Фацебоок-Цамбридге Аналитица скандал – шта даље?

Фацебоок је већ дуже време контроверзна тема са стручњацима за приватност. Није изненађење да је најновији скандал Цамбридге Аналитица створио талас на тржишту друштвених медија на мрежи. Фиаско Фацебоок-Цамбридге Аналитица назван је “скандалом века”. Чињеница да је неколико неименованих политичара користило Фацебоок за прикупљање приватних података корисника никога не би требало да шокира. Направљен под кринком квиза личности, овај погон илустрира колико је безобразан Фацебоок однос према приватности корисника.


Фацебоок-Цамбридге Аналитица скандал - шта даље?

Фацебоок-Цамбридге Аналитица скандал – шта даље?

Док Фацебоок уводи нова подешавања приватности, то је учинио тек након много жалби и протеста. Овај скандал само је један у дугом низу који показује како највећа светска друштвена мрежа на свету поштује приватност корисника. О овом скандалу смо већ обавестили наше кориснике. Испитајмо најновије догађаје у вези с тим.

Четири тужбе покренуте на Фацебооку због скандала са Цамбридге Аналитицом

Прошле недеље је Лаурен Прице из Мариланда, корисница Фацебоока, направила случај у Сан Јосеу. Ова тужба за класну тужбу поднета је ин ситу од чак 50 милиона ФБ корисника. Цамбридге Аналитица је наводно украла податке са приватних налога овог корисника са сазнањима Фацебоока. Прице је навела да ФБ не води рачуна о њеној приватности на мрежи упркос тврдњи да неће делити податке без пристанка. Прице је такође рекла да је била сведоци редовних политичких кампања у вези са храном 2016. године.

Поред ове тужбе, Роберт Цасеи и Фан Иуан, два одвојена акционара из Фацебоока, такође су поднијели тужбу за класну тужбу. Они су поднети против самог Фацебоока, као и извршног директора Давида Вехнера и извршног директора Марка Зуцкерберга. Они желе да им се надокнади губитак вредности претрпљен током пада компаније Фацебоок прошле недеље. Током овог периода, Фацебоок је изгубио чак 10 процената укупне тржишне вредности.

Напокон, Јеремиах Халлисеи, адвокат, поднио је тужбу против ФБ ЦОО Схерил Сандберг, Зуцкерберг и других чланова одбора. Према тужби, руководиоци Фацебоока и управни одбор нису предузели никакве акције како би умањили кршење података. Нису обавестили кориснике о томе. Стога су били у кршењу фидуцијарне дужности.

Ова тужба захтева да акционари буду надокнађени за своје губитке. Такође инсистира да Фацебоок побољша своје унутрашње безбедносне процесе и на то ће бити приморан судским налогом.

Федерална комисија за трговину потврђује ФБ истрагу

ФТЦ тренутно истражује „непоштене радње компаније“. То би могло резултирати да Фацебоок нанесе велике казне ако буде проглашен кривим.

Према Тому Пахлу, вршиоцу дужности директора ФТЦ-а, „последњи извештаји за штампу о кршењу приватности Фацебоока навели су ФТЦ ​​да га истражи“. Он је открио да ће се истраге фокусирати на „непоштене политике које су резултирале знатном штетом за потрошаче“.

Следствено овој изјави, акције компаније Фацебоок склизнуле су даље за готово 6 процената првобитне вредности.

Међутим, Фацебоок је ставио храбро лице, а Роб Схерман, заменик главног службеника за заштиту приватности на Фацебооку, рекао је: “Фацебоок је посвећен обезбеђивању корисничких података и остаје захвалан на шанси да одговори на сва питања која поставља ФТЦ.”

#ДелетеФацебоок покрет проналази главног навијача

Бриан Ацтон, суоснивач Вхатсаппа, придружио се покрету #ДелетеФацебоок упркос томе што је од куповине Вхатсаппа од Фацебоока зарадио 19 милијарди долара. Хасхтаг #ДелетеФацебоок људи користе како би корисници добили брисање својих Фацебоок налога.

Они наводе тврдњу да је Фацебоок знао да Цамбридге Аналитица користи тајна средства за прикупљање приватних података. Они такође спомињу како је то трајало две године и нико на Фацебооку није учинио ништа да то заустави.

Мозилла је такође поднела петицију

Мозилла губи велики део свог тржишног удела иновативнијим компанијама. Једино је природно да искористе сваку прилику да се покажу својим конкурентима. Према новој петицији коју је поднела компанија, они захтевају да Фацебоок треба да измени своју политику дозволе апликација. Ово ће побољшати заштиту корисника од минирања других произвођача.

Поред тога, главни звиждач скандала са ЦА, Цхрис Вилие, такође је говорио о томе поново. Рекао је да његова намера није била да клевета Фацебоок и да то није ни узео у обзир приликом објављивања.

У ствари, према његовим речима, његова једина мотивација била је да светим активностима Цамбридге Аналитице разоткри свет. Међутим, то није одвратило друге од спекулација да је потонуће вредности ФБ дионица био главни циљ акта.

Извршни директор Фацебоока Зуцкерберг одлучио је отићи на конгрес и свједочити

У светлу навода и тужби, Марк Зуцкерберг је изјавио да ће сведочити пред Конгресом. Према изјави коју је Зуцкерберг дао ЦНН Монеи, сведочење ће бити дато за само неколико недеља. Фацебоок је тренутно у процесу испитивања најбољег начина за изјашњавање о сведочењу. Без сумње, они ће тражити да ослободе Зуцкерберга и Фацебоок од било каквих погрешних и повезаних оптужби.

Ова декларација долази на репу огромног одзива са изложбе у Цамбридге Аналитици. Сви у медијима сложили су се да нема друге алтернативе осим да Зуцкерберг свједочи пред Конгресом.

Истовремено, раширена је идеја да ће Зуцкербергово свједочење потакнути остале хонцхосе на друштвеним мрежама да слиједе његову примјеру. Можда ћемо видети и извршне директоре Гооглеа и Твиттера, Сундер Пицхаи и Јацк Дорсеи, који сведоче.

Званично, сва три великана на мрежи су замољена да буду присутна на саслушању о приватности података 10. априла. Цхуцк Грасслеи, предсједавајући правосуђа Сената био је тај који је издао обавјештење.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map