Да ли је бесплатна јавна ВиФи хотспот сигурна за употребу?

Многа јавна места, као што су хотели, ресторани, школе, колеџи, и аеродроми, нуде бесплатан јавни ВиФи Хотспотс. Иако ове жаришне точке нуде погодан метод за приступ интернету и провјеру друштвених веб локација попут Фејсбук или Твиттер, намећу претња вашој приватности. У овом чланку ћу расправљати о обе опасности од повезивања са бесплатна јавна ВиФи Хотспот мрежа као и методе за заштитите своје приватне податке док користите ове мреже.


Да ли је бесплатни ВиФи безбедан за употребу?

Безбедан је ВиФи безбедан за коришћење?

Опасности бесплатних јавних ВиФи жаришта

Ваш Виндовс лаптоп или ОС Кс Мац садрже неке осетљиве приватне податке које не бисте желели да им други прислушкују. То укључује корисничка имена и лозинке ваших банковних рачуна, налога друштвених медија, е-поште и рачуна за куповину на мрежи. Док сурфате интернетом путем јавног ВиФи-а, постоји листа претњи којима сте изложени.

Опасност за јавну ВиФи жаришну тачку – 1. Лоше ВиФи мреже

А лоповска ВиФи мрежа, обично позната као скитна приступна тачка, користи се и у нападима ДоС и крађе података. Хакер у основи поставља ‘лажну’ мрежу која личи на легитимну мрежу. Чињеница да за повезивање на ове мреже није потребна аутентификација чини их примамљивим мамац за људе који желе да приступе интернету док седе у кафићу или чекају у сали аеродрома. Једном када се корисник повеже са лошом АП, хакер може украсти приватне податке са корисниковог уређаја.

Опасност по јавној ВиФи жаришној точки – 2. Пацкет Сниффер

А сниффер пакет, или пакетни анализатор, је програм који може пресрести и евидентирати саобраћај који пролази дигиталном мрежом. Док прегледавате Интернет у библиотеци своје школе / колеџа, хакери могу да користе њушкало за пакете да циљају пакете послате преко несигурне јавне ВиФи мреже. Све док сте повезани на исту мрежу као и хакер, постоји опасност да вам се украду подаци.

Опасност по јавној ВиФи жаришној точки – 3. Напад између човека у средини

А Напад човека у средини, ака МиТМ, је једна од најчешће коришћених метода за добивање приступа осетљивим подацима од стране хакера. Током МиТМ-а, хакер може прислушкивати и добити приступ корисничком веб претраживачу и подацима које шаље и прима током трансакција и разговора. Нападач него што преусмерава корисника на лажну веб локацију која изгледа као веб локација за коју корисник очекује да ће доћи. Друштвене веб странице, интернет банкарство, и Веб локације за е-трговину су најчешће циљане. Хакер је у могућности да ухвати акредитиве за пријаву као и друге осетљиве податке.

Опасност по јавном ВиФи жаришту – 4. Социјално хаковање

У неким случајевима хакер може оставити злонамјерни УСБ уређај на кафићу. Корисник из радозналости неопрезно убацује УСБ у свој лаптоп. Када то учини, хакер ће моћи да снима осетљиве податке путем злонамерних програма.

Како заштитити податке приликом коришћења бесплатне јавне ВиФи Хотспот – ВПН

Приступ бесплатном ВиФи-у не вреди да угрожавате ваше осетљиве податке. Одлазећи банкарске информације или Подаци за пријаву на е-трговину изложени могу имати катастрофалне последице. Дакле, престајете ли користити јавне ВиФи жаришне точке заједно? Или, постоји ли начин да се заштитите од претњи бесплатним ВиФи-јем? Ако цените вашу приватност и безбедност на мрежи, али и даље желите да приступите интернету на јавним местима, користите а ВПН. ВПН значи ‘Виртуал Привате Привате Нетворк’ Све велике компаније и корпорације користе ВПН за заштитити / штитити вриједне податке. Ништа не спречава и обичне кориснике Интернета да користе ВПН.

 • ВПН у основи омогућава вам да преусмерите сав свој промет путем а засебна, сигурна, приватна мрежа.
 • ВПН шифрира све ваше податке. Ово осигурава да хакер неће моћи да прислушкује ваше мрежне активности. Ваша ИП адреса биће скривена од потенцијалних хакера и шпијуна.
 • ВПН спречава да НСА и друге владине агенције шпијунирају за вас.
 • Неке друштвене веб локације, попут Фацебоок и Твиттер, углавном су блокирани у школама и факултетима. Коришћење ВПН-а вам омогућава деблокирајте ове веб странице.
 • ВПН вам такође омогућава промените јавну ИП адресу, одобрити вам приступ геоблокиране веб локације и стриминг канала у процесу.

Направила сам пуно истраживања која су укључивала различите ВПН провајдере. ЕкпрессВПН, на пример, користи ан ССЛ заштићена мрежа упоредо са 256-битна енкрипција што онемогућује да се радознале очи инфилтрирају у ваш уређај. Наравно, постоје и други ВПН провајдери које такође можете користити да бисте заштитили своје мрежне активности било код куће, било у јавности. Погледајте листу испод.

Опасности кориштења бесплатне јавне ВиФи жаришне точке – завршите

Поред ВПН-а, постоје и други кораци које морате предузети како бисте били заштићени од потенцијалних опасности.

 • Пазите да се антивирусни програми и дефиниције увек ажурирају.
 • Омогућите фиревалл на рачунару.
 • Искључите мрежно „дељење“. То се може учинити и на Виндовс-у и на Мац-у.
 • Спречите употребу веб локација које користе ХТТП уместо ХТТПС. ХТТПС шифрира податке послате и примљене између вашег рачунара и веб сервера.

Не узимајте своју интернетску приватност олако. Никад не знате ко вас шпијунира или прислушкива. Као опште правило, никада не бих препоручио покретање интернета без употребе ВПН, посебно на јавним местима. Хакери готово увијек траже једноставне мете. Иако подешавање ВПН-а може изгледати превише гњаваже за ‘нормалног’ корисника, требало би да будете у могућности да га обесите кад га први пут подесите. Боље спречити него лечити.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map