Онаво ВПН – Фацебоок покреће сопствену ВПН апликацију

Шта је Онаво ВПН? Да ли је Онаво ВПН безбедан за употребу на Андроид и иОС уређајима? Дошло је време када су се компаније за друштвене медије такмичиле између себе како би биле на врху. Ових дана сценарио се мало променио. Компаније за друштвене медије и даље се такмиче против себе, али овај пут је реч о најбољем ВПН провајдеру. Виртуалне приватне мреже ових су дана постале популарније од друштвених медија. Са свима од добављача Интернет услуга до сигурносних агенција које шпијунирају наше мрежне активности, корисници интернета очајнички траже начине како да заштите себе и своје податке. Иако ВПН-ови понекад могу бити скупи, то и даље не спречава људе да их користе. Тренутно не постоји боља алтернатива ВПН-у када је у питању свеобухватна Интернет сигурност, али нису сви пружаоци ВПН услуга једнаки.


Онаво ВПН - Фацебоок покреће сопствену ВПН апликацију

Онаво ВПН – Фацебоок покреће сопствену ВПН апликацију

Шта је Онаво ВПН?

Не треба ни помињати да постоји снажна конкуренција међу ВПН провајдерима. С обзиром на популарност ВПН-а, свака компанија сада жели уновчити тренд. Компаније за друштвене медије такође нису превише заостале. Фацебоок има за циљ да и овог пута буде водећи, пружајући сопствену ВПН услугу, и тактички преусмеравајући кориснике да га инсталирају.

У случају да нисте приметили, постоји нова функција у Фацебоок мобилној апликацији, која кориснике води до продавнице апликација Аппле да преузму свој сопствени ВПН под називом Онаво Протецт. Онаво ВПН некада је била услуга треће стране коју је Фацебоок купио 2013. године.

Већина корисника можда мисли да је Фацебоок лансирање сопственог ВПН-а веома згодна функција, али мотиви компаније нису баш попут традиционалних ВПН услуга. Многи људи верују да би Фацебоок требало да престане да објављује лажне вести и да буде политички коректан, али то је друга тема.

Да ли је Онаво ВПН безбедан за употребу?

ВПН опција је тренутно доступна у САД-у, Индији и Бразилу, три од најнасељенијих земаља на свету. Међутим, доступна је само на Фацебоок-овој апликацији за иОС, што значи да компанија тестира ту функцију са ограниченом корисничком базом. Раније су корисници у Великој Британији добили приступ ВПН-у.

У почетку се чини да је Онаво као и сваки други ВПН, шифрира ваше податке и маскира вашу ИП адресу како би вас задржао анонимнима. ВПН-ови вас штите од мрежних претњи преносећи ваше податке кроз безбедан тунел између рачунара и ВПН сервера. Пошто су подаци шифровани, чак и ако неко успе да уђе у вашу мрежу, подаци ће им се само ругати.

ВПН-ови вас штите од свих, чак и од самог ВПН-а. ВПН-ови не треба да чувају ИП адресе или евидентирају корисничке податке. Тако одржавају вашу анонимност и приватност на мрежи. Међутим, Онаво Протецт не говори о приватности. Ако прочитате опис апликације, открит ћете да уместо да заштити ваше податке, Онаво их прикупља и шаље на Фацебоок.

Опис апликације гласи: „Да би обезбедио ову заштиту, Онаво користи ВПН да би успоставио сигурну везу за усмеравање свих ваших мрежних комуникација преко Онаво-ових сервера. Као део овог процеса, Онаво прикупља ваш мобилни саобраћај. Ово нам помаже да побољшамо и управљамо услугом Онаво анализирајући вашу употребу веб локација, апликација и података. Будући да смо део Фацебоока, ове податке користимо и за побољшање Фацебоок производа и услуга, за увид у производе и услуге које људи вреднују и стварање бољих искустава. “

Укратко, значи да Онаво прикупља ваше податке, уместо да чува вашу приватност. Апликација шаље податке преко Фацебоока како би помогла компанији да зна шта корисници раде на мрежи. Ово је отворено кршење приватности.

Сви смо свесни да Фацебоок шпијунира кориснике и продаје податке партнерима за оглашавање. Шта ради са подацима из Онава-а није сасвим јасно, али постоје спекулације да се подаци користе како би се открила која је апликација популарнија међу корисницима и која апликација пада на популарност.

Фацебоок још увек усисава ту информацију о вама

Ово помаже Фацебооку да предвиди могућности набавке, а такође им помаже да копирају популарне функције из других апликација. У основи, када инсталирате Онаво на свој уређај, Фацебоок упознаје које друге апликације користите на свом телефону, чак и када сте одјављени. Ово је језиво, али врло тачно.

Онаво је бесплатан ВПН, а као и код већине бесплатних ВПН-а, услуга коју добијате није најквалитетнија. Кориснички подаци се често тајно бележе, протоколи за тунелирање су застарели, а свугде постоје иритантни огласи. За најбољу врсту заштите на мрежи набавите плаћени ВПН. У почетку се може чинити скупо, али исплати се.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map