Aplicațiile din Mac Store Store au găsit încălcarea confidențialității utilizatorilor

Dacă dețineți un smartphone, este posibil să folosiți una sau mai multe aplicații descărcate pe dispozitiv din magazinul de aplicații. Există o aplicație pentru tot ce vă puteți imagina! Există aplicații pentru efectuarea de apeluri și blocarea apelurilor, pentru editarea de imagini, pentru realizarea de videoclipuri fanteziste, pentru blocarea programelor malware și a mai multor alte scopuri.


Aplicațiile din Mac Store Store au găsit încălcarea confidențialității utilizatorilor

Aplicațiile din Mac Store Store au găsit încălcarea confidențialității utilizatorilor

Majoritatea sunt gratuite

Majoritatea aplicațiilor sunt fără costuri, motiv pentru care un număr atât de mare de persoane nu ezită să le folosească, având în vedere că fac utilizarea dispozitivelor lor mai ușoare și mai convenabile. Există și aplicații plătite, pentru cei care doresc servicii premium.

Cu toate acestea, există și un dezavantaj important al instalării oricărei aplicații disponibile. Majoritatea aplicațiilor necesită diverse tipuri de permisiuni înainte de a fi instalate pe un dispozitiv.

Acestea includ accesul la contactele dvs., la alte aplicații de pe dispozitiv și la apeluri și mesaje. Deoarece aceste aplicații sunt adesea utile și oamenii nu acordă, de obicei, multă importanță securității lor, informațiile solicitate sunt furnizate cu ușurință.

Încrederea a fost impulsionată

Datele colectate sunt adesea folosite pentru utilizări neetice fără cunoașterea utilizatorilor. Unele aplicații funcționează în mod specific, precum spyware-ul, scopul principal fiind acela de a arunca cu vederea utilizatorilor și activitățile lor online.

Deoarece nu este posibil ca magazinul de aplicații să urmărească fiecare aplicație încărcată pe platformă, utilizatorii trebuie să fie mai precauți atunci când furnizează informațiile lor oricărei terțe părți.

New Threat on Mac Store

Apple a făcut recent obligatoriu ca toți dezvoltatorii de aplicații iOS să aibă o politică clară de confidențialitate care dezvăluie modul în care colectează, utilizează și împărtășesc datele consumatorilor. Cei care nu pot dezvălui modul în care folosesc datele utilizatorilor li se cere să-și retragă aplicațiile din Magazin.

La mijlocul acestui lucru, s-a constatat că alte câteva aplicații din magazinul Mac OS au încălcat politica de confidențialitate Apple.

Unele dintre aceste aplicații sunt utilizate pentru protejarea securității și confidențialității dispozitivelor pe care sunt instalate. Dar s-a constatat că, în loc să ofere orice protecție, aceste aplicații încalcă confidențialitatea utilizatorilor.

Aparent, aceasta pare a fi o tendință în rândul aplicațiilor Mac OS. Mai multe aplicații Mac OS caută acces la directorul principal al utilizatorului, cu pretextul de a șterge memoria cache și de a oferi protecție a confidențialității.

Cu toate acestea, recent, s-a constatat că o serie de astfel de aplicații urmăresc activitatea de navigare a utilizatorilor și alte informații personale, în loc să ofere protecție. 

Aplicații de încălcare a confidențialității

Aplicațiile dezvoltatorului Trend Micro, Inc. sunt printre cele care au provocat recent o agitație. Aplicațiile acestui dezvoltator includ Dr. Unarchiver, Dr. Cleaner, printre alții.

Utilizatorii au descoperit că aceste aplicații de pe Mac App Store colectează și încarcă istoricul browserului utilizatorului de la Google Chrome, Safari și Firefox pe propriile lor servere.

Aplicațiile colectează de asemenea date despre alte aplicații instalate pe sistem. În momentul lansării aplicației, creează un folder zip în care datele colectate sunt stocate și apoi încărcate pe serverele Trend Micro Inc.

În cazul Unarchiver aplicația, la extragerea fișierului zip, utilizatorilor le este oferită o opțiune pentru „Curățarea rapidă a fișierelor de gunoi”.

În momentul în care utilizatorii selectează opțiunea „Scanare” și lansează un dialog deschis, aplicația primește acces la directorul principal al utilizatorului, pe care aplicația îl solicită pentru colectarea fișierelor de date din browsere. După ce primește acces la directorul principal, aplicația continuă să colecteze date personale și să le încarce pe serverele lor.

Dr. Unarchiver este o aplicație foarte populară în magazinul de aplicații Mac, pe locul 12. Cu toate acestea, aceasta este o problemă critică de confidențialitate, iar utilizatorii se așteaptă ca Apple să retragă aplicațiile Trend Micro Inc din magazin. Nu este prima dată când a apărut ceva de acest fel. Anterior, Facebook a fost forțată să elimine aplicația Onavo Protect infamă din App Store.

În trecut, atât magazinele de aplicații iOS, cât și Mac au avut mai multe aplicații care au încălcat confidențialitatea utilizatorilor. Cine folosește astfel de aplicații terțe trebuie să fie conștient de faptul că în momentul deschiderii unui dialog de fișier de către aplicație, acesta va avea acces la directorul principal.

Aceasta implică, de asemenea, accesul la majoritatea informațiilor private din sistem, inclusiv istoricul de navigare, e-mailuri, conversații iMessage și multe altele. Deși Apple încearcă să îmbunătățească situația cu macOS Mojave, procesul de revizuire a aplicațiilor ar trebui să fie mai strict. 

Cum să fii în siguranță

În afară de a fi atent la ce aplicații partajați datele dvs. personale, este extrem de esențial să utilizați o rețea privată virtuală sau un server proxy. Acest lucru vă face anonim pe web și vă păstrează toate datele private și sigure.

Indiferent dacă utilizați aplicații terțe sau trebuie să partajați în mod regulat date sensibile (cum ar fi detaliile de plată) pe Internet, utilizarea unei soluții de securitate precum VPN pe Mac este cea mai bună modalitate de a vă menține în siguranță împotriva acestor tipuri de amenințări care plutesc în jurul.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map