Како веб-локације друштвених медија нарушавају вашу приватност

Сигурно сте приметили како се огласи које видите на мрежи чаробно прилагођавају вашим интересима. На Интернету ништа није случајност. Ако се питате како Интернет толико зна о вама и вашим интересима, то је кршењем ваше приватности. На Интернету постоји јака конкуренција, а оглашивачи прибегавају свим средствима потребним да би остали у трци, иако то значи потајно прескакање корисника и прикупљање приватних података.


Како веб-локације друштвених медија нарушавају вашу приватност

Како веб-локације друштвених медија нарушавају вашу приватност

Веб локације на друштвеним медијима нису бесплатне

Истина је да иако се веб локације на друштвеним мрежама оглашавају као бесплатне, заиста постоји скривени трошак који долази с њиховим коришћењем. Сајтови на друштвеним медијима имају директно партнерство са услугама оглашавања. Информације прикупљене од корисника продају се тим оглашивачким партнерима како би корисници могли да приказују прилагођене огласе на каналима друштвених медија. Најчешће се не може одустати од гледања огласа. Чак и ако се одустанете, то не мора нужно значити да вас више неће пратити. Суштина је да многе платформе друштвених медија зарађују продајући податке о својим корисницима оглашавачима трећих страна. 

Како веб-локације друштвених медија нарушавају вашу приватност

Неки од најчешћих начина на које веб локације на друштвеним мрежама користе нарушавање приватности су:

Обрада података

Веб локације на друштвеним мрежама постале су ноторне за праћење мрежних активности корисника и прикупљање личних података. То се назива стругање података. Ови подаци се могу прикупити са ваших профила друштвених медија, као и са других веб локација и налога повезаних са профилом, укључујући веб локације и интернетске форуме. Те информације користе услуге оглашавања за прилагођавање релевантних огласа који би могли занимати кориснике.

Иако су све информације које се деле на јавним платформама, попут веб локација друштвених медија, бесплатне и отворене, обавезно је тражити сагласност корисника пре употребе тих информација у било које друге сврхе. Будући да оглашивачи користе личне податке без пристанка корисника, то је неетично и кршење приватности.

Постоји много друштвених платформи које корисницима нуде сигурно окружење за разговор о својим емоционалним или здравственим проблемима. Када те информације прикупе треће стране у промотивне сврхе, то представља кршење личног простора и приватности.

Цурење личних података:

Ово је још једна метода која се користи за кршење приватности на мрежи и прикупљање личних података. Фацебоок је најзлогласнији због пропуштања личних података корисника. Фацебоок апликације пропуштају личне податке и идентификују информације о корисницима трећим странама, попут рекламних компанија, без пристанка корисника.

Када инсталирате било коју Фацебоок апликацију, од вас се тражи да прихватите одређене услове и одредбе. Када кликнете на „Дозволи“, апликација добија „приступни жетон“. Откривено је да одређене Фацебоок апликације пропуштају ове приступне токене услугама оглашавања, пружајући им приступ личним корисничким подацима као што су фотографије и поруке. То се врши без пристанка корисника, јер не постоји изјава о одрицању одговорности која каже да се лични подаци деле са трећим лицима. Апликације за друштвене медије нарушавају вашу приватност на овај и друге сличне начине.

Онлине праћење

Платформе друштвених медија имају неколико начина праћења активности корисника. Један популаран начин је праћење лајкова, твитова, праћења и других опција дељења. Мислите да делите пост само са својим пријатељима, али такође дајете могућност трећим странама да прате ваше мрежне активности.

То се постиже стављањем колачића (малих датотека које делују као уређаји за праћење) у ваш претраживач када се пријавите на неку веб локацију. Колачићи помажу у праћењу ваших активности на тој веб локацији, као и на следећим веб локацијама које посетите убрзо. Ваши твеетови, лајкови, куповине, кликови и свака друга активност лако се прате на веб локацијама друштвених медија помоћу ових колачића.

Нека веб локација за децу и тинејџере најпознатија је по томе што смештају колачиће у претраживаче, а такође и унутар огласа за праћење сваке активности на тој страници. Иако се колачићи углавном користе за прикупљање података у рекламне сврхе, цибер-криминалци могу лако хаковати ове информације и ставити их у неетичку употребу.

Како бити сигуран?

Нема начина да се заустави брисање података, али могуће је све информације задржати приватним. Гоогле ваше име да бисте видели на којим веб локацијама се налазе ваше информације. Ако нађете било коју трећу страницу која користи податке прикупљене са било којег веб сајта на друштвеним мрежама, замолите их да уклоне податке и промене подешавања приватности.

Уклоните колачиће из прегледача након сваке сесије и будите пажљиви око тога које колачиће дозвољавате у прегледачу.

Најважније је бити опрезан са апликацијама које инсталирате. Када инсталирате апликације, дајете пуно личних података омогућавајући приступ вашем телефону. Увек користите само оригиналне, сигурне апликације да бисте заштитили вашу безбедност на мрежи.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map