Канари ВПН налога – да ли су добри?

Владе широм света користе интернет као алат за прикупљање информација о својим грађанима. Иако кажу да је то из сигурносних разлога, то представља кршење наших права. Откако је Едвард Сновден открио да НСА шпијунира људе, јавна свијест о интернетској сигурности се неизмјерно повећала. То је због чињенице да многе владе, укључујући и САД, имају законске статуте како би компаније присиљавале на откривање личних података корисника. Тако настаје потреба за канаринзима налога.


Канари ВПН налога - да ли су добри?

Канари ВПН налога – да ли су добри?

Шта је Канарни налог?

Канарни налог је правна изјава компаније да није добила било какве тајне позиве од стране владе за откривање приватних података својих клијената и тиме угрозила њихову безбедност на мрежи. Ове се изјаве често ажурирају и ако сте особа која води рачуна о приватности, требало би да пратите канарне својих добављача даватеља интернетских и приватних услуга. Ако ваш ВПН провајдер има канарницу за налог на својој веб локацији, то значи да нису добили никакав налог од владе да открије податке својих клијената.

Које су предности канарице налога?

Компаније које су посвећене пружању потпуне приватности својим клијентима често могу имати проблема са властима због својих политика. Под претпоставком да услуге ових компанија могу користити особе које желе нарушити владину власт или угрозити националну сигурност, владе им могу издати тајне позиве са захтевом да обелодане све и све информације о својим клијентима без изузетка.

Ови позиви могу се усмјерити на одређени кориснички рачун или бити генерализирани овисно о опсегу интернетске истраге коју проводи влада. У овом сценарију, компанија је приморана да преда све тражене информације и нема начина да обавести своје кориснике да је њихова приватност угрожена. То је због тога што ће у судском позиву изричито бити наведено да компанија не смије открити такве информације.

Тако је једини начин, иако индиректан, за компаније да информишу своје клијенте о примању таквих судских позива путем канарне налога. За клијента који води рачуна о приватности, канаринци су избавитељи и могу спречити много потешкоћа касније. Ево како вам канаринци налога могу бити од помоћи:

На самом основном нивоу канаринци налога показују да компанија коју тражите употребљава најмање брине о вашој приватности. Компаније за које нема канарничара би могле да дају информације влади о клијентима или се баве неким другим кршењем приватности.

Поред тога, компаније такође користе канарине за налоге како би означиле њихову поузданост као организације које поштују лични простор и желе да њихови клијенти знају да њихова приватност неће бити у питању ако почну да користе њихове услуге. Дакле, ако видите редовно ажурирани канарински налог, онда можете претпоставити да је компанија слободна од било какве правне одговорности да влади пружи личне податке.

Најважнија услуга коју пружају канаринзи налога је услуга индиректног упозорења. Ако канарни налог није недавно ажуриран или се често не ажурира, са сигурношћу се може претпоставити да би компанија могла (и вероватно) бити ангажована у пружању информација државним органима. Такође, неке компаније уклањају канаринце са својих веб локација након што добију налог.

Зашто бисте требали пазити на Канаре налога?

Канари карата су веома корисни за обавештавање људи о интегритету пословања компаније. Међутим, већина људи није ни свесна постојања или их једноставно није брига. Ово је врло опасан став и може довести до озбиљних компромиса у личној сигурности. Многе велике компаније се баве мрежним праћењем својих корисничких активности као и њиховим преференцијама. Ово је, међутим, само врх леденог брега.

Када компанија прими судски позив, законски су приморани да пруже информације које затражи влада. У супротном, они се суочавају с правним посљедицама које могу чак укључивати и затворску казну. Наравно, већина компанија ће волети да избегне ову ситуацију и често су вољне да се придржавају свих законских захтева које издају владе. Али постоје компаније које пронађу начин да обавесте своје клијенте о било којем таквом налогу пре него што им правно буде затворен и спречен у томе..

Провера да ли ваш давалац интернетских услуга има налог за канарисање један је од првих корака које требате предузети како бисте осигурали своју интернетску сигурност. Иако ни на који начин није потпуна мјера против шпијунирања владе, то барем показује да је компанија одговорно забринута због ваше приватности и личних података. Многи пружаоци услуга ВПН-а такође користе канаринце да би информисали људе о правном статусу њихових сигурних интернетских услуга. За некога ко не жели бити пијун у рукама моћника који јесу, можда су важни канаринци заиста важни.     

Канари ВПН налога – закључак

Канарни за повељице су попут водича који указује да предстоји опасност. Као такав, може бити од велике помоћи онима који не желе да им се угрози безбедност. Ово је још важније за вас ако нисте сигурни у приватност или ако се бавите пословима који иду противно интересима државних власти попут истраге владиних превара или злоупотребе људских права или било којег другог аспекта. Ако желите да останете анонимни на мрежи и заштитите своје податке од знатижељних очију, будност је једини начин и налогодавци канаринци представљају вашу прву линију одбране.   

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map