Czy należy włączyć lub wyłączyć udostępnianie lokalizacji?

Ilość danych osobowych, które po prostu rozdajemy bez namysłu, osiągnęła znaczny wzrost. Nie tylko chętnie udostępniamy nasze imię i nazwisko, wiek, numery telefonów i adresy e-mail, ale pozwalamy nawet aplikacjom śledzić każdy nasz ruch. GPS to jedno z najważniejszych opracowań oprogramowania, jakie mamy dzisiaj. Bezpośrednio z domowego komputera, smartfona i innych połączonych ze sobą urządzeń, zawsze jesteś na radarze. Chociaż jest to bardzo przydatna rzecz, może być również niepokojące. Dzięki samej inwazyjności technologii każdy użytkownik musi wiedzieć, że ma władzę nad swoimi urządzeniami. Powinieneś uniemożliwić swojemu urządzeniu śledzenie cię, ilekroć myślisz dobrze. Oto kilka błędów, które możesz popełniać podczas udostępniania lokalizacji.


Czy należy włączyć lub wyłączyć udostępnianie lokalizacji?

Jeśli chcesz włączyć lub wyłączyć udostępnianie lokalizacji?

Zezwolenie na mapowanie mediów społecznościowych

Pierwotnie media społecznościowe umożliwiały nawiązywanie kontaktów z przyjaciółmi, których normalnie nie można było spotkać. Jednak teraz aplikacje takie jak Instagram i Snapchat żarliwie używają śledzenia lokalizacji na swoich użytkownikach. W 2017 roku wprowadzono Snap Map. Ta funkcja pozwala użytkownikom śledzić znajomych w czasie rzeczywistym. To samo dotyczy Instagrama.

Ta funkcja może być przydatna, jeśli chcesz, aby inni Cię śledzili, gdziekolwiek jesteś. Aby jednak zachować prywatność, należy rozważyć włączenie trybu ducha w Snap Map i unikanie udostępniania zdjęć na podstawie lokalizacji.

„Znajdź moich przyjaciół”

Ta funkcja, dostępna zarówno na iOS, jak i na Androidzie, pozwala użytkownikom znaleźć inne kontakty telefoniczne korzystające z tej funkcji.

Istnieje inna aplikacja o nazwie Family Locator, która ma tę samą funkcję i jest dostępna na obu platformach. Chociaż niektórzy rodzice mogą powiedzieć, że podoba im się pomysł, aby mogli zlokalizować swoje dzieci, nadal jest to ryzykowne. Tego rodzaju aplikacje powinny być unikane przez każdego, kto próbuje nie zostać łatwo odnaleziony.

Nadmierne korzystanie z mediów społecznościowych

GPS nie jest jedyną rzeczą, na którą powinieneś się martwić. Jeśli zbyt często korzystasz z mediów społecznościowych, możesz zagrozić swojemu bezpieczeństwu. Czy ty i twoja rodzina jedziecie na wakacje? Zbliża się ważna wycieczka biznesowa?

Nie rozlewaj tych rzeczy w mediach społecznościowych, nawet jeśli uważasz, że świat nie może tego zrobić bez wiedzy o nich. Może to potencjalnie zapobiegać przestępstwom takim jak włamania i kradzieże, żeby wymienić tylko dwa.

Publikowanie zdjęć na podstawie lokalizacji

W dzisiejszym świecie informowanie znajomych o podróżach to świetna rzecz. Jednak stwarza to ryzyko dla ciebie i wszystkich wokół ciebie. Na przykład przesyłanie zdjęć opartych na lokalizacji na Instagramie może być dużym błędem.

Mogą zostać umieszczeni w kanale publicznym. W ten sposób Twój profil i codzienne nawyki będą narażone na nieznane osoby. Nie oznacza to, że powinieneś całkowicie przestać udostępniać swoje zdjęcia. Ale zdecydowanie powinieneś ponownie rozważyć udostępnienie zdjęć na podstawie lokalizacji.

Zawsze korzystaj z usług lokalizacyjnych

Stało się normą, że aplikacje proszą o śledzenie lokalizacji. Dzięki aktywnej mapie korzystanie z usług lokalizacyjnych w każdej aplikacji jest niemądre. Naraża cię na ogromne ryzyko, a także poprawia twoją identyfikowalność. Ponadto Twoje dane osobowe mogą również wpaść w niepowołane ręce. Jeśli dałeś dostęp do swojej lokalizacji aplikacjom, które tak naprawdę jej nie potrzebują, powinieneś ją cofnąć.

