Како заштитити свој БитЦоин новчаник

У недавној прошлости свет је био сведок бројних претњи безбедности, нарочито у погледу електронске заштите података и трансфера новца који се односе на комерцијалне трансакције. Изрази попут сајбер крађе и откупнинског софтвера више нису туђи. Уз крипто валуте попут битцоина који повећавају карте популарности, штавише, ево како можете заштитити свој Битцоин новчаник.


Како осигурати свој БитЦоин новчаник

Како заштитити свој БитЦоин новчаник

Колико је сигуран Битцоин?

До сада се Битцоин показао као најсигурнија виртуална валута. Али ни тада није поштеђен свог удела у цибер нападима. Недавно је Битстамп био вест када су 19.000 БТЦ-а украдене после украшавања виртуелних новчаника размене. То је износило нето губитак од око 5 милиона долара. Тројански, Пони Лоадер 2.0 може идентификовати и красти из новчаника који се чувају у зараженим системима. Украо је и друге криптовалуте попут Литецоин-а.

Зашто се ово дешава више пута? Пошто се догоди да трансакције с битцоинима буду неповратне, ниједан званични ауторитет који може бити посредник не може их поништити. Ово претпоставља посебан значај јер су и странке за куповину и продају непознате једна другој и преокрет се може догодити само у случају грешке. Штавише, властима недостаје могућност да прате украдене битцоине упркос бројним техникама које су примењене да би их се пронашло.

Поред тога, иако корисници Битцоин-а остају анонимни путем приватних Битцоин адреса креираних за сваки појединачни виртуелни новчаник, све трансакције постају јавне за свакога ко може да види списак трансакција који припада тој адреси. Ово захтева додатне мере предострожности које повећавају приватност сакривањем ИП адресе рачунара помоћу алата као што су ВПН или Тор.

Заштита вашег Битцоин новчаника

Када почнете да штите свој Битцоин новчаник, заправо повећавате сигурност када плаћате валутом. То вам омогућава да заштитите свој идентитет и, наравно, новчаник од потенцијалне крађе цибер-а.

1. Свестрани вишеструки клијент Битцоин

Да бисте побољшали своју приватност и сакрили своју ИП адресу, користећи Битцоин клијент који вам омогућава да промените или промените нову адресу са сваком трансакцијом. Такође је пожељно одвајање трансакција на бројне новчанике на основу њихове важности. Препоручени поступак је одржавање новчаника за дневне трансакције релативно мањих износа, који се могу пунити према потреби и по потреби.

2. Заштита идентитета 

Будите изузетно пажљиви када делите информације о трансакцијама у јавним просторима као што је Нет. У супротном можете ризиковати да грешком откријете свој идентитет и Битцоин адресу. То би могло довести до катастрофалних резултата као што је виђено раније. 

3. Користите јаку лозинку

Обавезно користите случајно јаку лозинку. Немојте користити исту лозинку ни на више платформи. Ако то учините, можете угрозити све своје мрежне налоге у случају да цибер-криминалци упадну у један од њих. Једноставном креирањем јаке случајне лозинке помоћу овог алата.

4. Есцров Сервице

Услуга депоновања је корисна ако нешто купујете или продајете од некога кога не познајете. Особа која плаћа мора послати своје битцоине сервисима за детекцију док чека да купи предмет који купује. Продавац, у међувремену, зна да је његов новац на сигурном рачуну за есцров и враћа ставку договорену раније. Када прими робу, купац обавештава есцров услугу да изврши последњу уплату.

5. Направите сигурносну копију виртуалног новчаника

У погледу физичког складиштења, придржавајте се норми прописаних било којом важном резервном политиком. Редовно ажурирајте, користите различите локације и медије док их увек чувате шифроване. Шифрирањем ћете осигурати сигурност.

6. Шифрирајте новчаник

Шифрирање новчаника је апсолутно неопходно, посебно када се чува на мрежи. Основни кључ сигурности је имати врло јаку и необичну лозинку. Искористите одговарајуће алате попут ДЕСлоцк + за шифрирање датотека које садрже све осетљиве информације. Још је боље шифровати читав кориснички простор или систем који садржи датотеке.

Ако не мислите да вам информације могу бити одузете, само погледајте филм Блацкхат!

7. Двофакторна аутентификација је обавезна

Када користите услуге складиштења на мрежи, важно је да пре него што одаберете, критички испитате предности и недостатке оних који су заиста поуздани. Али чак и тада, морате запамтити да ниједна услуга складиштења на мрежи није апсолутно беспрекорна и давалац услуга могао би развити Ахилову пету и хакирати се, с обзиром на супер мудрост професионалних хакера и пљачкаша цибер простора који данас владају ожиљком..

Двофакторска аутентификација тражи једнократну лозинку за сваку трансакцију коју направите и она се шаље на ваш мобилни уређај. Кад се то достави са вашег краја, тада пролази само трансакција.

8. Немојте користити новчанике на својим мобилним уређајима: 

Мобилни уређаји могу сигурно бити згодни, али су такође изузетно рањиви и за хакере. Стога је мудро избјегавати њихову употребу. Ово је још релевантније у случајевима када се велике количине новца преносе или за куповину или продају. Трансакција може бити угрожена или изгубљена. У таквим је случајевима сигурније држати новчаник на нечему што није повезано с Интернетом.

9. Користите ВПН за додатну сигурност

Спајање на виртуелну приватну мрежу, познатију као ВПН, омогућава вам сигурно шифровање целог вашег промета. То значи да ће сав ваш саобраћај проћи кроз приватни тунел, држећи ваше осетљиве податке даље од потенцијалних знатижељних очију. За више информација о томе које ВПН услуге је најбоље користити са БитЦоин-ом, слободно прочитајте наш детаљни водич за ревизију ВПН-а..

10. Адресе са више потписа

Ове су адресе погодне за корпоративне или високе сигурносне трансакције и користе више од једног кључа који се похрањују на засебној опреми, надгледају их и овлашћује само овлаштено особље. На овај начин посао хакера постаје много тежи јер ће морати да компромитује сву опрему у којој су смештени кључеви да би приквачио битцоине.

Редовно ажурирање система и елиминација виртуалног новчаника ако га не користите два су начина заштите вашег новчаника.

Како заштитити свој Битцоин новчаник – закључак

Као и код било које друге услуге коју користите на мрежи, и код трансакција помоћу Битцоин новчаника постоји одређени елемент ризика. Међутим, све док подузимате неопходне мере предострожности, нема разлога да не искористите максимум из ове сигурне врсте криптовалута.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map