4Г вс ВиФи – Који је сигурнији за употребу?

Да ли требам користити 4Г или ВиФи за сигуран, сигуран приступ интернету? Живимо у свету у којем се готово свакодневно чују вести о интернетским преварама, хакираним рачунима у банкама и крађи идентитета. Примамо поруке и упозорења из различитих, поузданих извора у нади да ћемо створити свест о „крађи идентитета“ и готово је као да је термин „дигитална сигурност“ оксиморон.  


Како све више и више људи долази под окриље Интернета и постају овисни о њему за посао, забаву и обављање монотоних задатака попут плаћања рачуна и резервација карата итд., Важно је научити како заштитити наше податке.

4Г вс ВиФи - Који је сигурнији за употребу

4Г вс ВиФи – Који је сигурнији за употребу

Промена Интернет сценарија

Технолошким напретком, 2Г је еволуирао на 3Г а сада на 4Г интернетске везе. Имамо могућност повезивања на интернет и преко Ви-Фи-ја, тако да је која од ових опција најсигурнија?

Нажалост, не постоји 100% сигуран начин приступа интернету. Како Роберт Моррис, криптограф каже, „Три златна правила за обезбеђивање рачунарске сигурности су: не поседујте рачунар; не укључите га; и не користите га. ” То показује да интернет заиста није сигурно место. Али будући да његово коришћење није опција за било кога од нас, погледајмо стазе до интернетске повезаности, које су нам доступне.

4Г вс ВиФи – Упоредимо

Ћелијски подаци као што је 4Г веза – Повезивање с Интернетом путем вашег мобилног добављача података путем 4Г везе сигурније је од јавног Ви-Фи-ја јер су пренесени подаци шифрирани. У многим се земљама мобилни Интернет сматра бржим од традиционалног широкопојасног приступа интернету.

Јавни Ви-Фи – Употреба јавног Ви-Фи-ја или Ви-Фи-ја који су доступни у хотелима, аеродромима, тржним центрима итд. Веома је опасна и нема гаранције да су ваши подаци безбедни. Јавни Ви-Фи не захтијева идентификацију за повезивање с мрежом и мада је то корисно просјечном човјеку, корисно је и за хакера. Цибер криминалци врте се наоколо непрестано и постоји велика вероватноћа да би могли да њушкају ваше податке.

Свако може постати хакер

Софтвер за хакирање је бесплатно доступан на мрежи и свако ко зна где треба да га погледа. За хакирање није потребна посебна технологија. Било који рачунар са Ви-Фи мрежом може да користи хакер и они често користе кафиће, тржне центре и аеродроме итд. Као ловишта. Оваква Ви-Фи веза омогућава хакеру да се позиционира између вас и терминала за везу и на тај начин пресреће све поруке е-поште које шаљете заједно са подацима о вашој кредитној картици итд. На овим локацијама стотине људи се повезују на исти Ви-Фи и ако ви сте један од њих, могли бисте ризиковати да угрозе своје податке.

Међутим, компликованије је да хакер провали у ваш мобилни телефон. Опет, није немогуће и 3Г и 4Г подаци могу бити угрожени, али хаковање мобилне мреже је тешко и укључује употребу посебне технологије и опреме и може бити скупље..

ВПН – најсигурније решење

Вашим подацима постоји више претњи, али постоји само једно добро решење – коришћење виртуелне приватне мреже (ВПН). ВПН омогућава вам да постанете анонимни на Интернету. Уз ВПН, сав ваш саобраћај се шифрује уз безбедност високог нивоа, што није лако пробити. Ствара сигуран тунел за који ваши подаци могу проћи, а извору је готово немогуће пронаћи. Недавно смо објавили преглед најбољих пружалаца ВПН услуга на које се можете пријавити.

Ако вам све ово звучи неодољиво, сјетите се да су приватне Ви-Фи везе или Ви-Фи мреже доступне затвореној мрежи (попут оне коју пронађете код куће или у уреду) релативно сигурне. Такве везе су заштићене лозинком и могу се користити без велике бриге. Кад сте изван приватног Ви-Фи-ја (када путујете), искључите Ви-Фи и користите своју мобилну мрежу.  

ВПН додаје додатни слој сигурности

Користите ВПН преко мобилне мреже јер је то најсигурнија опција и помаже вам да побољшате безбедност на мрежи, чувајући тако да ваши подаци и лозинке остану приватни и ван досега хакера. Будући да ВПН шифрира податке који напуштају ваш рачунар, хакери ће постати тешко да га провале. У ствари, постоји много ВПН-а који омогућавају 256-битну енкрипцију коју је тешко чак и владиним агенцијама пробити. Ако цените вашу сигурност, обавезно набавите ВПН који нуди висококвалитетну заштиту без обзира да ли користите Интернет 4Г или ВиФи за приступ интернету.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map