Poate Internetul să se închidă?

Pentru majoritatea dintre noi pe internet, social media a devenit sinonimă cu Facebook. Doar pentru o clipă, imaginați-vă că, din cauza unei furtuni violente, acest colosal site de rețea devine afectat de puțin timp. S-ar putea să nu aibă un impact uriaș asupra vieții noastre. Cea mai gravă situație cu care v-ați putea confrunta este că nu puteți vedea sau partaja videoclipuri de pisici sau memorii virale de ceva timp.


Poate Internetul să se închidă?

Poate Internetul să se închidă?

Dar, la sfârșitul lunii septembrie, aceasta este exact ceea ce s-a întâmplat și aceasta nu este prima apariție din acest an. Gigantul social media a trebuit să facă față acestei crize temporare pentru a treia oară, trimițându-i pe internauți într-o frenezie.

Cu toate acestea, nu există nicio necesitate reală pentru o astfel de panică. Internetul nu este decât o rețea mare de mai multe noduri, independente unele de altele, conectate între ele. Un grup de întreprinderi sau guverne controlează și întreține această colecție. În mod implicit, designul stochează copii ale tuturor informațiilor. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă rețeaua este parțial afectată, puteți să vă accesați datele prin intermediul unei alte porțiuni a rețelei.

Deci Internetul nu se poate închide?

De fapt, incapacitarea parțială a internetului este posibilă în caz de cutremure sau întreruperi de curent menționate mai sus. Când se va întâmpla acest lucru, serviciile dintr-o anumită regiune sau o țară întreagă vor fi afectate – dar nu atât de negativ încât s-ar prăbuși complet în întreaga lume. Cutremurele din 2007 experimentate de Asia au condus la deteriorarea cablurilor submarine și a problemelor majore de telecomunicații din acea regiune. Restul lumii ar putea accesa internetul în mod normal.

Mai mult decât atât, guvernele din câteva țări au luat măsuri pentru a împiedica cetățenii lor să acceseze anumite pagini sau site-uri de pe internet prin utilizarea unor scheme de protecție precum crearea de firewall. Asta numim cenzura pe Internet. Guvernul Egiptului a încercat să întrerupă complet accesul la internet la oamenii săi în 2011. Dar, încercările lor s-au dovedit inutile, deoarece oamenii au găsit modalități de conectare chiar și în timpul unei opriri atât de stricte.

Ce se întâmplă când Internet se prăbușește?

Să înțelegem mai întâi ce înseamnă termenul „prăbușire”. Nu este tocmai o amenințare gigantică pentru lumea cibernetică din întreaga lume. Totuși, un accident înseamnă că ar exista o destabilizare semnificativă în ceea ce privește comerțul și comunicarea într-o mare zonă geografică. Două niveluri de scenarii pot provoca acest lucru:

  • Primul nivel este atunci când nu există conectivitate server-server într-o întreagă emisferă. Aceasta duce la eșecul conexiunii dintre autostrăzile de date primare și continentale și toate utilitățile fundamentale sunt șterse.
  • Al doilea nivel este și mai rău. Toți utilizatorii din lume nu pot accesa internetul și pot vizualiza doar un mesaj de eroare.

Faceți astfel de situații într-adevăr?

Cert este că anumiți catalizatori de mare probabilitate ar putea provoca un accident. Purtările nu sunt posibile, ci și iminente dacă nu punem în aplicare măsuri preventive pentru a le opri:

1. Arma cu impulsuri electromagnetice

Dacă folosim EMP (armă cu impulsuri electromagnetice), va avea nevoie de câteva mii de mile în rază pentru a vedea un efect. Detonarea unui EMP bazat pe sol va determina încetinirea conectivității la nivel național. Dar, chiar dacă viteza de conectare a unei regiuni este redusă la zero, va exista transfer de date în alte noduri ale unei rețele continentale mai mari.

Într-o situație ipotetică în care un stat străin inamic detonează un focar nuclear peste o parte a țării, acesta ar crea o undă de șoc electromagnetică de o magnitudine imensă. Poate afecta toate infrastructurile de bază de internet și serverele din raza EMP. Orice altceva conectat de la distanță la rețeaua de energie electrică poate fi inutil.

2. Atacul spațial

Există posibilitatea unui atac spațial cu un alt tip de undă energetică EMP. Presupunând că „flacăra solară din clasa X”, cum ar fi „evenimentul Carrington”, a lovit pământul, ar putea anihila internetul.

Conform NASA, câmpurile electromagnetice cu furtună solară produse de vremea spațială pot induce curenți de sârmă extremă. Poate perturba liniile electrice și poate cauza apariție pe scară largă care deteriorează cablurile de comunicații pe internet. Așadar, într-un eveniment care provoacă scurgerea de energie între Beijing și Manhattan, toate nodurile din această cale devin fier vechi.

3. Atacul cibernetic

Armata siriană care sprijină regimul lui Bashar al Assad a presupus un atac colectiv de hackeri în 2013. Au vizat companii precum NASDAQ, Google, Twitter și New York Times. 

Presupusul atac de terorism cibernetic al echipei lui Assad a dezvăluit ramificări importante ale unei greve digitale. Acest grup de hackeri pro-sirieni, finanțat de un guvern bătut în Orientul Mijlociu, avea resurse limitate în comparație cu o națiune puternică cu capacitate de război convențională precum Coreea de Nord.

Cu toate acestea, a fost nevoie de o mulțime de analize de penetrare pentru a găsi sursa atacului cibernetic menționat. Confirmă doar temerile existente. Ciberneticii, cu o strategie și mijloace mult mai eficiente, pot destabiliza internetul în orice moment. Dacă oamenii lui Asad pot încerca să vizeze Google, echipa lui Putin ar putea închide cu ușurință internetul cu ușurință.

4. Switch Switch

Dacă un guvern dorește, ar putea să taie internetul și spunem acest lucru pentru că l-au declarat deschis. Un proiect de lege numit PCNAA (Protecting Cyberspace as a National Actet Act) a fost propus în iunie 2010; oferind Oficiului Oval puterea de a autoriza oprirea de urgență a rețelelor private și guvernamentale, în caz de atacuri cibernetice care ar putea provoca pierderi de vieți sau alte daune masive.

Dacă un guvern poate executa această operațiune în propria țară, este posibil, în teorie, ca un stat străin să poată folosi acest comutator de ucidere și să execute o invazie digitală în SUA.

5. În cazul tăierii cablului

Într-un articol al CNN, analiștii au susținut că o navă ignorată și-a târât ancora, care a tăiat un cablu de date important pe fundul oceanului. Acest lucru s-a dovedit greșit, dar nimeni nu a găsit motivul exact pentru care un cablu ar fi tăiat. Acest lucru reprezintă o amenințare reală, întrucât orice comandant naval ar trebui doar să trateze ancora navei lor pe fundul oceanului pentru a perturba o economie sau a face război cu o altă națiune.

Concluzie

În cele din urmă, putem concluziona doar că închiderea internetului ar necesita un nivel major de coordonare globală între guvernele din diferite țări. În caz contrar, este încă posibil să accesați internetul în câteva părți ale lumii. Deoarece web-ul este un sistem descentralizat, nu există posibilitatea de a avea un singur switch switch pentru a opri internetul pentru întreaga lume. În caz, am pregătit un ghid care vă poate parcurge ce să faceți în cazul în care internetul se va opri.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map