Да ли заиста провјеравате дозволе прије инсталирања Андроид апликација?

Кад год преузмете апликацију за Андроид, од вас ће се морати одобрити. Ако сте попут већине људи, кликнућете на Дозволи, чак и не читајући дозволе како би се апликација могла инсталирати. Проблем је – та апликација сада има приступ свим подацима и хардверу на вашем Андроид уређају. Дозволе ће се углавном односити на перформансе апликације. На пример, ако инсталирате услугу идентификације позиваоца, требат ће јој приступ вашим контактима, СМС-ом и другим порукама.


Они се називају нормалним дозволама. А онда постоје и друге врсте дозвола које могу угрозити вашу приватност. Без обзира на то што сте опрезни у погледу онога што преузмете из Плаи продавнице, требало би да сте добро информисани о дозволама апликација ради безбедности свог уређаја..

Како паметно користити дозволе за Андроид апликације

Како паметно користити дозволе за Андроид апликације

Шта су „Опасна дозвола“?

Нормална допуштења су за генеричке сврхе, што значи да су та дозвола несумњива. Ако инсталирате Андроид апликацију, нема потребе да објашњавате да се апликација може повезати на Интернет без вашег одобрења. То је случај са свим апликацијама које инсталирате. Ово су подразумевана подешавања дозвола и не представљају ризик за ваше личне и приватне податке.

Али неке злонамерне апликације прелазе преко својих захтева да приступе вашим контактима, камери, датотекама, имејловима и личним подацима. Ова дозвола ни на који начин нису повезана са главном сврхом инсталиране апликације. Ово су „опасна допуштења“ којих би требало бити свестан. За почетнике је увек паметно проверити да ли је одређена апликација безбедна за инсталирање на вашем Андроид уређају или не.

Како паметно користити дозволе за Андроид апликације

На пример, енглеском речнику који није на мрежи можда ће бити потребан приступ вашем микрофону за изговор, али он дефинитивно не мора да зна вашу локацију. Дакле, како користити дозволе за Андроид апликације на паметан начин и на које аспекте треба пазити?

1. Прочитајте дозволе пре инсталирања апликације

На Гоогле Плаи продавници потражите апликацију, а у подацима програмера кликните на „Подаци о дозволи“ који се налазе при дну и овде можете пронаћи потребну дозволу.

2. Користите антивирус

Да бисте ограничили одређене дозволе за одређене апликације, можете користити антивирусни софтвер инсталиран на уређају тако што ћете проверити да ли су у питању дозвољена и скица. Закажите благовремено скенирање за филтрирање опасних апликација.

Проверите подешавања система

За инсталиране апликације, проверите дозволе тако што ћете отворити подешавања и посетити дозволе за апликације. Алтернативно, сазнајте које апликације имају приступ одређеној функционалности. Сазнајте апликације које захтевају више дозвола него што им је потребно.

Сваки Андроид уређај има посебне повластице, осим општих дозвола. Су:

Привилегије администратора уређаја или администраторска права

Ово су дозволе којима приступа антивирусни софтвер или уграђене безбедносне апликације на уређају као што су апликације против крађе које се не могу деинсталирати..

Трајно брисање свих података са уређаја и закључавање неких апликација након бројних неуспелих покушаја отварања или промене лозинке – све су то администраторска права. Злонамерне апликације са сумњивим захтевима за дозволу могу оштетити податке користећи администраторска права.

Роот привилегија или роот приступ

Ово су најопаснија подешавања дозвола јер ако злонамерна апликација може приступити роот привилегијама, без обзира на то која сте дозволе ограничили за апликацију, ваши подаци нису сигурни. Али на срећу, Андроид је уградио сигурност да блокира таква одобрења.

Остала опасна допуштења од којих морате бити опрезни

Апликација за друштвене мреже за дељење фотографија има приступ камери, а потом и галерији. Неке функционалности су груписане заједно, а приступ једној подразумева дозволу за приступ свему у тој групи. Ово би могло писати лоше вести у неким случајевима.

Апликације за контакт, телефон и поруке

Оне захтевају приступ телефонском броју, регистру позива, прослеђивању позива, говорној пошти, контактима, СМС-ом, ВАП пусх порукама, ММС порукама, порукама добављача услуга, а такође и вашим подацима за наплату. Већина контаката се такође синхронизује са Гоогле налогом или другим налогима е-поште.

Колико год вам апликације пружале погодност, ако је инсталирана апликација злонамерна, она може сакупљати ваше осетљиве податке да би шпијунирали свој телефон и навике слања порука и користили их против вас. Они могу приказивати циљане огласе на уређају или чак слати и примати е-пошту, поруке, циљати контакте преваром и упућивати телефонске позиве без вашег знања. Претплата на нежељене плаћене услуге, упућивање позива премиум добављачима услуга могу вам платити рачуне кроз кров.

Камера и микрофон

Неке апликације имају приступ микрофону вашег паметног телефона. Они су корисни за вашу дикцију ако рецимо учите нови језик или правите подцаст, итд. Апликације за уређивање фотографија и апликације за фотоапарат имају дозволу за сликање. Тамнија страна њих је та што они могу да користе ове дозволе за прављење тајних аудио или видео снимака личних разговора.

Локација

Да бисте резервисали такси или за апликацију за е-трговину, делите своју локацију. Апликације могу пратити где се налазите географским означавањем фотографија и злоупотребљавајте информације за кривична дела.

Складиште

Већина апликација тражи дозволу за преузимање датотека у директориј. Сачувани документи и поверљиви фајлови могу бити угрожени ако их се ухвате замршене апликације.

Апликације за календар и фитнес

Апликације за надгледање здравља користе сензоре за тело да би шпијунирале ваше здравствено стање и календар може да промени ваш распоред и време састанка због чега ћете пропустити кључне догађаје.

Како укључити или искључити дозволе за Андроид апликације

Да бисте променили дозволе које сте одобрили одређеној апликацији, следите ове кораке:

 1. На свом уређају отворите главни Подешавања апликација Подешавања.
 2. Славина Аппс или Апликација менаџер (у зависности од вашег уређаја, ово може изгледати другачије).
 3. Додирните апликацију коју желите да ажурирате.
 4. Славина Дозволе.
 5. Укључите или искључите дозволе.

Увек проверите дозволе за Андроид апликацију

У претходним Андроид верзијама није било места за прилагођавање дозвола које можете да дате апликацији. Није вам било допуштено да одаберете ограничење приступа коју је апликација имала вашим подацима. Ако сте прихватили услове, апликација је инсталирана, иначе ћете морати потражити другу сличну апликацију.

Али након издавања Андроида 6.0 Марсхмаллов крајем 2015. године, сада можете да преузмете и инсталирате апликацију, а затим подесите дозволе – ограничене само на оне које одаберете. Док ажурирате неке апликације, можда ћете приметити да два пута добију исто обавештење; други је са Андроида који је стварни захтев за дозволу.

Такође, можете одлучити да ли желите да инсталирате исправке и / или да се одлучите за додатна одобрења попут куповине у апликацији. Ипак, постоји много новијих апликација програмера који намерно постављају захтев за дозволу апликације да се појаве пре инсталирања.

Гоогле је наложио програмерима апликација да објасне дозволе корисницима и постоје безбедносне мере за блокирање злонамерних апликација. Међутим, важно вам је да пажљиво прочитате и разумете дозволе пре него што кликнете дугме за прихватање током инсталирања Андроид апликације. За додатну сигурност и приватност, најбоље је увек користити ВПН на Андроид уређају.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map