Udostępnianie lokalizacji – główni sprawcy

Porozmawiajmy teraz o bardzo popularnych aplikacjach, które rażąco niewłaściwie wykorzystują śledzenie lokalizacji:

Alerty Google

Google słynie z zajmowania miejsca i danych swoich użytkowników. Jeśli masz telefon z Androidem, jesteś już do pewnego stopnia zagrożony. Możesz być pewien, że Twoje dane zostaną również wykorzystane i sprzedane dla zysku.

Ale jeszcze bardziej niepokojąca jest aplikacja Historia lokalizacji Google. Twoje współrzędne GPS oparte na najbliższych sieciach Wi-Fi są rejestrowane przez aplikację. Ludzie mogą nawet zgadywać Twoje bieżące działania na podstawie Twojej lokalizacji. Ta funkcja jest zintegrowana z Mapami Google, Zdjęciami Google i Asystentem Google, więc następnym razem lepiej będzie przeczytać dokładniejszy druk.

Fitness Trackers

Strava, aplikacja do śledzenia kondycji, zyskała trochę ciepła z powodu swoich tendencji do śledzenia. Opublikowali mapy cieplne lub ścieżki biegania lub jazdy na rowerze ludzi w wojsku. Mapy pokazały również dokładne zarysy baz wojskowych USA w krajach takich jak Syria i Irak.

W niektórych przypadkach widoczne były również lokalizacje personelu oraz regularność korzystania z określonych ścieżek. Firma szybko jednak zauważyła, że ​​nie narusza to polityki prywatności, ponieważ użytkownicy nie wybrali opcji prywatności.

Znajdź mój…

Każda aplikacja, która pozwala znaleźć rzeczy, korzysta z Twojej geolokalizacji. Na przykład słuchawki Bose oferują funkcję „znajdź moje pąki” za pośrednictwem aplikacji Connect. Umożliwia to sprawdzenie ich ostatniej znanej lokalizacji. Może wydawać się w porządku, jeśli masz zwyczaj zgubienia słuchawek. Należy jednak pamiętać, że Bose został ostatnio oskarżony o gromadzenie poufnych danych o nawykach użytkowników dotyczących słuchania. Czy naprawdę możesz ufać takim aplikacjom??

Geotagging

Geotagging to prawdziwy problem dla każdego, kto ma świadomość (jak wszyscy powinniśmy być) swojej prywatności. Większość mediów społecznościowych automatycznie geotaguje zdjęcia. Innym przerażającym pojęciem jest to, że aplikacje na iOS automatycznie robią zdjęcia i nagrywają filmy. Android jest tutaj równie winny. Niezależnie od tego, czy używasz Androida, czy iOS, musisz mieć pewność, że znasz szczegóły, które udostępniasz innym.

Szukając miłości

Praktycznie każda aplikacja randkowa zajmuje się zbieraniem danych o lokalizacji użytkowników. Jest to wykorzystywane jako środek oferujący więcej dopasowań. Jednak nawet wśród nich Happn został nazwany najstraszniejszym. Pod pozorem spontaniczności firma jest w stanie zebrać istotne informacje na temat twoich nawyków i hobby.

Korzystając z powiadomień wypychanych, aplikacja stara się nawiązać kontakt z osobami, które właśnie przeszedłeś. Na początku może się to wydawać ekscytujące, ale pomyśl o zagrożeniu bezpieczeństwa, które musisz znieść. Każdy, kto korzysta z aplikacji, może przejść wszystko, co udostępniłeś w swoim profilu.

Udostępnianie lokalizacji włączone czy wyłączone? – Ostatnie słowo

Wszystkie rzeczy, o których tu mówiliśmy, stanowią poważne zagrożenie dla Twojej prywatności. Jednak rozwiązanie tych problemów zajmuje tylko kilka dotknięć. Jeśli aplikacja wymaga więcej praw niż powinna (na przykład prosta gra z prośbą o podanie danych kontaktowych lub lokalizacji), najlepiej poszukać innych podobnych aplikacji. Możesz nawet sfałszować swoją lokalizację! Przeczytaj więcej na ten temat tutaj.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map