Cum să trăiești într-o lume fără neutralitate netă

După cum ați putea ști, FCC a decis să abroge neutralitatea netului. Asta înseamnă că internetul nu mai este deschis. Deși companii majore precum Facebook, Google și Netflix au susținut neutralitatea netă, FCC a decis abrogarea acesteia și implicațiile acestei decizii nefericite sunt de anvergură. Cum arată viitorul Internetului acum că Neutralitatea Netă a dispărut?


Cum să trăiești într-o lume fără neutralitate netă

Cum să trăiești într-o lume fără neutralitate netă

Sfârșitul unei lumi deschise

Neutralitatea netă a făcut internetul deschis tuturor americanilor. FCC a aprobat deja proiectul de lege care a ucis efectiv neutralitatea netă. Ce înseamnă asta pentru un utilizator de internet mediu? Un internet deschis a permis utilizatorilor să decidă ce conținut ar accesa pe internet. Acesta a împiedicat ISP-urile să ofere tratament preferențial oricărei aplicații sau servicii anume și astfel a făcut internetul un tezaur de oportunități.

Acum, că neutralitatea netă este moartă, ISP-uri precum Verizon, Comcast și AT&T va decide ce conținut obțineți pentru a accesa pe internet. Când câștigă controlul pe internet, nu este bine pentru tine. Acestea pot bloca serviciile populare pe care le consideră competitive. Și pot solicita utilizatorilor să plătească mai mult pentru accesarea acestor servicii. Pe scurt, internetul va fi mai costisitor, iar accesul va fi limitat. Niciodată nu puteți prezice când ISP-ul dvs. va alege să pună Instagram sau Facebook sub un add-on umbrelă pentru care trebuie să plătiți suplimentar.

O lume fără neutralitate netă

Care sunt problemele cu care se vor confrunta utilizatorii obișnuiți în lume fără neutralitate netă? Iată câteva posibilități.

Lățimea de bandă accelerare

Aceasta era deja o problemă înainte de intrarea în vigoare a neutralității netei. Ori de câte ori ISP-urile detectau că un consumator transmitea conținut, acestea ar reduce viteza de internet pentru clientul respectiv. ISP-urile insistă asupra faptului că acestea nu fac decât să accelereze lățimea de bandă pentru a reduce congestia în rețelele lor, dar nu există nicio modalitate prin care putem verifica dacă afirmațiile lor sunt adevărate sau nu.

Acum că neutralitatea rețelei a fost abrogată, nu puteți prezice niciodată cum se va comporta ISP-ul dvs. atunci când va detecta că aveți obiceiul de a transmite conținut pe internet. Este posibil să vă accelereze din nou lățimea de bandă. Aceștia ar putea încheia acorduri cu unele servicii și ar putea solicita bani de la ei pentru accelerarea vitezei serviciilor rivale. Astfel vă pot limita accesul la serviciile preferate. De asemenea, pot preveni lansarea inovatoare a startup-urilor.

Site-uri blocate

Când ISP-urile au control absolut asupra internetului, nimeni nu le poate împiedica să blocheze site-uri web care nu le plac. De exemplu, pot încheia un acord cu un anumit serviciu de streaming și își pot bloca site-urile rivale, motivând diverse motive. Acest lucru este inechitabil pentru serviciile care sunt blocate. De asemenea, este nedrept pentru consumatorii lor.

Conflictele peering

Deși este adevărat că toate ISP-urile sunt în unanimitate împotriva neutralității netei, nu există prea multă cooperare între ei. Sunt rivali între ei. Acest lucru poate provoca mai multe probleme utilizatorilor care se angajează în partajarea P2P în două rețele ISP. Conflictele trebuie să apară atunci când unul sau ambii furnizori de servicii Internet încearcă să frustreze consumatorul care descarcă conținut. Acest lucru va reduce viteza de descărcare a utilizatorului. Aceste probleme sunt de ceva vreme, dar acum se vor intensifica doar pe măsură ce ISP-urile concurează între ele.  

Viitorul internetului arată destul de sumbr, fără neutralitate netă. Nu este vorba despre ce vor face ISP-urile. Este vorba despre modul în care alți jucători de pe internet reacționează la acest aspect. Companii importante precum Google, Netflix sau Amazon au resurse pentru a plăti comisioanele suplimentare pe care ISP le solicită. De asemenea, este posibil ca ISP-urile să nu-i supăreze din cauza influenței lor. Din păcate, micile startup-uri nu vor avea resurse pentru a concura cu rivalii mai mari pe un internet închis. Internetul nu le va mai ademeni cu posibilitățile sale.

Internetul este esențial pentru viața noastră și, ca atare, abia așteptăm să îl protejăm. Hotărârea actuală împotriva neutralității netului va permite ISP-urilor și companiilor de cablu să continue să facă ceea ce au făcut toate acestea în timp. La urma urmei, internetul nelimitat de pe smartphone-ul dvs. a fost întotdeauna destul de limitat și nu l-ați observat niciodată cu adevărat. Acum riscați să aveți internet „limitat” și pe celelalte dispozitive.

Ceea ce înseamnă hotărârea FCC este că ISP-ul și furnizorii de servicii de cablu pot continua să facă ceea ce au făcut de ceva vreme. Din păcate, prin dereglarea internetului, guvernul nu oferă un serviciu consumatorilor obișnuiți. Desigur, luptele instanțelor asupra hotărârii FCC vor avea loc ani de zile și, în cele din urmă, neutralitatea netă ar putea fi restabilită.

Trăind într-o lume fără neutralitate netă

Există modalități de a face față hotărârii FCC. De exemplu, utilizatorii pot utiliza un serviciu VPN sau Tor. Deși există întrebări despre siguranța utilizării Tor, VPN-urile sunt sigure și vă permit să vă confruntați cu probleme cum ar fi reglarea lățimii de bandă.

Un VPN criptează datele dvs. și astfel împiedică ISP-ul dvs. să vadă ce conținut accesați. Drept urmare, acestea nu pot accelera lățimea de bandă sau bloca site-urile web pe care nu le favorizează. Astfel, VPN-urile și proxy-urile vă permit să evitați orice blocaj de pe internet. Deocamdată, dacă doriți un internet neutru, singura opțiune bună pe care o aveți este o VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map