Istoria VPN – Cum a început totul

Oricine știe ceva despre securitatea internetului știe că VPN-urile sunt una dintre cele mai bune opțiuni pentru a rămâne anonim online. Acestea vă protejează, identitatea și locația dvs. de tot felul de încercări de spionaj și hacking. De asemenea, vă permit să ocoliți blocurile regionale online, permițându-vă să utilizați un server în care conținutul nu este blocat și să îl accesați. Așadar, dacă călătorești în afara statelor și vrei totuși să urmărești Netflix, VPN-urile sunt calea de urmat. Și dacă doriți să vă ascundeți IP-ul din orice motiv, un VPN vă poate ajuta. Există atât de multe motive pentru care oamenii folosesc VPN-urile, iar utilizarea acestora a crescut în ultimii ani. În ciuda faptului că VPN-urile s-au transformat rapid în popularitate în trecutul recent, foarte puțini știu de fapt cum a fost dezvoltată tehnologia și a devenit disponibil pentru publicul larg. Să aruncăm o privire la modul în care a apărut tehnologia.


Istoria VPN - Cum a început totul

Istoria VPN – Cum a început totul

Istoria VPN – Cum a început totul

Deși apariția VPN-urilor în concepția online populară este relativ recentă, originile lor au o vechime de peste două decenii. Mai exact, în 1996, când a fost dezvoltat și lansat protocolul PPTP. PPTP reprezintă Protocolul de tunelare peer to peer și este cea mai de bază formă de transfer securizat de date cunoscut astăzi. De atunci, protocoalele de tunel au crescut rapid în ceea ce privește securitatea și complexitatea, pentru a ține pasul cu eforturile de anulare a acestora. Acum, avem mai multe tipuri de protocoale de tunelare disponibile pentru utilizatorii obișnuiți precum L2TP, IPSec și SSL etc. – toate cu utilizări, beneficii și dezavantaje variate ale acestora..

Pentru cine erau VPN-urile?

VPN-urile au fost inițial dezvoltate pentru principalele entități comerciale care aveau nevoie de un canal sigur de partajare și comunicare a datelor. La fel ca internetul în sine, această tehnologie nu a fost niciodată destinată utilizării publice. Aceasta a fost destinată exclusiv companiilor care doreau să păstreze comunicațiile interne private și să permită angajaților să acceseze în siguranță fișierele chiar dacă nu se aflau la sediul biroului în momentul logării.

Cu toate acestea, odată cu extinderea rapidă a facilităților de internet și dezvoltarea de programe software dăunătoare, nevoia de utilizare publică a VPN-urilor a devenit iminentă și multe companii au început să intre pe piață cu serviciile VPN oferite. Majoritatea covârșitoare a VPN-urilor își pot urmări rădăcinile către aceste origini. Le datorează integral acestor dezvoltatori timpurii care au conceput cele mai vechi forme de tehnologii de protocol de tunelare și au deschis calea pentru dezvoltarea VPN-urilor așa cum sunt astăzi.

Ce a popularizat VPN-urile?

Wikileaks, Snowden și alte surse de scurgeri asupra politicilor și operațiunilor guvernamentale clandestine pentru internet au făcut evident că nu doar companiile și oamenii investeau foarte mult pe piețele digitale care trebuiau să se mențină în siguranță online. De asemenea, individul obișnuit a trebuit să-și urmărească spatele digital și să se asigure că nimeni nu-i urmărea.

Pe măsură ce tehnologia a crescut, la fel și restricțiile au fost impuse utilizării lor. În unele țări precum China și Rusia, există o mulțime de legi care dictează ce pot și ce nu pot face cetățenii online. Nu sunt doar aceste două țări, dar multe națiuni din întreaga lume au legi destul de stricte cu privire la ceea ce este acceptabil și ce nu. Și dacă nu respectați aceste reguli, atunci vă puteți ateriza într-o problemă serioasă.

Principalii utilizatori VPN

În timp ce diferiți oameni au motive diferite pentru utilizarea VPN-urilor, cea mai mare utilizare a VPN-urilor din lume nu este pentru a sustrage în siguranță autoritățile guvernamentale. Mai degrabă, este de a se asigura că nici o politică idiosincratică a marilor companii nu poate împiedica divertismentul oamenilor. În timp ce, pe de o parte, avem Netflix, Hulu, BBC și alte platforme de conținut online, pe de altă parte, avem un număr mare de geo-restricții care limitează utilizarea acestora.

Evident, persoanei obișnuite cu abonament Netflix nu le pasă dacă sunt în SUA sau în altă parte. Au plătit-o pentru a putea să o folosească de oriunde. Suntem de acord cu acest lucru, dar marile companii mass-media nu ne împărtășesc părerea. Pentru a evita această mică problemă, au fost concepute VPN-uri. Permițând oamenilor să aleagă serverele de oriunde în lume, VPN-urile le-au permis oamenilor accesul la conținut care a fost în general restricționat la acestea. Aceasta reprezintă o parte semnificativă a utilizatorilor VPN, iar numerele continuă să crească în fiecare zi.

Un alt motiv al proeminenței VPN-urilor este faptul că permit utilizatorilor să rămână anonimi și împiedică legea să ajungă la ei. Pentru țările în care există multă cenzură și interzicerea anumitor tipuri de materiale online, aceasta este o scutire mare. De exemplu, Rusia are o politică anti-LGBT destul de strictă, iar persoanele care susțin această cauză folosesc adesea VPN-uri pentru a se conecta unul cu celălalt online. De asemenea, în China, VPN-urile oferă oamenilor un mediu sigur de interacțiune între ele și promovează idei care altfel ar invita ire autoritățile guvernamentale..

Ce înseamnă viitorul pentru VPN-uri?

Tendințele recente și vârfurile de utilizare a VPN-urilor ascendente din întreaga lume indică faptul că serviciile VPN sunt în cursul unei perioade cu o înclinare accentuată. Aceasta înseamnă că din ce în ce mai mulți oameni vor folosi serviciile VPN pentru a se asigura împotriva oricărei amenințări cibernetice. Cu tehnologiile în evoluție, ne putem aștepta, de asemenea, ca măsurile de securitate să evolueze și VPN-urile vor putea oferi clienților o opțiune de utilizare a internetului de mare viteză fără riscuri în viitorul nu atât de îndepărtat..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map