Ce este o semnătură digitală și de ce ai nevoie

Utilizarea unei semnături digitale vă asigură că un mesaj în tranzit este protejat de intruziune sau interceptare. Un document semnat digital asigură integritatea mesajului și că acesta nu a fost modificat în tranzit.


Ce este o semnătură digitală și de ce ai nevoie

Ce este o semnătură digitală și de ce ai nevoie

În acest proces, serverul creează o semnătură digitală adăugând criptare la conținutul mesajului. Această criptare este un proces de comutare unidirecțional, în care veți utiliza atât cheile dvs. publice cât și cele private. Când trimiteți un document semnat digital, clientul dvs. poate vizualiza mesajul, împreună cu semnătura electronică. Pentru a o decripta, el folosește cheia dvs. publică. Cu aceasta, el vă poate valida și autenticitatea conținutului mesajului.

Semnăturile digitale sunt utilizate pentru multe formate de mesagerie confidențială. Fie că este vorba de un serviciu de e-mail, tranzacții financiare online sau fotografii filigranate cu ID-ul eBay, procesul asigură protejarea conținutului. Dacă semnătura digitală pe transmisie nu este aceeași cu cheia publică a certificatului digital, destinatarul poate fi sigur că mesajul este modificat.

Cum oferă o semnătură digitală confidențialitate?

Practic, serverul adaugă o semnătură digitală la mesajul care trebuie transmis prin utilizarea perechii de chei. Aceasta este cunoscută sub denumirea de Public Key Cryptography, cel mai des utilizat proces pentru a livra un mesaj semnat digital. PKC (Public Key Cryptography) utilizează sisteme de livrare bazate pe Infrastructura de chei publice.

Cum funcționează infrastructura cheie publică

PKI (Public Key Infrastructure) creează semnături digitale folosind cheile publice și private, care sunt unice pentru fiecare utilizator. Perechea de chei este legată matematic între ele. În timp ce cheia publică poate fi partajată în mod deschis, cheia privată poate fi utilizată doar de persoana care semnează tranzacția.

Pentru fiecare tranzacție, PKI generează o semnătură digitală pentru expeditor cu cheia sa privată. În timpul acestui proces, un cod crypto este încorporat în mesaj. La sosirea mesajului semnat electronic, destinatarul poate decripta semnătura digitală cu cheia publică a expeditorului. Validează semnătura digitală a expeditorului. În acest fel, destinatarul poate fi sigur că conținutul documentului nu este modificat.

Pentru a ilustra un exemplu mai simplu:

Luați în considerare A, care semnează digital un fișier făcând clic ‘semn’ în aplicația sa de e-mail. Procesul unic de hash la care ne-am referit anterior, calculează valoarea hash pentru conținutul acestui fișier. A folosește cheia sa privată sau cheia de semnare pentru a cripta această valoare hash. Astfel, el creează o semnătură digitală, care este încorporată în mesajul original.

Când A trimite acest fișier către B, aplicația sa de e-mail identifică semnătura digitală pe mesaj. Acum B poate utiliza cheia publică A, care este deschisă deschis, pentru a decripta această semnătură digitală. De asemenea, poate calcula valoarea hash a fișierului original al A. Pentru a valida expeditorul, el compară această valoare hash cu hash-ul decriptat din mesajul lui A. Dacă aceste două valori nu sunt aceleași, înseamnă că mesajul a fost modificat.

De ce ai nevoie de o semnătură digitală?

Multe industrii necesită o semnătură digitală pentru tranzacțiile comerciale. Majoritatea regiunilor geografice și-au stabilit standardele proprii pentru procesele de semnătură electronică care utilizează tehnologia semnăturii digitale.

Aceste standarde locale de semnătură electronică se bazează pe metodologia PKI. La nivel internațional, aceste standarde ajută la prevenirea șanselor de manipulare sau falsificare a documentelor semnate electronic.

Cum să creezi o semnătură digitală?

Dacă doriți să creați o semnătură digitală, o puteți face pe cont propriu folosind un certificat digital. Cu toate acestea, utilizarea certificatelor autofirmate face dificilă validarea clienților dvs. pentru semnătura dvs. digitală. Prin urmare, cel mai bun mod este să vă adresați autorităților de certificare specifice (CA) pentru a obține semnătura dvs. digitală. Aceasta permite destinatarilor să verifice cu ușurință semnătura digitală pentru autenticitate.

În primul rând, trebuie să descărcați un certificat digital de la un CA de încredere, cum ar fi GlobalSign sau DocuSign. Instalați certificatul și apoi puteți semna digital mesajele. Prin utilizarea funcțiilor „semn” și „criptare” din aplicația de e-mail, puteți semna digital și cripta mesajele care vor fi trimise clienților. Acest lucru este apreciat mai ales în circuitele de afaceri. Clienții dvs. sunt siguri că e-mailul este cu adevărat de la dvs. și nu un impostor.

Nu toate semnăturile digitale sunt aceleași

Există diferite tipuri de semnături digitale utilizate pe diferite platforme. Aceste platforme de procesare a documentelor permit crearea și utilizarea diferitelor semnături digitale. De exemplu, Adobe PDF acceptă detalii de încorporare precum o imagine a unei semnături fizice, sigiliul oficial, data și locația. Documentele Microsoft Word acceptă semnături digitale vizibile și invizibile.

Tipuri de documente PDF semnate digital

 1. certificat: O semnătură de certificare încorporată în documentul PDF îl protejează împotriva încălcării. De asemenea, indică faptul că ați trimis documentul. Aceste documente PDF au o panglică albastră în partea de sus, care este unică pentru fiecare document. Acesta conține informațiile despre cine l-a semnat și cine a eliberat certificatul.
 2. Aprobare: Semnăturile de aprobare din documentul PDF ajută la optimizarea procedurii de aprobare a organizației dvs. de afaceri. Aprobările dvs. vor fi capturate și încorporate în document.

Tipuri de documente Word semnate digital

 1. Vizibil: Utilizatorii singuri sau multipli pot semna digital același document Word. Semnăturile vor fi afișate pe document similar cu modul în care le vedeți într-un document fizic.
 2. Invizibil: Semnăturile digitale invizibile țin informațiile ascunse pe document. Pe bara de activități se observă o panglică albastră vizuală, care indică autenticitatea și originea documentului.

Securitate oferită

În funcție de cerință, semnăturile digitale oferă securitate în cele trei servicii de bază:

Autentificarea expeditorului- Dovada semnatarului documentului. Aici semnăturile digitale pot identifica utilizatorul.

Integritatea datelor- Dovada integrității conținutului documentului. Acest lucru dovedește că datele nu sunt modificate.

Non-repudiere- Nu există nicio șansă pentru expeditor să refuze semnarea documentului. Dacă se dovedește în instanță că semnatarul a creat semnătura, acesta nu poate nega în mod fals acest fapt.

Semnături digitale și aplicare legală

Procesul de semnătură digitală este folosit de mulți ani. Multe țări și-au stabilit standardele și legislația privind semnatura electronică. Directiva UE privind semnăturile electronice este în vigoare din 1999, în timp ce SUA pun în aplicare Actul privind semnăturile electronice în comerțul global și național (ESIGN) din 2000. Multe alte țări au adoptat, de asemenea, reglementări similare cu aceste două. Acest lucru face ca semnăturile electronice, documentele semnate digital și contractele să fie obligatorii din punct de vedere legal.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map