Како живјети у свијету без неточне неутралности

Као што сте можда свесни, ФЦЦ је одлучио да укине мрежну неутралност. То значи да Интернет више није отворен. Иако су велике компаније попут Фацебоока, Гооглеа и Нетфлика подржавале неутралност мреже, ФЦЦ је одлучио да га укине и импликације ове несрећне одлуке су далекосежне. Како изгледа будућност Интернета сада кад више нема Неутралности интернета?


Како живјети у свијету без неточне неутралности

Како живјети у свијету без неточне неутралности

Крај отвореног света

Неутралност мреже учинила је интернет отвореним за све Американце. ФЦЦ је већ усвојио закон који је ефективно убио неутралност мреже. Шта ово значи за просечног корисника интернета? Отворени интернет омогућио је корисницима да одлучују који ће им садржај приступити на Интернету. Спречио је даватеље интернетских услуга у повлаштеном приступу било којој апликацији или услузи и тако интернет учинио ризницом могућности.

Сада када је неутралност мреже мртва, ИСП-ови као што су Веризон, Цомцаст и АТ&Т ће одлучити који ће вам садржај бити доступан на интернету. Кад стекну контролу над интернетом, није добро за вас. Они могу блокирати популарне услуге за које сматрају да су конкурентне. И могу тражити од корисника да плаћају више за приступ тим услугама. Укратко, Интернет ће бити скупљи, а приступ ће бити ограничен. Никада не можете предвидјети када ће ваш ИСП изабрати да Инстаграм или Фацебоок стави под кишобран додатак за који морате додатно платити.

Свет без неточне неутралности

Који су проблеми са којима ће се обични корисници суочити у свету без неутралности мреже? Ево неколико могућности.

Пропусни опсег

Ово је већ било питање пре него што је неутралност мреже ступила на снагу. Кад год би ИСП открили да потрошач струји садржај, они би смањили брзину интернета за тог купца. ИСП-ови инсистирају на томе да само смањују ширину појаса како би смањили загушење на својим мрежама, али не постоји начин да потврдимо да ли су њихове тврдње тачне или не.

Сада када је укинута неутралност мреже, никада не можете предвидјети како ће се понашати ваш ИСП када открије да имате навику стримовања садржаја путем интернета. Они ће вам поново умањити ширину појаса. Могли су склопити уговоре са неким услугама и тражити новац од њих да умањују брзину својих ривалских услуга. На тај начин они могу ограничити ваш приступ омиљеним услугама. Такође, могу спречити иновативне стартапове да се спуштају са земље.

Блокиране веб странице

Када ИСП имају апсолутну контролу над интернетом, нико их не може спречити да блокирају веб локације које им се не свиђају. На пример, они могу закључити уговор са одређеном услугом стриминга и блокирати ривалске веб локације наводећи различите разлоге. То није фер према услугама које се блокирају. Такође је непоштено према њиховим потрошачима.

Сукоби сукоба

Иако је тачно да су сви даваоци интернетских услуга једногласно против неутралности мреже, међу њима нема много сарадње. Они су супарници једни другима. Ово може изазвати више проблема корисницима који учествују у П2П дељењу преко две ИСП мреже. Сукоби се могу појавити када један или оба ИСП покушају да фрустрирају потрошача који преузима садржај. Ово ће смањити брзину за преузимање корисника. Ови проблеми су присутни већ неко време, али сада ће се само интензивирати јер се интернетски провајдери међусобно надмећу.  

Будућност интернета изгледа прилично суморно без неутралности мреже. Не ради се о томе шта ће давати ИСП. Ради се о томе како други играчи на интернету реагују на ово. Главне компаније попут Гоогле-а, Нетфлик-а или Амазон-а имају ресурсе за плаћање додатних накнада које Интернет провајдери захтевају од њих. Могуће је и да их интернетски провајдери неће наљутити због одлучности. Нажалост, мали стартапови неће имати ресурсе да се такмиче са већим ривалима на затвореном интернету. Интернет их више неће намамити својим могућностима.

Интернет је важан за наш живот и као такав не можемо чекати да га заштитимо. Важећа пресуда против неутралности мреже омогућиће даватељима интернетских услуга и кабловским компанијама да наставе радити све ово док раде. Уосталом, неограничени интернет на вашем паметном телефону увек је био прилично ограничен и никада га заиста нисте приметили. Сада рискирате да имате „ограничен“ интернет и на другим уређајима.

Оно што ФЦЦ пресуда значи је да ваши даваоци интернетских услуга и кабловске услуге могу наставити радити оно што су неко вријеме радили. Нажалост, дерегулацијом интернета, влада не ради просечним потрошачима услугу. Наравно, судске битке око пресуде ФЦЦ-а трајат ће годинама и на крају би се неутралност мреже могла вратити.

Живјети у свијету без неточне неутралности

Постоје начини да се носи са пресудом ФЦЦ-а. На пример, корисници могу да користе ВПН услугу или Тор. Иако постоје питања у вези са сигурношћу коришћења Тор-а, ВПН-ови су сигурни и омогућавају вам да превазиђете проблеме попут загушења пропусне ширине..

ВПН шифрира ваше податке и на тај начин спречава вашег даватеља интернетских услуга да види каквом садржају приступате. Као резултат, они не могу да угуше вашу пропусност или блокирају веб локације које не фаворизују. На тај начин ВПН-ови и проки послужитељи омогућавају вам да заобиђете било какве блокаде на Интернету. За сада, ако желите неутралан интернет, једина добра опција коју имате је ВПН.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map