Аттацк Дицтионари: Све што требате знати

Да ли сте икада имали хакирани ваш Фацебоок налог? Ако је тако, вероватно сте били жртва напада на речник. Овај чланак ће објаснити све што треба да знате о овим врстама напада, нарочито како можете да их спречите.


Речник Аттацк - све што треба да знате

Објашњења речника објасњена.

Шта је напад на речник?

Рјечник напад је врста напада Бруте-Форце који користи листу ријечи за приступ нечијој лозинци. Ови напади делују на претпоставци да већина корисника интернета и даље креира лозинке које је лако погодити. Једноставне лозинке су лозинке које користе:

 • Корисниково име или варијација истог.
 • Име рођака корисника.
 • Име кућног љубимца.
 • Омиљена храна / пиће.
 • Омиљени ауто.
 • Рођендани и годишњице.
 • Једноставна нумеричка комбинација.

Како ради напад на речник?

Постоје две ствари које нападачу требају да изврши успешан напад из речника. Прва је локална база података циља. Ако је нападач успешан, добиће списак распршених лозинки (сматрајте то шифрованом лозинком) које нападач може израчунати (пробити).

Обично ће нападач имати дугу листу унапред израчунатих хешева. Нападач ће тада проћи кроз цео списак док се не нађе лозинка циља. Отуда потиче назив „Напредни напад“. Листа унапред подешених лозинки делује као речник кроз који нападач може да прође. Оно што овај напад чини још јачим је да постоји ограничена количина алгоритама хасх-а, тако да креирање хасх-а није тако тешко као што би неко могао помислити. Људи често користе сличне и уобичајене лозинке. Све ово олакшава некоме да сложи речник за будуће нападе.

Како се заштитити од напада речника?

Постоје два начина да се заштитите од напада на речник.

Заштитите своју локалну базу података

Први начин се бави заштитом ваше локалне базе података од крађе. За овакву одбрану потребан вам је ВПН. ВПН ће шифрирати ваше податке и преусмјерити сав ваш промет преко сигурног сервера. Када се саобраћај преусмери, постаје готово немогуће да неко чак и прати ваш саобраћај, а камоли да украде нешто из ваше локалне базе података. Другим речима, ВПН ће вас заштитити од могућности да будете жртва напада на речник.

Предлажем да користите ВПН који је познат по својој безбедности, попут ЕкпрессВПН. ЕкпрессВПН нуди својим корисницима шифрирање војне класе и најновије ВПН протоколе. Размислите о инсталирању ВПН-а на рутер како бисте осигурали да су сви повезани уређаји истовремено заштићени.

Компликујте своје лозинке

Други начин на који можете избећи да будете мета напада због речника компликовањем лозинке. Као што сам горе напоменуо, напади на речник користе претходно заглављену листу уобичајених лозинки и варијација лозинки. Ако користите лозинку која није на тој листи, онда сте на сигурном. Ево како можете да гарантујете да су вам лозинке довољно јаке да спрече нападе речника и бруталне нападе:

 • Користите дуге лозинке. Никада не користите лозинку која има мање од 8 знакова.
 • Користите варијације великих и малих слова. Додајте неке симболе да бисте постигли додатни километар.
 • У својој лозинци НЕ користите своје породично име, своје име, име рођака или кућног љубимца.
 • НЕ употребљавајте једноставне речи које можете пронаћи у речнику.
 • Избегавајте да се пријавите или креирате лозинку за било који ХТТП веб. Увек проверите да ли је веб локација на коју се пријављујете безбедна ХТТПС локација.

За сада се саветује да корисници имају једну од ове две врсте лозинки: (1) Комбинована случајна велика слова, мала слова и симболи. (2) Четири случајне неповезане речи повезане низом (случајно као и исправна коњска батерија).

Ипак будите опрезни с другом опцијом. Морате бити сигурни да ниједна од речи није ни на који начин повезана. Такође је увек боље склонити се од уобичајених фраза и комбинација речи, јер оне обично имају унапред подешену лозинку на листи нападача.

Погледајте ову веб локацију ако желите начин да креирате случајне, јаке и оригиналне лозинке.

Речни напади – завршне мисли

То је све што стварно треба да знате о нападима на рјечник. Запамтите, како технологија напредује, тако су то и алати у арсеналу нападача. Ваша лозинка је последња линија одбране коју имате пре него што неко добије приступ вашим подацима. Увек користите јаке лозинке и никада не понављајте исту лозинку за различите системе.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map