Супер колачићи – шта су они и како их уклонити

Зашто супербокији имају причвршћен префикс “супер”? Да ли имају више чоколадних чипса од обичних? Не баш. У ствари, супер-колачићи имају потпуно другачије значење и посљедице на Интернету. Кориснику који освештава приватност они су у сваком погледу бани. Колачићи са претраживачима имају скоро дугу историју као и сам Интернет. Дизајнирао их је инжењер око 1994. године. Идеја је била помоћи веб локацијама за е-трговину у одржавању колица за појединачне клијенте. Али убрзо су се почели широко користити. У последње време нова врста колачића, званично названа суперкомоксом, доноси пуно проблема са приватношћу. Одређене компаније попут Веризон-а их јако користе. Они примарно прате ваше активности, краду ваше податке и продају ове податке оглашивачима. Још горе је то што је супер-колачиће заиста тешко открити и избрисати.


Шта су Суперцоокиес?

Шта су Суперцоокиес?

Шта заправо раде колачићи?

У основи, колачић је остатак података из ваших активности прегледавања. Овај бит података садржи информације које вас идентификују код касније посете. Очигледно да свако ко цени приватност на мрежи није њихов обожаватељ. Надаље, неки колачићи могу чак пресликати образац понашања тако што ће провјерити сљедећу посјету веб локација. 

Шта раде Суперцоокиес?

Колачићи су, у принципу, укусна посластица коју добијате са веб локација. Они су опционални и можете их избрисати кад желите. Међутим, супер-колачићи су обавезни и кад их једном набавите, нећете избећи њихов надзор. Наравно, заговорници приватности на мрежи желе да корпорације повуку чеп на овој ствари.

Ако идемо детаљније, супербокијеви заправо нису колачићи. То кажемо зато што се не преузимају и не чувају у претраживачима. Уместо тога, користе нешто звано Јединствене заглавље идентификатора или УИДХ и убризгајте у вашу везу на нивоу мреже. УИДХ у суштини је сваки бит података који чини вашу нето повезаност јединственим квантом на читавом вебу.

Питање је изашло на видјело када је ФЦЦ наплатио Веризону новчану казну у износу од 1,35 милиона долара за праћење људи путем супер-колачића заснованих на УИДХ-у. Због овог открића Аццесс Нов је почео да нуди интернетску услугу под називом АИБТ (Јесам ли праћен?). Приступ сада је НПО који жели да води кампању за бесплатан и отворен Интернет.

Њихова веб локација могла би помоћи корисницима да сазнају да ли их прате њихови мобилни оператери. Према студијама, више од 15 процената свих корисника праћено је помоћу супер-колачића заснованих на УИДХ-у.

У исто време, студија је открила чак девет носача мобилне конекције користећи суперкокије. Такво праћење је присутно широм света. Мобилне компаније у земљама попут САД-а, Канаде, Мексика, Перуа, Венецуеле, Шпаније, Холандије, Марока, Кине и Индије итд. Имале су заглавља за праћење распоређена на корисницима.

Да ли су ове ствари заиста лоше?

Праћење путем колачића било које врсте није технички штетно. Међутим, они нарушавају вашу приватност и то може бити опасније од било ког злонамјерног софтвера или вируса.

ИСП-ови су одавно познати да користе супер-колачиће за бољи оглашавање. Прикупљени подаци могу их користити као и друге стране. Неке треће стране могу самостално ухватити заглаве за праћење. Затим би могли користити податке за постављање циљаних огласа корисницима. Да не спомињемо да хакери ове податке могу украсти, што доводи до огромног губитка.

Суперцоокиес су машине за прикупљање података које ће пратити све што радите на мрежи. Надаље, имају приступ подацима прикупљеним заједничким колачићима. Тако могу да добију ваше предмеморије, као и податке из ваших додатака. То могу учинити и након што сте обрисали колачиће.

То је, наравно, врло забрињавајуће јер се људи не обраћају таквом праћењу. Даље, ово отвара лименку глиста. Пропуштање података, праћење од стране влада и штетна употреба цибер криминалаца само су главна брига од употребе суперцоокие-а.

Како можете уклонити Суперцоокие?

Суперцоокиес су попут предатора из филма Арнолда Сцхварзенеггера. Ослобађање од њих је поред немогућег. Пошто се не заснивају на вашем претраживачу на мрежи, уобичајени уређај за чишћење колачића неће радити на њима. Могли бисте тренутно имати супер-колачиће на свом уређају, а да то ни не знате. Још горе, не постоји начин да их елиминишемо једном када се пробију.

Заштита од ових чудовишта је прилично компликована. Само постављање „не прати“ у подешавањима прегледача неће урадити посао. Прелазак на Инкогнито или у приватни режим такође неће помоћи. Једини начин да их избегнете јесте ако одете само на веб локације са шифрованим везама. Барем, у теорији, могли бисте избећи суперкокире само ако посетите ХТТПС веб локације. Ово су они који имају ССЛ или ТЛС (Сецуре Соцкет Лаиер или Транспорт Лаиер Сецурити) сертификате.

Шта је са алтернативама??

Суперцоокиес су јединствени пакети података који су уметнути на нивоу ИСП мреже на ХТТП захтевима. Дакле, они се могу потенцијално избећи мрежном преусмеравањем кроз различите канале. Ово звучи компликованије него што заправо јесте.

Да бисте га поједноставили, можете да користите ВПН или виртуелну приватну мрежу. ВПН обезбеђује шифрирање широм мреже и створиће сигуран тунел за податке кроз које пролазе. Стога ће праћење ИСП-а постати немогуће.

Обавезно набавите ВПН који нуди јаку енкрипцију и ватрозид који блокира нежељени саобраћај који долази на ваш уређај.

Ако користите Верзију, обавезно се искључите из праћења. Ова је опција сада доступна корисницима Веризон-а након ФЦЦ истраге. Надаље, они ће морати затражити вашу дозволу за дијељење суперкокија са другим странама.

А ако не користите Веризон, у основи ћете морати пазити на своја леђа. Шифроване везе на ХТТПС веб локације или ВПН најбоље су што можете да учините за своју приватност на мрежи.

Осим тога, можемо се само надати да ће компаније које користе супер-колачиће моћи да буду изложене јавности. Међутим, вероватније је да ће постати опрезни након што Веризон добије казну. Тако да ће њихове прикривене суперкомерне колачиће постати још луђи и уочљивији.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map