Како блокирати ИСП да вас прати – ВПН вс Тор вс Проки

Како да спречите даватеља интернетских услуга у праћењу ваших мрежних активности? Без обзира да ли живите у САД-у, Великој Британији, Канади или Аустралији, ваш провајдер Интернет услуга може пратити шта радите на мрежи. Ово укључује ваше активности прегледавања и историју, преузимања и апликације које користите. Како су се појавиле вести да амерички ИСП сада може легално продати вашу историју прегледавања трећим лицима, постало је још важније блокирати ваш Интернет да вас прати. У овом водичу ћемо упоредити ВПН, Тор, и пуномоћници и погледајте који је од ова три анонимизатора најбољи за спречавање превртања ИСП-а.


Како спречити да вас ИСП шпијунира

Како да блокирам да вас ИСП прати

ИСП-ови увек воде евиденције ваших мрежних активности

Интернет провајдери увек воде евиденцију о томе које веб локације посећујете и које датотеке преузимате користећи њихов интернет саобраћај. Ваш Интернет провајдер може пратити све што радите на мрежи осим ако не користите ВПН или Тор претраживач.

 • Цомцаст задржавају ИП адресе које користе БитТоррент више од 6 месеци.
 • Веризон чувају приватне информације везане за ИП адресу њихових корисника 18 месеци.
 • Квест / Центури чувају евиденцију ИП адреса приближно годину дана.
 • Цок верује се да чувају трупце до шест месеци.
 • Повеља чувајте трупце до једне године.

Какве врсте информација прати мој ИСП?

Према АТ&Ово је политика приватности и чува евиденцију следећих података када користите њихове услуге.

 • Информације о налогу укључује ваше име, адресу, телефонски број, е-маил адресу, детаље у вези са услугом као што су подаци о плаћању, сигурносни кодови и историја услуга.
 • Перформансе мреже & Информације о употреби каже АТ&Како користите њихове мреже, производе и услуге.
 • Веб претраживање & Информације о бежичној апликацији каже свом даватељу интернетских услуга о веб локацијама које посећујете и мобилним апликацијама које користите у њиховим мрежама.
 • информација о локацији каже свом даватељу интернетских услуга гдје се налази ваш бежични уређај, као и ваш поштански број и улична адреса.
 • Информације о гледању телевизије открива које програме гледате и снимате и сличне информације о томе како користите наше видео услуге и апликације.

Да ли мој интернет провајдер зна које веб странице посећујем?

Да, ваш ИСП може пратити које веб локације посећујете, апликације које користите и датотеке које преузимате. Једноставно речено, свака веб локација има ИП адресу. Сваки ИСП може лако пратити на које ИП адресе контактирају њихови корисници. Због тога ништа не може спречити да знају које веб локације посећујете, као и када и где их посећујете. У основи, осим ако не шифрирате промет путем ВПН-а, ваш ИСП може пратити све податке које шаљете / примате путем Интернета.

Не дозволите да вас ИСП прати – Користите ВПН

Да бисте спречили да ИСП прати ваше мрежне активности, потребно је да усмерите сав интернет саобраћај кроз сигуран, приватни тунел. Ваш ИСП заправо може видјети да сте повезани с тим тунелом, али не може пратити шта радите на мрежи док сте повезани на тунел. Овај поступак се управо дешава када користите ВПН.

Како вас ВПН штити од шпијунског давања интернетских услуга

Како вас ВПН штити од праћења ИСП-а

Када се повежете на ВПН сервер, у основи криптирате сав свој Интернет промет и маскирате своју ИП адресу. То значи да ваш ИСП, веб локације које посећујете или апликације које користите више не могу да прате оно што радите на мрежи. Дакле, све док користите ВПН, ви практично штитите све своје приватне податке. Процес постављања ВПН-а прилично је лак.

 1. Прво се пријавите на угледну ВПН услугу.
 2. Затим преузмите и инсталирајте софтвер или апликацију вашег добављача ВПН-а на свој Виндовс ПЦ, Мац, иПхоне, иПад или Андроид.
 3. Покрените ВПН апликацију и пријавите се помоћу новоотвореног ВПН налога.
 4. У оквиру апликације повежите се на ВПН сервер.
 5. Оставите да се ВПН апликација покрене.
 6. Ваш ИСП сада више не може пратити шта радите на мрежи.

Који је ВПН најбољи за спречавање ИСП-а да ме прати?

Постоји безброј ВПН услуга које можете користити. Иако је већина њих поуздана, постоје неки којима се не може веровати. Многи бесплатни ВПН провајдери могу потенцијално да воде евиденцију ваше активности прегледавања, победивши сврху коришћења ВПН-а за анонимност на мрежи.

Неке ВПН апликације могу чак да заразе ваше уређаје злонамерним малваре-ом. Стога морате бити сигурни да ВПН који користите има добру репутацију и да има добре резултате у области приватности на мрежи..

Остале ствари на које морате пазити у ВПН услугама укључују:

 • Без евиденције.
 • Ажурирани ВПН протцолс.
 • ВПН апликације за ПЦ, Мац, иПхоне, иПад и Андроид.
 • Напредни стандард шифрирања (АЕС-265)
 • Брзи ВПН сервери на Тиер-1 мрежама.

На основу функција које смо горе навели, ево најбољих ВПН провајдера које можете да употребите да спречите даватеља интернетских услуга да прати ваше мрежне активности.

Спречите да вам ИСП шпијунира користећи Тор

Такође можете користити Тор прегледач да бисте шифровали сав свој саобраћај и спречили да ИСП и други прате оно што радите на мрежи. Ова метода има своје недостатке у поређењу са ВПН-ом. Без превише техничке природе, кад год користите Тор, ваш саобраћај пролази кроз неколико чворова или релеја. Сваки од ових чворова дешифрира дио промета прије него што га прослиједи на сљедећи чвор. Завршни релеј, који се назива излазни чвор, дешифрује најдубљи слој и шаље оригиналне податке до одредишта без откривања или чак и непознавања ИП адресе извора, омогућавајући употребу Тор-а за анонимно прегледавање.

Проблем је у томе што свако може поставити излазни чвор и зато што је то место где се саобраћај дешифрује, свако ко покреће излазни чвор може прочитати саобраћај који пролази кроз њега. Да и не спомињемо чињеницу да владине агенције попут НСА изузетно сумњичавају према било коме који користи Тор, чак и када није укључена ниједна игра.

Ваша брзина интернета такође може патити у зависности од тога којим путем кроз Тор мрежу пролази ваш саобраћај.

Могу ли да користим прокије да зауставим свој ИСП да ме шпијунира?

Иако проки-и пружају одређени ниво анонимности на мрежи, они не нуде шифрирање никада до сада. Можда ћете моћи да сакријете свој идентитет са веб локација или апликација које посећујете, али ваш ИСП још увек може да надгледа ваше активности прегледавања, чак и када користи проки. За разлику од ВПН-а, ИП адреса је и даље јавно видљива.

Како блокирати ИСП да вас прати – ВПН вс Прокиес вс Тор

И Тор и проксији су корисни алат у одређеним случајевима. Они у одређеној мери пружају анонимност на мрежи. Међутим, ако се озбиљно бавите приватношћу на мрежи и желите да у потпуности спречите да ИСП прати ваше активности прегледавања, потребна вам је одговарајућа ВПН услуга..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map