Да ли су ВПН-ови заиста непрегледни и анонимни?

Је ли ВПН заиста анониман и не може се пратити? Наравно, ВПН-ови или виртуалне приватне мреже од виталног су значаја за осигурање приватности на мрежи. Међутим, иако се то може применити на вашу кућну или званичну мрежу, коришћење јавног Ви-Фи-ја тешко да је сигурно ВПН заштита.


Да ли су ВПН-ови заиста неизводљиви?

Да ли се ВПН-ови заиста не могу пратити?

Ризици јавног Ви-Фи-ја

Постоје велики ризици у отварању ПаиПала, банковних рачуна или чак личног е-маила путем јавног ВиФи-а. Када то учините преко ВПН-а, нико не зна којим веб локацијама приступате. Ово постаје битно за прикривање осталих мрежних активности личне и поверљиве природе, а шифровање података и сигурна трансакција имају симбиотски однос који обезбеђује приватност и сигурност.

ВПН-ови се могу пратити

Чињеница је, међутим, да све ВПН-ове нису тако сигурне колико мислите. Иако они могу избацити мноштво сигурносних звиждука и звона, они заправо немају. Концепт потпуне анонимности догађа се као мит. Штавише, иако можете плаћати годишњу накнаду уз поверење да вам се гарантује анонимност, у ствари није. Не постоји сигурност колико је захтев вашег ВПН провајдера за „Без дневника“.

Друга ствар коју треба приметити је да анонимност и приватност нису иста ствар. Одређени ВПН-ови користе алате за побољшање ваше приватности. Иако такви алати могу приступити вашим поверљивим подацима, они сигурно не бришу све податке који се користе за вашу идентификацију. Ово се такође односи на ВПН-Тор комбинације са шифрованим порукама, које опет не гарантују потпуну анонимност. То је зато што се сви такви алати подређују проналажењу ако стекнете статус „особе од интереса“ одређеној влади.

Затим ту је и Скипе који има својих недостатака. Ваш хардвер се шифрира и можда ћете прећи масовни надзор. Међутим, и даље сте отворени за циљани или одређени надзор. То ипак није спречило одређене земље као што је УАЕ да закључају гласовне и видео позиве преко Скипеа.

Бесплатни ВПН-ови су још гори. У неким случајевима ове бесплатне ВПН услуге продају пропусну ширину за своје кориснике. У другим случајевима, неки ВПН-ови су чак продали приватне податке свог корисника трећим оглашивачима.

ВПН Анонимност и мит „Без евидентирања“

ВПН-ови увек дају обећање да никада нећете евидентирати ниједну од својих активности. Ово је велика продаја, али нажалост, је мит. Ниједан сервер не може радити без записника, јер ако се евиденције не чувају, ниједан ВПН провајдер не може спречити злоупотребу, побринути се за ДНС захтеве или решити проблеме. Штавише, будући да су у више наврата ВПН заиста пренијели податке разним органима за спровођење закона, што доказује да се евиденција води, без обзира на све.

Правила о приватности

Подаци о евидентирању углавном се налазе на страници са политиком приватности ВПН-а. Чињеница је да су информације које се односе на маркетинг врло често у контрасту са детаљима ВПН-а. Систем за евиденцију евидентира ваше корисничко име, ИП адресу, време повезивања и прекида везе, оперативни систем.

Дневник је обавезан помоћу унајмљених послужитеља у облаку

Имате ВПН који користе сопствене сервере или се ослањају само на цлоуд сервере. С обзиром да се већина добављача ВПН услуга одлучила за треће сервере, постаје им готово немогуће да раде без система за евидентирање. Иако ВПН-ови не могу сами да креирају евиденције, то раде њихови унајмљени сервери, путем хостинг провајдера.

Доказано је изнова и изнова да свако ко је заиста заинтересован за праћење кретања на мрежи то може учинити помоћу алата као што су колачићи и ваше ИП адресе, који је увек поклон свима који га траже. У одређеним случајевима, ваша ИП адреса такође може открити вашу ширину и уздужну позицију, укључујући врсту прегледача и који ИСП користите.

У реду је, дакле, сакрити своју ИП адресу путем ВПН-а да бисте остали анонимни на мрежи. Потоњи служи као прикривени тунел који такође користи енкрипцију за осигурање ваших података. Ваши покрети на мрежи могу постати потпуно неприметни и ефикасно вас чине анонимним на мрежи. Питање које се сада поставља је ли та анонимност сигурна? Одговор је НЕ.

Дакле, јесу ли ВПН-ови уистину непратљиви и анонимни?

Ово је добро питање и свако би требало да пита своју ВПН услугу. Једном речју, то је зато што ваш провајдер ВПН услуга не може без логирања и можда ће бити приморан да преда ваше личне податке под притиском закона. Дакле, не постоје стварни ВПН-ови без евиденције, а негде на линији такође постоји сенка ваше личне ИП адресе, веб промета, преузимања или прегледавања, што тоталну анонимност чини немогућом.

Дно црта, дакле, не прихватају сви маркетиншки трикови које добављачи ВПН услуга тако очајно вијугају. Проучите ситан отисак, добро размислите и позовите коначни поступак одабира ВПН-а. У супротном, резултати могу бити озбиљни. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map