Да ли је Гоогле диск безбедан и безбедан за употребу?

Већина људи користи облачне услуге за потребе складиштења и за прављење сигурносних копија датотека. Идеја да се сачувају породичне слике или видео снимци и да се његују ти тренуци у носталгији пружа емоционални прстен. Професионална употреба за складиштење у облаку не захтева увод. Већина корисника преноси своје документе и датотеке на Гоогле диск, а наша дигитална присутност повезана је са Гоогле налогима. Сви ваши подаци синхронизују се са вашим Андроид уређајима, што олакшава приступ Гоогле диску кад год вам затреба. Али знате ли како Гоогле одржава сигурност и приватност наших пренесених података? Да ли је Гоогле диск заиста сигуран и безбедан за употребу? Хајде да истражимо како се датотеке шифрирају и чувају у облаку.


Да ли је Гоогле диск безбедан и безбедан за употребу?

Да ли је Гоогле погон безбедан и безбедан за употребу?

Шифровање на Гоогле диску

Гоогле диск користи АЕС, алгоритам сигурног шифровања који следи стандард шифрирања владе САД-а. АЕС није сигуран за већину напада приватности.

Комади долазних података одвојено су шифрирани помоћу податковног кључа јединственог за сваки комад. Овај кључ података надаље пролази поступак шифрирања помоћу посебног кључа за шифрирање података. На овај начин Гоогле диск пружа заштиту док су датотеке у процесу преношења (у транзиту) и касније када су у стању мировања након што су сачуване.

Гоогле својим корисницима не пружа објашњење како се овај процес одвија у окружењу Гоогле диска. Тако да нема начина да знате да ли је интегрисана енкрипција довољна за вашу приватност и сигурност.

Ограничења за шифрирање

  • Ваша датотека има заштиту транспортног слоја (ТЛС) која је дизајнирана да заштити податке током преношења. Али у тренутку када ваши подаци стигну до Гоогле диска, дешифрују се на тренутак, тако да Гоогле може да анализира датотеке пре друге енкрипције. Ма колико се скенирања брзо десила, у овом тренутку може доћи до цурења података.
  • Можда ћете се осећати као да немате контролу над прилагођавањем и одлучивањем јер немате приступ Гоогле-овим кључевима за шифровање. То значи да немате праву контролу над сопственим подацима.

Могу ли да побољшам безбедност Гоогле диска?

Не постоји систем који је апсолутно беспрекоран. Значи ли то да морате размишљати двапут пре него што поверите у Гоогле диск и отпремите своје приватне датотеке? Међутим, сигурно можете да следите неке кораке за побољшање приватности и сигурности вашег налога.

Користите додатно шифровање

Шифрујте датотеке прво на вашем сопственом систему пре него што их отпремите у облак. Искористите било коју од апликација на тржишту. Овде су неки од њих.

Бокцриптор

Помоћу Бокцриптор-а можете да промените подешавања на Гоогле Дриве налогу тако да само ви можете да прегледате и измените датотеке и мапе које шифрирате. Бокцриптор такође шифрира ваше датотеке и фасцикле из вашег система тако што ствара виртуелну диск јединицу, а затим те датотеке учитава на свој налог на Гоогле диску. Будуће датотеке и остали пружаоци услуга облака аутоматски се додају у погон.

Пошто је апликација Бокцриптор затвореног кода, постоји одређени скептицизам у вези са позадином. Бесплатно преузимање Бокцриптор нуди високу сигурност, али има ограничења јер можете да га користите само на 2 синхронизована уређаја. Покушајте да купите премиум верзију да бисте приступили више функција и броју пословних и личних налога.

Цриптоматор

Забринути сте због залеђа? Испробајте Цриптоматор, апликацију отвореног кода за коју није потребна регистрација корисника. Цриптоматор не ствара додатне мапе на вашем систему, већ само додаје трезор Цриптоматор-а на вашем Гоогле диску. Можете додати датотеке на виртуални чврсти диск који је потребан за преглед и уређивање података. То значи само да датотека која радите на променама, а преостале датотеке остају шифроване.

Рцлоне

Рцлоне, још једна апликација отвореног кода, пружа потребну контролу над синхронизацијом података у облак. Овај програм наредбеног ретка има функцију криптирања која вам омогућава шифрирање датотека на вашем систему и прилагођавање процеса синхронизације.

Подесите двофакторску аутентификацију (2ФА)

Сазнали смо да Гоогле диск користи двоструку енкрипцију. Уз то, поставили сте метод верификације у два корака који ће чинити додатно покриће сигурности. Аутентификација са два фактора (2ФА) значи да ћете додавати два корака верификације на уређају помоћу менаџера лозинки. То знатно отежава хакере приступима вашим информацијама. Ако користите Гоогле диск и поседујете Андроид уређај, уложите мало времена и напора да осигурате свој Андроид екосустав.

Повежите се користећи сигурне мреже

Када сте забринути због приватности података, има смисла предузети мере предострожности да користите само сигурне везе. У једном тренутку сви су требали приступити свом Гоогле Дриве налогу ван посла или пребивалишта. У таквим је случајевима боље повезати се путем података на Интернету на свом мобилном уређају, а не помоћу несигурних Ви-Фи мрежа. Одложите Ви-Фи подешавање јер нежељени елементи могу добити приступ путем мреже која се повезује без лозинке. Ваши финансијски подаци су најрањивији ако често купујете у покрету.

Обратите пажњу на дозволе апликација

Када преузимате апликације из Гоогле Плаи продавнице, морате да овластите апликације да приступе неким функцијама на вашем уређају. Ово би могло бити потребно да апликације прочитају податке синхронизоване са вашим налогом на Гоогле диску.

Користите подешавања Гоогле налога да бисте проверили и променили дозволе које сте одобрили својим апликацијама. На картици Сигурност у оквиру Дозволе налога можете видети целу листу. Можете опозвати приступ неким апликацијама које више не користите.

Користите ВПН

ВПН ће вас чувати и шифрирати све ваше податке. Дакле, чак и ако приступите незаштићеном Ви-Фи-ју, ваша корисничка имена, лозинке и други подаци остаће безбедни. Када користите ВПН, ваши подаци се шаљу у шифрованом облику. Чак и ако неко пресреће датотеке између њих, добиће шифроване делове података који им не би имали смисла..

Дакле, да ли је Гоогле погон безбедан и безбедан за употребу?

Гоогле криптира све ваше датотеке интерно и Гоогле диск је заиста сигуран. Али често видимо вести о процурјеним фотографијама славних или неке групе хакера који приступају кључним подацима. Корисници су најслабије везе које циљају прилагођени огласи док користе свој бесплатни производ Гоогле диск. Користећи овде наведене савете, можете побољшати сигурност и приватност налога.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map