Како осигурати свој паметни телевизор

Новим таласом дигиталних телевизија сви су прешли од традиционалног плаћања док гледате методу кабловске телевизије, на онлајн стриминг и емитовање уживо јер су се ове две показале далеко јефтинијим обликом забаве. Временом смо видели велике вигилке попут Нетфлик-а да се успоставе као поуздан извор ТВ садржаја попут филмова и серија, а њихово гледаност и даље расте како се људи из целог света постепено пребацују на мрежни садржај. Међутим, нова технологија увек има и своје недостатке. У случају паметних телевизора, увек постоји шанса да цибер-злочинац хакује на ваш Смарт ТВ како би угрозио вашу приватност и сигурност. Имајући то у виду, од кључног је значаја осигурати Смарт ТВ.


Како осигурати свој паметни телевизор

Како осигурати свој паметни телевизор

Ако планирате да ускоро купите нови сет електронике, нема бољег времена да обезбедите Смарт ТВ као надоградњу вашег кућног забавног система. Ако то можда није једна од ставки која се налази на вашој листи, можда би Смарт ТВ кутија могла бити укусније решење. Најпопуларније су Андроид ТВ кутије. Ово се углавном дешава због Коди апликације коју можете покренути на њој и добити приступ једној од највећих библиотека садржаја на свету.

Са новим напретком у ТВ технологији, постоји неколико ризика који се појављују, посебно због незаштићене Интернет везе.

Ваш Смарт ТВ може бити хакован

Веза вашег Смарт ТВ-а са Интернетом заправо га чини подложним већини вируса и штетних програма на мрежи као и било који други уређај повезан са Интернетом. Паметним телевизорима може се приступити и даљински и хакирано, при чему ће хакери красти информације попут ваших вјеродајница за пријаву различитим апликацијама, веб локацијама и услугама, посебно ако имате тенденцију да се пријављујете на своје рачуне помоћу прегледача Смарт ТВ-а.

Не тако давно откривени су бројни рањиви у низу Самсунг телевизора који су их учинили подложним мрежним нападачима. Истраживачи су били шокирани када су открили колико дуго ће хакер моћи одржавати приступ Смарт ТВ-у без икаквог облика детекције од стране корисника. Мање дискретни хакери су чак довољно одважни да успоставе контролу над Смарт ТВ-ом радећи на пример:

 • Укључивање веб камере и шпијунирање вас.
 • Приступ подацима похрањеним на меморијској картици спојеној на ТВ.
 • Приступ вашим лозинкама и подацима о рачуну.
 • Крађа похрањених информација о инсталираним апликацијама.
 • Тражити откупнину након закључавања телевизора.
 • Даљинска контрола телевизора.
 • Укључивање микрофона и прислушкивање разговора.

Да бисте спречили ове и друге врсте сценарија, морате имати на уму неколико ствари које се тичу кибернетичке сигурности, као и како најбоље да ваш Смарт ТВ остане безбедан. Једна од ствари коју људи могу да ураде да би побољшали своју безбедност била би да осигурају да ниједан њихов уређај не буде спојен заједно. Не желите да неко добије приступ вашем лаптопу или мобилном уређају путем паметног телевизора.

Још једна ствар коју би људи требало да имају на уму је ниво неге који је потребан за своју Смарт ТВ кутију. На основу своје могућности да се повежу на Интернет, Смарт ТВ кутије се такође могу користити за крпање информација на основу ваше употребе. Запамтите да ови уређаји имају трговину апликација која омогућава корисницима да преузимају и инсталирају апликације сличне онима које налазимо на паметним телефонима.

Како заштитити паметни телевизор

Постоји неколико директних корака које можете узети у обзир и применити како бисте могли да заштитите свој Смарт ТВ. Неки од њих укључују:

 • Користите ВПН на Смарт ТВ-у: Виртуелна приватна мрежа омогућава вам да шифрирате сав свој Интернет саобраћај и сакријете своју јавну ИП адресу на мрежи. Постављање ВПН-а на Смарт ТВ-у могуће је ако је ваш ТВ заснован на Андроид-у. Ако то није случај, мораћете уместо њега да конфигуришете ВПН везу. Иако се инсталирање ВПН-а на Смарт ТВ у почетку може показати мало тешким, има безброј предности. То додаје додатни слој сигурности вашем Смарт ТВ-у и чак вам омогућава да заобиђете регионална ограничења за приступ апликацијама за стриминг које обично не би биле доступне у вашем региону. Погледајте нашу листу најбољих ВПН-ова за Смарт ТВ.
 • Побољшање безбедности помоћу софтвера: Ако користите оквир Смарт ТВ, вероватно постоји одређени број антивирусних апликација које можете изабрати у продавници апликација. Ове апликације треба да вам омогуће да предузмете мере заштите које имају за циљ да повећају заштиту док сте на мрежи.
 • Будите опрезни приликом инсталирања апликација: Тачно је да где год да набавите своје апликације, могу се појавити облици злонамерног софтвера (злонамерног софтвера) прерушени у нешто што нису. Погледајте прегледе апликације других корисника да бисте се уверили колико би веродостојна апликација могла бити пре него што је преузмете.
 • Ограничите употребу ако су екстерни дискови за складиштење: Познато је да се већина вируса и злонамјерног софтвера преноси путем екстерних меморијских погона. Да бисте спречили да заразите Смарт ТВ од таквих, било би боље да користите један одређени флеш уређај који увек можете да скенирате и очистите.
 • Искључите Смарт ТВ: Кад год не користите Смарт ТВ, било би боље да прекинете интернетску везу или је потпуно искључите..
 • Не радите све путем свог Смарт ТВ-а: Иако сте у могућности да прегледате Интернет путем Смарт ТВ-а, не бисте требали заиста да водите осетљив посао, попут пријављивања на свој банковни рачун или куповине путем њега путем интернета. То можете учинити са више личних уређаја, као што су лаптоп или паметни телефон.

Завршна реч о томе како сачувати своју паметну телевизију

Многи људи још увек нису свесни многих могућности за напад који постоје путем Смарт ТВ уређаја. Као информисанији читач, сада знате шта је потребно да се заштитите од било какве безбедносне угрожености, а такође и како да користите Смарт ТВ на начине који не дозвољавају да се он хакује.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map