Ко ствара рачунарске вирусе и зашто?

Који је највећи страх од свих корисника рачунара? Вируси. Чак је и особа са мало рачунарског знања свесна вируса (из виртуелног и не виртуелног разлога сигурно!). Они су непредвидиви, неочекивани и имају различите облике. Једном када је ваш уређај заражен, пут ка опоравку је дуг и тежак. Па зашто би уопште било ко хтео да ствара вирусе?


Ко ствара рачунарске вирусе и зашто?

Ко ствара рачунарске вирусе и зашто?

Како је све почело?

Постоји пуно разлога због којих би неко желео да креира злонамерни софтвер (укратко за злонамерни софтвер). Они могу бити у облику вируса, црва, тројанских коња, шпијунског софтвера и многих других. У поређењу са колико је опасним злонамјерним софтвером постало ових дана, вируси су прилично припитомљени 1971. године када је изумљен први рачунарски вирус..

То су били нешкодљиви вируси који нису имали никакав утицај на уређај или програм. Наравно, Интернет се тада још није ни развио, тако да се ова врста злонамјерног софтвера ширила само преко дискета.

Данас има милионе рачунарског злонамјерног софтвера и они се могу ширити на различите начине. Кликнете на везу, преузмете датотеку или приступите незаштићеном повезивању … све то може довести до тога да се рачунар зарази или узме у таоцу или да вам се украду лични подаци.

Хакери и цибер-криминалци углавном стоје иза ширења рачунарских вируса. Међутим, они нису једини. Владине агенције као што је НСА такође играју кључну улогу у извршавању рачунара са свим врстама вируса и рансомвареа. Те агенције користе такве методе да би украле виталне информације из других земаља у ономе што је постало познато као сајбер рата.

Шта је вирус?

Шта је вирус? То је злонамерни део кода који се убацује у рачунарски програм. Постоје три врсте вируса. Први тип је група нових програмера или кодичара који желе да испробају своја нова сазнања, али не пронађу бољу опцију.

Многи од злонамерних кодова које напишу изумиру и нису пуштени у систем. Други тип чине студенти који тек треба да савладају програмирање. Вируси које пишу су слаби и уопште нису штетни. Трећа и најопаснија врста писаца су искусни програмери и рачунарски професионалци који стварају малваре због својих личних, себичних интереса. Када се пусте, ови вируси заразе стотине уређаја и поремете систем. То је врста злонамерног софтвера којег се сада толико бојимо.

Зашто вируси уопште постоје? Која је њихова сврха?

Као што је раније споменуто, постоји неколико разлога за стварање вируса. Неки од њих су:

Да узмете компјутерски талац

Рансомваре – врста вируса који узима ваш талац и захтева новац – недавно је виђен. Сврха овог вируса је да преузме контролу над рачунаром и натера га да уради одређени задатак.

Рансомваре се шири путем е-поште, прилога и веза до злонамерних веб локација. То се ради како би се наудило супарничким локацијама, или изнуђивало новац или се неки други посао обавио узимањем рачунара као таоца. То је обично мрежа рачунара са главним рачунаром који њима управља.

Украсти новац

Ти се вируси обично преузимају као бесплатни алати за уклањање вируса који скенирају рачунар. Када је скенирање завршено, корисник добија поруку да је одређени вирус открио алат и да би га уклонио, потребно је купити комплетну апликацију.

Када се обави куповина, новац иде особи која управља вирусом. У другим случајевима, вирус може навести корисника да дели осетљиве информације попут детаља о кредитној картици које нападач користи у своју корист.

Украсти осјетљиве податке

Ова врста злонамерног софтвера користи методу блокаде кључева за крађу осетљивих информација. Када се вирус преузме на рачунар, он користи блогове за креирање блогова да би створио запис свега што се укупи у рачунар, укључујући е-пошту, лозинке, финансијске податке, историју ћаскања и још много тога. Крађа таквих података може довести до губитка новца, а може резултирати и крађом идентитета.

Да се ​​осветим

Вируси се често користе за заразу рачунара или софтверског програма ривалске компаније, или се то може осветити некоме. Писци вируса могу имати свој лични план иза пуштања злонамерног софтвера у систем. У другим случајевима, вирус се може пустити у рачунарски систем само да би се доказао колико је систем рањив. Ових дана нема превише штетног софтвера који комплицира рачунар (јер спречава ширење вируса на друге рачунаре), али вируса који могу да осакате мрежу постоји у доста. Они су неки од најстрашнијих вируса.

Како бити сигуран?

Вируси су дизајнирани у много сврхе, али сви имају исти исход: поремећај рачунарског система. Постоји неколико корака предострожности које можете предузети како не бисте били заражени. Најважнија је инсталација антивирусног софтвера на ваш рачунар или паметни телефон. Анти-вирус програми попут Аваст и АВГ су прва линија одбране од различитих онлајн претњи попут вируса, малвареа и рансомвареа. Уз то, никада не кликајте на линкове који изгледају сумњиво. Било да је у поштанском сандучету е-поште или на веб локацијама које посећујете. И на крају, увек се саветује повезивање са ВПН сервером кад год идете на интернет. То ће вам омогућити да шифрирате сав свој интернет саобраћај. На тај начин, спречите да потенцијални напади прислушкују оно што радите док прегледавате веб.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map