Објашњени торенти – предности, недостаци, алтернативе

БитТоррент је у основи метода која вам омогућава преузимање великих датотека док сте повезани на Интернет. Помоћу БитТоррент-а можете преузмите музику, апликације, игре, видео снимке и слике. Такође можете делити датотеке које су присутне на вашем рачунару са другима. У овом чланку ћу објаснити како ради БитТоррент као и испитати његово предност и недостаци. Чланак ће такође описати како то учинити Преузми торенте анонимно. Торрент алтернативе као што су Усенет такође ће бити обухваћено овим “Објашњени торенти” Приручник.


Објашњени торенти - предности, недостаци, алтернативе

Објашњени торенти – предности, недостаци, алтернативе

Шта су торенти?

БиТоррент је заснован на пеер-то-пеер протокол (П2П). То значи да се рачунари у БитТорренту међусобно ‘намотавају’ без потребе за централним рачунаром. Другим речима, ови рачунари скидајте и постављајте исте торренте између себе. Када товарите .торрент филе у своје БитТоррент клијент, ваш рачунар ће се придружити БитТоррент роју са другим рачунарима који су учитали исту .торрент датотеку. БитТоррент контакти а трацкер у датотеци .торрент. Главни посао трацкер-а је да прати све повезане рачунаре. Тај трагач алсо дели вашу ИП адресу са другим рачунарима у роју. Сам поступак преузимања се постиже у малим комадима. Једном када је ваш БитТоррент преузео довољно бита, он ће почети да дели те делове са другим БитТоррент клијентима. У суштини, почећете да делите датотеке које сте преузели са другима. Овај процес је познат као „Сејање“. Што је сејача више, то ће бити брже преузимање. Наравно, ако нема доступних сејача, датотеку нико неће моћи преузети.

Дакле, укратко, да бисте преузели датотеке путем БитТоррент-а, на ПЦ / Мац морате преузети и инсталирати БитТоррент клијент. Након што завршите, преостаје вам само пронаћи .торрент датотеке коју желите да преузмете. Можете да користите сајтове као што су Пирате Баи, КицкАсс торенти, или Торрентз. Имајте на уму да ове веб локације не садрже ниједну датотеку коју желите да преузмете. Имају везе само до .торрент датотеке.

Торенти: предности и недостаци

Предности коришћења торента:

 • Децентрализовани процес који користи П2П значи да датотека коју преузимате није хостирана на главном централном серверу. Ако један извор за преузимање није активан, можете се ослонити на друге изворе да бисте довршили преузимање. За редовна преузимања, ако је главни сервер искључен, нећете моћи да довршите поступак преузимања.
 • Чак и ако изненада будете прекинути везу с Интернетом или се рачунар искључи / поново покрене, моћи ћете да довршите преузимање након што се вратите на мрежу. Нема потребе за поновним покретањем испочетка.
 • Чак и за кориснике са малим брзинама Интернета, бујице вам могу помоћи да преузмете датотеку брже него користећи традиционални поступак преузимања.
 • Датотеке је лако пронаћи и преузети.

Недостаци коришћења торента:

 • Ако датотека коју тражите нема „семе“, нећете је моћи преузети.
 • Не можете са сигурношћу рећи шта датотека коју преузимате заправо садржи. Можете брзо да проверите да ли је датотека оригинална брзим скенирањем одељка за коментаре. Позитивне повратне информације углавном значе да је датотека у реду.
 • Чињеница да истовремено преузимате и преузимате може имати свој данак на вашој пропусности. Ако имате брзу интернетску везу, не бисте се требали бринути због тог дијела.
 • Сви који преузимају торрент датотеку коју лежите или сејете могу видјети вашу јавну ИП адресу. То укључује ваш ИСП или дигиталне групе ауторских права. Да бисте заштитили своју приватност док користите бујице, једноставно је користите ВПН. Више о томе у наставку.

Објашњени торенти: Користите ВПН за додатну приватност и сигурност

Као опште правило, топло бих препоручио коришћење ВПН-а кад год су укључене бујице. ВПН у основи преусмерава сав ваш саобраћај преко сигурне приватне мреже. Током процеса ваша стварна ИП адреса је скривена и ваши подаци су шифровани. То значи да ни ваш ИСП ни други неће моћи пратити ваше мрежне активности. Недостатак је у томе што коришћење ВПН-а може значајно да смањи вашу брзину интернета уколико се не пријавите код поузданог ВПН провајдера. Такође провјерите да ВПН провајдер којег одаберете нема ограничења пропусне ширине. Ево листе најбољих три ВПН провајдера које можете користити Преузми торенте анонимно.

Објашњени торенти: Усенет као алтернатива

Док Усенет је био присутан много пре него што је бујица, последња година почела да расте. Док се Усенет такође може користити преузимање мултимедијских датотека, слично као бујице, постоје и неке велике разлике.

 • За разлику од бујица, Усенет није заснован на пеер-то-пеер протоколу.
 • Датотеку коју преузимате не делите са другима.
 • Брже преузимање приликом коришћења Усенета због присуства наменских сервера.
 • Нема потребе за семеном.

Иако су бујице углавном ‘бесплатне’, морате пријавите се код Усенет провајдера да бисте га максимално искористили. Можете пронаћи листу најбољих Усенет провајдера у 2016. Наведени су у складу са њиховим месечно ограничење података, период задржавања, истовремене везе и доступност ССЛ-а.

РанкПровидер Линк
посетиоци
14 дана бесплатног пробног периода
2посетиоци
Бесплатно 30 ГБ за 2 недеље
3посетиоци
Бесплатна реклама
4посетиоци
Бесплатна реклама
5посетиоци

Објашњени торенти – предности, недостаци и алтернативе

Нема сумње да ако у овом чланку треба да се пробави пуно информација, било да су повезане са њима торенти, ВПН, или Усенет. Увек можете објавити коментар испод за додатна упутства и информације о било којој од ове три теме.

сачувати

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map