Кина затеже ВПН блок

Постоји добар разлог зашто је континентална Кина на врху наше земље са највишим нивоом цензуре на Интернету. Нигде у свету Интернет не користи тако фрустрирајуће као у Кини. Кинески ватрозид није шала; то је стварно питање које мучи сваког корисника интернета у земљи. Нико ништа не може да учини у вези с тим.


Кина затеже ВПН блок

Кина затеже ВПН блок

Људи у слободном свету уживају неограничен приступ Интернету. Али када путују у Кину, суочавају се са шоком свог живота – без Гоогле-а, Гмаил-а, Фацебоок-а, Твиттер-а или Инстаграма.

То значи да узимање селфија на Великом кинеском зиду и објављивање на Фацебооку није опција, а ни хвалисање пријатеља на ВхатсАпп-у око конзумирања пржених инсеката за ручак. Једном када сте у Кини блокирани сте од остатка света.

Заобилазећи Велики заштитни зид

У овом тренутку, свака се разумна особа запитала како преживљавају Кинези. Кратак одговор је ВПН. Да, кинески нетизани редовно користе помоћ виртуалних приватних мрежа да би заобишли Велики заштитни зид. 

Постоји још једна услуга која је у Кини сулудо популарна због недостатка било које друге опције, а зове се ВеЦхат. Проблем је иако ВеЦхат комбинује сваку услугу која се може замислити у једну, а то увек надгледа влада.

То значи да су ваше име, телефонски бројеви адреса, листа контаката и друге личне информације попут какве хране обично једете викендом, кога обично зовете сваке вечери у 22 сата и која су места за која сте недавно резервисали, које су све на владиној локацији база података.

Немојте се изненадити јер на свим улицама постоје ЦЦТВ камере где снимите и шта радите. У Кини приватност не постоји.

Сада, уз веб локације и апликације, ВПН такође редовно забрањује влада.

Ови блокови се повећавају интензитетом непосредно прије великог догађаја у земљи. Када је у земљи главни сајам и Интернет конференција, влада појачава своје ВПН блокове. 

Интернет цензура у Кини

Кина је позната по многим стварима. Једна од њих је влада која намеће тешку цензуру на све, укључујући и Интернет.

Доступност и употреба Интернета у Кини одувек су били спорији од остатка света. Широко распрострањена интернет цензура у земљи погоршала је ствари.

Ограничени приступ интернету у Кини не погађа само грађане, већ и компаније које желе пословати у земљи. Међународне компаније редовно користе ВПН-ове да би чувале информације које се преносе између Кине и остатка света.

Ако Кина угаси сваки ВПН, то ће онемогућити међународним компанијама да послују у земљи. Влада насумично блокира веб странице и апликације, отежавајући предузећима да дођу до своје циљне публике.

Зашто је у Кини тачно цензурисан Интернет? Постоје два разлога иза тога. Први је спречавање масовног покрета против владе. Пошто је влада диктаторска, она увек живи у страху од грађана да организују протест путем друштвених медија.

Разне земље су доживеле овакве масовне протесте грађана организоване преко канала друштвених медија. Кинеска влада преферира да буде на сигурној страни тако што блокира приступ интернету грађанима.

Други разлог иза цензуре је присиљавање људи на кориштење кинеских услуга. Међународне услуге попут Фацебоока, Твиттера и Гмаила забрањене су. То људима не преостаје друго него да користе кинеске услуге.

Ово је само још један начин да се спречи било каква конкуренција и да се у земљи задрже само кинески сервиси.

Није срећна гомила људи

Без обзира на разлог који стоји иза цензуре, грађани Кине не воле недостатак приватности на Интернету или ограничен приступ Интернету.

То је разлог зашто су виртуалне приватне мреже постале таква лудница у земљи. Али током последње године или тако нешто, влада је блокирала већину ВПН-а и наставља са својим напорима да блокира све постојеће.

ВПН употреба у Кини

Откако су кинески грађани сазнали корисност виртуелне приватне мреже, употреба ВПН-ова у земљи расла је скоковима и границама. Уз помоћ ВПН-а, кинески се новотари не морају више придржавати кинеских услуга; лако користите Гоогле и Фацебоок и Гмаил за комуникацију.

Једном када се Интернет не цензурише уз помоћ ВПН-а, људи у Кини такође упознају шта се дешава широм света и њихово незадовољство недостатком приватности на Интернету у Кини јача..

Од 2013. године, влада Кси Јинпинг-а не само да је пооштрила цензуру интернета већ је и почела да укида ВПН услуге које послују у земљи.

Пре било ког великог догађаја од националног значаја у земљи, ови блокови постају агресивнији, што су недавно открили добављачи ВПН услуга у Кини. Уочи велике трговинске изложбе и Интернет конференције, влада је користила нове и напредније тактике за блокирање ВПН-а.

Пружаоци услуга имају сопствене противмере да се изборе са тим блоковима, али они раде само неколико дана пре него што их влада поново блокира.

Уочи било које Интернет конференције, Кина би могла само тестирати нове технологије да би ефикасно блокирала виртуалне приватне мреже. Многи верују да ће се након завршетка конференције блокови смањивати у интензитету. Међутим, употреба ВПН-а није законита у Кини и чини се да се вероватно неће ускоро променити.

Одакле одавде?

Најгора ствар је што Кини није свеједно шта свет мисли о њима или шта грађани желе. Кад год су ВПН сервери блокирани, корисници имају озбиљне проблеме са заостајањем и повезивањем.

Иако су ови блокови након неког времена нижи интензитет, влада прати ВПН сервере и наставља да их блокира. Чак су и ВПН корисници и промотери на црној листи владе.

Ако путујете у Кину и желите да добијете неограничен приступ нецензурираном Интернету, то је или немогуће или изузетно тешко. Чак и ако се претплатите на ВПН услугу, морате стално провјеравати постоје ли доступни сервери за повезивање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map