Да ли ВПН користи више података од уобичајене употребе?

Виртуелне приватне мреже (ВПН-ови) најновије су међу корисницима интернета. Како из дана у дан расту сигурносне пријетње, природно је да би људи жељели бити сигурни док користе Интернет. ВПН је данас најпопуларније решење за безбедност на мрежи. Постоји неколико питања која поставља већина ВПН корисника. На пример, да ли повезивање са ВПН сервером резултира коришћењем више података него што је нормално? Или вам ВПН помаже да обиђете ограничење података вашег провајдера интернетских услуга? 


Да ли ВПН користи више података од уобичајене употребе?

Да ли ВПН користи више података него уобичајена употреба?

Шта је ВПН?

Да бисте га учинили врло једноставним, ВПН је део кода инсталиран на вашем рачунару и на ВПН серверу. Ово шифрира сав промет који тече између вашег рачунара и сервера. Једном када је шифрирање извршено, ВПН сервер ће моћи да шаље и прима податке и шифрира их пре него што их пошаље на рачунар. Ниједна трећа страна не може преслушавати податке прослеђене између клијента и сервера.

За и против ВПН-а

ВПН штити ваше податке, чува вас на јавним мрежама, а такође вам омогућава да заобиђете гео-блокове у неким случајевима. ВПН мреже постоје већ дуже време, али њихова популарност у последње време расте.

Једна уобичајена притужба када користите ВПН је да морате бирати између брзине и сигурности. Неколико корисника се жали да коришћење ВПН-а утиче на брзину и резултира спором везом. Какве везе ВПН има са брзином? Да бисмо пронашли одговор, морамо схватити како функционише ВПН.

Користи ли ВПН податке?

Да јесте. Иако саобраћај тече између вашег рачунара и ВПН сервера, он и даље користи интернетску везу. Стога сав саобраћај прво пролази кроз сервере вашег Интернет провајдера. Ваш ИСП не може очитати ниједан ваш податак, али може израчунати вашу употребу. Ако не користите јавни ВиФи, вашу податковну капицу користиће ваш ВПН.

Да ли ВПН користи више података него нормално?

Да, ВПН користи више података него иначе због шифрирања. ВПН шифрира сав промет да би их заштитио од пријетњи на мрежи, а то повећава употребу ваших података за око 10 посто. То је зато што шифроване датотеке заузимају више простора него некодиране датотеке. То се зове шифрирање одозго. Из тог разлога се употреба података повећава када користите ВПН.

Обично јача ВПН енкрипција аутоматски повећава режијске шифре. Ако користите врхунску ВПН услугу са јачим енкрипцијом, користиће више података за исту датотеку од слабије шифрирања. А када ВПН користи више података него нормално, такође утиче на брзину. Што је шифрирање јаче, то ће вам требати за учитавање датотека.

Могу ли да користим ВПН да бих обузео ограничење података свог даваоца интернетских услуга?

Овдје се мора напоменути да ВПН не може заобићи ограничење података. И даље га контролише ваш ИСП. Иако не могу прочитати ваше податке, они могу видјети количину података које користите. Због тога ће ВПН са јаком енкрипцијом увек користити више података и имаће мању брзину.

У неким случајевима, ВПН такође може повећати брзину. То се обично дешава када провајдер Интернет услуга гаси одређене врсте података да би побољшао брзину. На примјер, када користите ВПН, неки добављачи интернетских услуга успорит ће ХД видео записе до суб-ХД квалитета да би побољшали брзину. Иако то утиче на квалитет видео записа, свакако побољшава брзину.

Недостатак је у томе што је даватељу интернетских услуга тешко разликовати типове података када користите ВПН. Стога не могу успорити само одређене врсте података без успоравања свих података. Различити ВПН протоколи имају различиту главну шифрирање. Док ВПН-ови који користе 256-битну енкрипцију имају већи режијски шифрирање, они који користе 128-битну енкрипцију имају ниже режијске трошкове.

Кључне Такеаваис

Иако је ВПН невероватан алат за обезбеђивање безбедности на мрежи, постоје одређене ствари које он не може учинити. Прекривање ограничења података је једно од њих. Ако ваш ИСП не користи селективно пригушивање података, није могуће да се ваши подаци успоравају како би се побољшала брзина.

Што је јача енкрипција коју користите, више ћете података користити. Ово је једна од недостатака која долази са ВПН-ом, али не можете занемарити сигурност коју вам пружа. Предности протока и сигурност су сјајне особине ВПН-а, који су главни разлози зашто се виртуалне приватне мреже користе толико широко.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map