ce aplicație să alegeți. Veți găsi manuale online pentru a vă ajuta dacă sunteți nou în acest sens. Dacă ștergeți aplicația greșită, nu știți niciodată ce daune puteți face sau garanția pe care o puteți pierde.

Pe de altă parte, mai există o modalitate de a scăpa de aplicațiile nedorite – descărcarea propriilor aplicații de eliminare a aplicațiilor de bloatware. Există tone de aplicații „uninstaller” disponibile care, în esență, se încheie cu aceleași rezultate. Puteți utiliza like-urile Easy Uninstaller, ES File Explorer, NoBloat Free sau Root App Deleter (ultima necesită un telefon înrădăcinat pentru a funcționa. Pur și simplu selectați mai multe aplicații pe care doriți să le eliminați, apoi atingeți „dezinstalați”. trebuie să confirmați procesul de dezinstalare înainte de a putea continua.

Cum să eliminați Bloatware pe iOS

Dacă sunteți un utilizator pentru iPhone, ar trebui să știți că nu veți găsi atât de mult bloatware pe dispozitiv ca în Android. Deci, practic, treaba ta este mai ușoară. Unele aplicații pentru iPhone și iPad din iOS 10 pot fi șterse și dezinstalate, dar altele pot fi dezactivate. O aplicație dezactivată nu va apărea în secțiunea dvs. de aplicații și nu va putea rula în fundal, dar va fi încă prezentă pe dispozitiv. De asemenea, dacă ștergeți o aplicație preinstalată de pe iPhone-ul dvs., nu va face diferența atât de mare, deoarece nu sunt atât de mari atunci când vine vorba de stocare. Acum, dacă doriți să ștergeți bloatware pe iPhone, urmați pașii de mai jos:

 1. În primul rând, du-te la Setări -> General -> iPhone Storage.
 2. După aceea, alegeți aplicația de care doriți să scăpați.
 3. Acum, selectați Descărcați aplicația sau Ștergeți aplicația. Dacă alegeți opțiunea Descărcare, aplicația va fi încă disponibilă pe telefonul dvs., dar veți scăpa de ceva stocare. Cu toate acestea, opțiunea Ștergeți aplicația va elimina definitiv aplicația de pe dispozitiv.
 4. Acolo îl ai.

Un alt mod de a șterge bloatware-ul nedorit este să închideți iPhone-ul. Veți obține controlul deplin asupra a ceea ce este prezent pe dispozitivul dvs., veți șterge orice doriți și veți elibera spațiu în voie. Cu toate acestea, știm cu toții că nici compania în sine nu te încurajează să faci acest lucru. Apple este binecunoscut pentru caracteristicile sale de securitate. Prin închiderea platformei tale, vei face dispozitivul mai vulnerabil la malware și va fi mai puțin stabil. Așadar, vă sugerez să recurgeți la pașii de mai sus, deoarece este cea mai sigură opțiune pe care o aveți.

De ce să-l îndepărtezi?

Așa cum am menționat, bloatware vine cu funcții inutile care îți face mai mult rău decât bine. Este nevoie de o cantitate mare de memorie și RAM în timp ce nu faceți nimic deloc. Multe dintre ele pot acorda noi caracteristici, dar devin prea grele și devin o durere în gât.

Smartphone-urile încearcă să devină mai inteligente pe măsură ce trece timpul. Cu toate acestea, consumatorul plătește sancțiunea până la urmă. Orice blatware pe care dispozitivul îl are în biblioteca sa lucrează în fundal. Dacă sunteți mulțumit de noul dispozitiv pe care l-ați achiziționat, pregătiți-vă să fiți dezamăgiți de performanță. Bloatware afectează durata de viață a bateriei.

Îți scurge bateria fără a fi folosit, pentru început. Nu numai că, ci folosește și RAMS în fundal, ceea ce face ca telefonul dvs. să devină mult mai lent în timp. Acesta este motivul pentru care dezactivarea sau eliminarea unor astfel de aplicații nedorite este foarte recomandată dacă doriți să utilizați performanța maximă a dispozitivului..

Ce este Bloatware? – Gânduri finale

Dacă v-aș spune că știu ce face fiecare aplicație de pe dispozitivul meu, aș minti. Unele aplicații nu au cu ce să vă avantajeze, sunt prezente doar pentru că un dezvoltator de software a plătit producătorului pentru a-și prezenta produsele. Bloatware este o caracteristică inutilă care folosește cantități mari de memorie și memorie RAM. De ce și-ar dori cineva dacă nici măcar nu o vor folosi, pentru a începe? Aflați tot ce aveți nevoie despre bloatware în acest articol și despre modalitățile posibile de a scăpa de un astfel de software frustrant.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map