TOR vs. I2P – Care este diferența?

Dark Web este un mister în imaginația tuturor utilizatorilor de internet de mulți ani. Toți cei care au auzit despre această nuanță mitică a internetului au propria versiune a ceea ce ar putea fi. Oamenii au adesea o mulțime de concepții greșite despre web-ul profund.


TOR vs. I2P - Care este diferența?

TOR vs. I2P – Care este diferența?

Tor sau I2P pentru a accesa Dark Web?

În consecință, unii s-au încumetat să exploreze această lume misterioasă folosind software specializat precum Tor și I2P.

La prima vedere, s-ar putea să credeți că atât Tor, cât și I2P îndeplinesc practic aceeași funcție. Această prezumție este doar pe jumătate adevărată. De fapt, există o diferență semnificativă între scopul și protocolul de funcționare al ambelor. Înțelegerea acestei diferențe este esențială pentru a afla ce software să folosești când.

Așadar, să aruncăm o privire comparativă la ambele programe și să înțelegem ce le face diferite.

pisc

Onion Router este browserul accesibil pentru oricine are în minte confidențialitate și anonimat online. Deși, în general, Tor poate îndeplini aceeași funcție la nivel de bază ca și VPN, nu este menit în acest scop. Pentru un anonimat real, este mai bine să combinați Tor cu un VPN fiabil și plătit.

Ideea fundamentală din spatele lui Tor este că acesta anonimizează utilizatorii sărind conexiunile lor printr-un releu de circuit. Există practic trei segmente distincte ale conexiunii Tor – punctul de intrare, releele intermediare și punctul de ieșire. Există mai multe relee intermediare la mijloc și fiecare dintre ele are doar o cunoaștere limitată a locului în care vine și merge conexiunea.

Deci, punctul de ieșire al conexiunii dvs. va fi conștient de ceea ce face conexiunea. Nu va fi conștient de cine se află la celălalt capăt al conexiunii. În mod similar, punctul de intrare va conștientiza doar cine se află în spatele conexiunii, dar nu și ceea ce face conexiunea. Acest lucru contribuie la asigurarea faptului că nici proprietarii punctelor de releu nu sunt conștienți de utilizator și de activitățile lor online.

Cum funcționează Tor

Când porniți conexiunea Tor, clientul dvs. va achiziționa o listă de servere relee active. Aceasta va crea apoi o secvență randomizată din toate releele disponibile și apoi va crea conexiunea. Acest proces este foarte diferit de modelul tradițional de creare a IP-ului unde se alege calea cea mai bună posibilă. Cu toate acestea, acea cale expune utilizatorul la o detectare ușoară și astfel, Tor folosește o secvență randomizată pentru a completa conexiunea.

Acum, când conexiunea este inițial făcută, aceasta se face prin utilizarea cheilor criptografice. Acestea sunt practic coduri de criptare care sunt partajate în întregul releu de conectare, atât pentru a facilita conectivitatea, cât și pentru a o asigura. Fiecare nod din matricea de conexiune își dezvoltă propria versiune ușor modificată a codului criptografic. Aceasta acordă straturi de criptare conexiunii și asigură că nimeni nu poate compromite identitatea utilizatorului.

Caracteristicile suplimentare ale lui Tor

Un aspect important al Tor este utilizarea serviciilor dedicate, precum mesagerie, e-mail și acces la forumuri, printre altele. Acesta este un motiv popular pentru care este folosit Tor, chiar dacă aceasta nu este funcția primară pentru care este destinată. Tor este destinat practic navigării generale pe internet. Serviciile specializate nu reprezintă un costum puternic datorită procesului său complex de releu. Și aici este locul în care I2P servește ca un instrument mai bun.

I2P

În comparație cu Tor, I2P este mai puțin cunoscut și este utilizat mai rar. Și există un motiv foarte bun pentru asta. Cu Tor găsi o rețea de relee sigură este relativ ușor. Întrucât este proiectat pentru navigarea generală pe internet cu potențial de servicii specializate, găzduirea este relativ lipsită de riscuri. Ca atare, Tor funcționează ca un hyperloop între porturile de pe internet.

I2P, pe de altă parte, este o rețea la sine. Utilizează același protocol de releu ca Tor. Numărul de relee de ieșire active în rețeaua I2P este foarte limitat. Acesta este motivul pentru care procesul de releu al I2P se numește dirijare a usturoiului, spre deosebire de dirijarea cepei Tor. Aceasta înseamnă că spre deosebire de Tor, nu există un director de relee în I2P. Mai degrabă, este o rețea distribuită denumită netDB.

De fapt, procesul de releu al I2P este de asemenea foarte asemănător cu rutarea convențională pe internet. Acest lucru îi permite să ofere o conexiune mai bună cu o fiabilitate și redundanță mai mare decât Tor. Premisa centrală din spatele procesului de releu al I2P este crearea unei rețele simplex. În acest proces, două tunele sunt create pentru conectivitatea de la capăt la capăt. Acest lucru diferă de Tor, în sensul că Tor oferă un circuit duplex singular.

Este I2P mai ușor de utilizat decât Tor?

O altă diferență majoră care există între I2P și Tor este utilizarea serviciilor. Pe Tor, vi se oferă pur și simplu o conexiune proxy. Acest lucru nu facilitează automat utilizarea anumitor servicii. În cazul în care doriți să utilizați un astfel de serviciu, va trebui să îl configurați manual. În mod alternativ, puteți descărca pachete dedicate care sunt pre-configurate pentru a oferi funcționalități specifice.  

Pentru I2P, aceste funcții sunt furnizate în prealabil. De fapt, tot ce trebuie să faceți pentru a utiliza orice astfel de serviciu este să creezi interfața I2P și să navigați la serviciul pe care îl căutați. Acesta este cu siguranță un mod mult mai ușor și mai eficient de accesare a serviciilor dedicate. De asemenea, acest lucru înseamnă că există relee dedicate care pot servi scopul acestor servicii.

TOR vs I2P – Concluzie

După cum am explicat și explorat, Tor și I2P oferă fiecare set de beneficii proprii. În general, Tor este mai potrivit pentru funcțiile generice care nu depășesc ambitiile web-ului profund. Poate fi folosit și manual pentru servicii dedicate. Tor are, de asemenea, un releu de conexiune mai complex și deci mai puțin eficient.

Pe de altă parte, I2P folosește un proces de releu mai simplu și, prin urmare, mai eficient. Acest lucru îl face mai potrivit pentru navigarea pe Dark Web mult mai eficient. Mai mult, serviciile dedicate oferite de interfața I2P fac din aceasta o opțiune mai bună pentru funcțiile setate.

Pe scurt, atât I2P cât și Tor au setul lor specific de argumente pro și contra. Ca utilizator, ar trebui să înțelegeți ce pot face în scopul propus și să practicați siguranța online pragmatică.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map