Како осигурати да је Андроид апликација сигурна за инсталирање

Од многих апликација које су доступне за преузимање у Гоогле Плаи продавници, како можете знати које су оне без вируса? Много је случајева где је Гоогле скинуо програме за уклањање злонамјерног софтвера, мада су до тада те апликације већ преузете милион пута. Да ли то значи да тврдња Гоогле Плаи Протецт-а да су „безбедносни систем који никад не спава“ није довољно јака да филтрира злонамјерни софтвер? Пристајмо само на то да је боље, него зависно од интерног антивируса, сакупљати свест о заштити свог Андроид уређаја од новијих врста злонамјерног софтвера.


Како осигурати да је Андроид апликација сигурна за инсталирање

Како осигурати да је Андроид апликација сигурна за инсталирање

Како да проверите да ли је Андроид апликација безбедна за употребу

Како се спречите да постанете плен таквим апликацијама? Ево неких упута за провјеру да ли је апликација коју намјеравате инсталирати сигурна:

Прво се упознајте са терминологијом

Могу ли на Андроид уређаје утицати злонамерни софтвер или вирус? Да ли знате разлику између вируса и злонамерног софтвера? У основи, злонамерни софтвер, скраћен за злонамерни софтвер, као што име каже, је било који софтвер осмишљен са злонамерном намером да се инфилтрира у уређај и оштети постојеће датотеке или програме.

Злонамјерни софтвер је широк појам који покрива многе облике – рооткит, шпијунски софтвер, црве, адваре, тројанце и вирусе – да набројим само неколико. Вирус је злонамјерни софтвер који копирањем датотеке може оштетити датотеку. Андроид уређаји су подразумевано заштићени од вируса, али подложни су другим врстама злонамјерног софтвера. На њих највише утичу преузимање и инсталирање апликација из непоузданих извора.

Коју штету може проузроковати злонамјерни софтвер?

Злонамерни софтвер може приступити вашим приватним и осетљивим подацима попут фотографија, контаката, СМС-а, итд. Они могу пратити вашу локацију, красти лозинке или слати поруке премиум добављачима услуга. Ваша историја претраге може да се користи против вас, циљајући вас огласима или украдите податке о вашој банковној и кредитној картици и обавите куповину на ваше име.

У новије време злонамјерни софтвер Факедтокен и ЕкпенсивеВалл крали су податке о кредитним картицама представљајући се као лажни провајдери услуга. Преузети су на милион Андроид паметних телефона и таблета инсталирањем апликација са непоузданих веб локација. Откривени су злонамерни програми попут Андроид / зторг и Андроид / денг у датотекама апликација цом.андроид.провисион.цонфирм и орг.раин.балл.упдате.

Морате бити свесни потенцијалног поремећаја који малваре може проузроковати вашем уређају нежељеним огласима или угрожавањем ваших личних података.

Како да заштитите свој уређај

Сада сте установили да већина злонамјерног софтвера улази на ваш мобилни путем инсталације апликација. Да ли је могуће суздржати се од преузимања било које апликације? Не баш. Уместо тога, можете предузети неколико мера предострожности.

Урадите свој домаћи

Пре преузимања апликације прођите кроз све информације које бисте евентуално могли да прикупите о њој. Проверите да ли је апликација оригинална или лажна. Будите добро информисани о недавним вестима везаним за технологију.

Да бисте знали да ли је апликација оригинална, погледајте историју програмера. Можете једноставно да пријавите назив компаније или веб локације за развој апликација и потражите све претходне апликације које су издали. Провјерите доступне информације и у већини случајева прошли успјеси говоре сами за себе.

Лажне апликације такође нуде невероватне понуде и нечувене попусте. Примјетите правопис у наслову апликације или потражите граматичке грешке у његовом опису или узорцима. Ако их видите, оне би требале послужити као црвене заставе.

Многи људи остављају своју рецензију и повратне информације о Плаи Стореу, а неке апликације инзистирају на рејтингу. Већи број преузимања такође може значити да је апликација законита. Пратећи прегледе корисника који су преузели апликацију, можете знати да ли у софтверу постоје техничке пропусте. Такође, ако је апликација лажна, неће бити одговора на притужбе корисника са краја програмера. Чак и невине изгледа тастатуре треће стране могу бити опасне за употребу.

Искористите картицу ‘прочитајте више’ у Гоогле Плаи продавници. Датум објављивања и последње ажурирање можете пронаћи овде. Лажне апликације се примарно инсталирају са других локација. Дакле, избегавајте преузимање из ових продавница.

Држите се даље од продавница апликација трећих страна

Трговине апликација трећих страна могу се чинити бољом алтернативом Гоогле Плаи продавници за ваше буџетске потребе, али ризичан је корак поверења поверења у доступне апликације.

Лажне апликације и преваре које нуде луде попусте и бесплатне бонус могућности и слично, прикривају се као најбоље доступне понуде. Ове апликације, заражене злонамјерним софтвером, када се инсталирају на уређај могу оштетити датотеке и оштетити системски софтвер. Наизглед невина апликација попут апликације за игре може бити дом злонамјерног софтвера који може извући податке за пријаву за е-трговину или банкарске апликације инсталиране на уређају. Могли бисте постати жртва крађе идентитета.

Одлучити се за инсталирање из продавнице апликација трећих страна није ништа друго него предати све своје лозинке хакерима, што им олакшава посао. На телефону се постављају мере безбедности, управо за оваква времена, али када одлучите да их пребрисати, изложите се ризику.  

У случају да одређена апликација није доступна у вашој локалној Гоогле Плаи продавници, једноставно користите овај водич да бисте променили регију Плаи продавнице.

Разумевање дозвола за апликације

Када причамо о мерама заштите на свом уређају, дозволе апликација можете пронаћи на картици подешавања. Идите на подешавања, потражите „Дозволе за апликације“. Ова подешавања могу проверити да ли је веб локација са које је апликација преузета безбедна или да ли апликација представља претњу. Такође можете поставити посебне дозволе за сваку апликацију.

На Гоогле Плаиу се померите доле до детаља програмера и проверите дозволе апликације. Неким апликацијама је потребан приступ вашој локацији, на пример, апликација за резервацију таксија. Апликацији за уређивање фотографија можда је потребна дозвола за приступ вашој камери, али пазите на захтјеве за дозволом који нису повезани са сврхом апликације, нпр. Ако требате да одобрите приступ осјетљивим подацима као што су лозинке и информације за пријаву.

Само немојте слепо кликнути на дугме Инсталирај без јасног разумевања са чиме се слажете.

Предузмите додатне мере

Ако вам се све то чини превише, можете потражити поуздан антивирусни софтвер. У самој Гоогле Плаи продавници доступно је много верификованих и провјерених сигурносних апликација за мобилне уређаје. Одлучите се за антивирус који нуди скенирање пре инсталације и после инсталације – на овај начин можете да сазнате о апликацији пре инсталирања, а такође да се ослободите било којег постојећег злонамерног софтвера на вашем уређају..

Не морате се бринути кад год морате да преузмете нову апликацију, само користите савршену Андроид безбедносну апликацију да бисте заштитили уређај од апликација које инфицирају ваш уређај злонамерним софтвером.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map