Router-urile pot fi infectate de virus sau malware?

Routerele sunt printre cele mai importante dispozitive de internet pe care le folosim astăzi. Aproape toată conectivitatea la internet este bazată pe router, astfel încât acestea joacă un rol major atât în ​​domeniul afacerilor, cât și în cel privat.


Router-urile pot fi infectate de virus sau malware?

Pot router-urile să fie infectate de virus sau malware?

Nu se cunoaște foarte des că routerele funcționează pe sisteme de operare și au interfețe de utilizator. Acest lucru le face mult ca computerele de zi cu zi doar că sistemele lor de operare sunt foarte de bază. Și deși sistemele lor nu sunt avansate, ele sunt totuși susceptibile de tot felul de malware.

Ceea ce este și mai tulburător este faptul că metodele de atac pentru infecția routerului nu sunt atât de cunoscute. Drept urmare, oamenii ar putea să-și pirateze routerele și nici măcar să nu fie conștienți de acest lucru.

Cum diferă securitatea routerului de securitatea dispozitivului?

În ceea ce privește frecvența pură, dispozitivele activate pe internet sunt mult mai frecvente decât orice router. De fapt, spre deosebire de majoritatea dispozitivelor de internet, routerele nu pot fi actualizate în mod digital. O persoană, mai ales un tehnician, trebuie să aplice actualizarea manual printr-un proces îndelungat.

Lipsa actualizărilor obișnuite înseamnă că routerele devin ținte foarte viabile pentru hackeri și cybercriminali. De asemenea, având în vedere că routerele sunt utilizate pentru a canaliza conectivitatea de internet la toate dispozitivele de rețea, acestea sunt ideale pentru hacks mai mari. Orice tip de conexiune necriptată va fi supusă injecțiilor dăunătoare dacă routerul este compromis.

De asemenea, routerele compromise sunt mai greu de detectat. Întrucât este dificil să se stabilească de unde provin erorile de conectare, determinarea stării routerului este complicată. Acest lucru poate duce la întârzieri în detectare și, până atunci, s-ar putea să se facă deja pagube.

Cum vă puteți proteja routerul?

În general, cel mai simplu mod de a pirata un router este de a avea acces fizic la acesta. Așadar, cel mai bine este să fie interzis accesul la routere. Acestea trebuie păstrate în locuri în care persoanele neautorizate nu pot avea acces. Acest lucru minimizează șansele de orice tip de hacks.

Un alt aspect important al protecției routerului este de a le menține conectate numai la fire. Deși Wi-Fi joacă un rol major în afaceri și în viața privată, acesta expune și routerele la multe posibilități de atac. În timp ce Wi-Fi simplifică lucrurile, conexiunile fizice sunt întotdeauna mai sigure decât cele fără fir. Dacă puteți poziționa computerul astfel încât să rămână lângă router, puteți avea un grad mare de siguranță.

Cum să verificați dacă routerul dvs. a fost compromis?

Dacă utilizați un router vechi și aveți o parolă slabă, există șanse să fie deja hacked! Dar înainte de a începe să intri în panică, există câteva etape cheie pe care ar trebui să le urmezi pentru a afla mai multe despre routere.

În fiecare zi, fiecare router are un buton de resetare. Acest buton mic este în general inaccesibil prin degete. Și dintr-un motiv întemeiat, deoarece nu doriți ca routerul dvs. să se reseteze singur. Pentru a avea acces la acest comutator, va trebui să aveți nevoie de un știft. Introduceți știftul pentru a apăsa butonul și țineți-l acolo timp de câteva secunde. Aceasta vă va reseta routerul. Puteți vedea efectul său atunci când luminile intermitent.

Unele alte modele de router necesită să apăsați îndelung butonul on / off timp de 10 secunde pentru a reseta routerul.

După ce routerul dvs. a fost resetat, va trebui să reconfigurați procesul de securitate, cum ar fi autentificare, parolă etc. Dacă routerul dvs. a fost compromis înainte, ar trebui să fie rezolvat acum, dar numai temporar. Dacă cineva a avut acces la routerul dvs. înainte, îl poate face din nou. Deci, cel mai bine va fi să apelați compania de router sau tehnicianul și să-i consultați despre cel mai bun curs de acțiune.

În unele cazuri, întregul router va trebui să fie schimbat, deoarece unele malware nu pot fi eliminate. Cu toate acestea, este posibil ca lucrurile să nu fie nevoie să ajungă la asta. Troienii mai puțin periculoși pot fi îndepărtați relativ ușor și pentru cheltuieli nu prea mari.

Cum să alegeți routerul potrivit?

Prevenirea este întotdeauna mai bună decât vindecarea și astfel este mai bine să aveți un router greu de încălcat. Cele mai bune routere pentru securitate pe piața comercială oferă software open source precum DD-WRT și Tomato.  

Acum, este foarte important să obțineți cel mai recent router în loc de un model mai vechi. Securitatea cibernetică evoluează rapid și apar amenințări noi zilnic. Așadar, dacă doriți să vă păstrați dispozitivele în siguranță, atunci folosirea celui mai recent router este absolut necesară. Nu vă compromiteți securitatea online de dragul a câțiva dolari.

Un alt lucru foarte util este să aveți un VPN instalat direct pe router. Există routere specifice care vin cu VPN-uri preinstalate. Acestea costă mai mult decât routerele de bază, dar oferă și o securitate mult mai mare. De asemenea, s-ar putea să coste mai puțin în general când contați routerul și serviciul VPN.

După ce obțineți routerul potrivit, este mai bine să personalizați autentificarea și alte chestii de securitate cât mai repede. Dacă nu sunteți o persoană experimentată în tehnologie, trebuie doar să obțineți pe cineva în care aveți încredere să instalați routerul pentru dvs. Îl vor configura corect și vă vor oferi accesul. Asigurați-vă că accesul de la distanță este refuzat și doar administratorul are posibilitatea de a schimba autentificarea.

De asemenea, este important să rețineți că, în scopuri de securitate, este înțelept să continuați să vă schimbați autentificările în mod regulat. Acest lucru poate să nu fie necesar pentru routerele de acasă private, dar este aproape esențial pentru companii. Schimbarea săptămânal a detaliilor de conectare poate părea obositoare, dar vă va proteja routerul împotriva încălcărilor și vă va notifica în cazul în care apar.

Ce se întâmplă dacă nu pot alege propriul meu router?

Dacă alegeți un plan ISP combinat, atunci este posibil să nu puteți alege propriul router. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să fiți expus pericolelor online. Pentru a vă asigura că routerul dvs. rămâne în siguranță împreună cu toate dispozitivele conectate la acesta, instalați un VPN pe acesta. Unele companii VPN oferă servicii care rulează pe routere, cum ar fi Tomato și DD-WRT. Dacă nu sunteți priceput în tehnologie, iată un simplu ghid pas cu pas pentru a vă ajuta să instalați un VPN pe router.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map