Колико је безбедан режим без архивирања?

Можда сте наишли на „анонимни режим“ у Гоогле Цхроме-у или приватно прегледавање у Фирефоку и користили га без да заиста знате колико вас анонимно уствари чини. Ако јесте, приметили бисте и изјаву о одрицању одговорности која каже: “Ако инкогнито не скрива ваше прегледавање од послодавца, вашег Интернет провајдера или веб локација које посећујете.” Па шта анонимни или приватни режим заправо значе за вашу приватност?


Колико је безбедан режим без архивирања?

Колико је безбедан режим без анонимности?

Редовно прегледавање и приватно прегледавање

Да видимо разлику између редовног и приватног прегледавања.

Редовно прегледавање

Прегледници као што су Гоогле Цхроме, Фирефок и Опера воде евиденцију свих података које унесете у њихову адресну траку или траку за претрагу и свих веб локација које посећујете и смештате их на свој рачунар у различите сврхе. Они чувају вашу историју прегледавања, колачиће и друге детаље. Ово вам представља мач са два оштрица јер се историја прегледавања користи да бисте вам омогућили боље искуство прегледавања у будућности, али такође има и личне податке и осетљиве податке.

Инцогнито прегледавање

Прегледачи као што су Гоогле Цхроме, Мозилла Фирефок, Аппле-ов Сафари, Мицрософт Едге и Интернет Екплорер увели су методе приватног прегледавања које вам омогућавају да прегледате Интернет без бележења историје претраге и складиштења података на рачунару. Нема података о спремању података у колачиће или фласх колачиће јер се бришу када затворите анонимни прозор.

Инкогнито режим се показао изузетно успешним јер спречава веб локације попут Фацебоока и Инстаграма итд. Да прате ваше покрете и затим вам шаљу рекламе повезане са вашим претрагама. То је корисно када вршите банковну трансакцију или водите разговор који можда не желите да будете снимљени на ПЦ-у (Ако желите да провјерите „анонимни режим“ ван, користите Цтрл + Схифт + Н да отворите нови анонимни прозор. )

Супер, али је анонимно заиста сигурно?

Пре него што почнете да мислите да је „приватни режим“ одговор на све ваше молитве и да је најсигурнији начин претраживања интернета, требало би да знате да вам не даје анонимност сакривањем идентитета на мрежи. Такође не спречава вашег даватеља интернетских услуга да зна све веб локације које сте посетили и колико дуго сте остали на мрежи. Не крије вашу ИП адресу тако да се ваша локација и даље може видети. Само осигурава да на рачунару и на вашем Гоогле налогу нема записа о вашој мрежној активности и корисно је спречити друге који могу да користе ваш рачунар да виде веб локације које сте посетили.

Нажалост, опсег ваше приватности у анонимном режиму постоји само на уређају који користите и још увек је могуће да своје претраге и веб локације које посећујете видите путем своје ИП адресе.

ВПН – најсигурнија опција

Тешко је гарантовати 100% безбедност интернета у данашњем свету, а сам термин “интернет сигурност” постао је оксиморон. Употреба приватног режима на рачунару дефинитивно није огртач невидљивости који користите да бисте им истовремено дали анонимност и сакрили вас, али постоји други начин и то помоћу доброг ВПН-а.

Виртуелна приватна мрежа (ВПН) омогућава вам да будете анонимни променом ИП адресе и прикривањем своје стварне локације. Свако ко надгледа ваше кретање или веб локацију коју посећујете неће знати ко сте и где сте. Такође осигурава да се сви подаци који напуштају телефон или рачунар шифрирају до краја, уз сигурност на нивоу банке како би се осигурало да се историја прегледавања, историја преузимања итд. Не похрањују.

Ево листе ВПН услуга које можете користити да додате додатни ниво сигурности и приватности свим својим активностима прегледавања.

Комбинујте Инцогнито и ВПН

Анонимни режим побољшава ваш ниво приватности у поређењу са нормалним, прегледавањем ванилије мењајући начин понашања вашег интернет прегледача, али не мења и понашање осталог. Ако заиста желите да побољшате своју приватност и заштитите своје податке, требало би да користите ВПН путем интернета, јер вам то помаже да своје податке и лозинке сачувате изван досега хакера.

А ако желите да сакријете детаље прегледавања од некога ко има приступ вашем систему, најбоље је да користите ВПН са анонимним режимом. На овај начин бићете сигурни од свог даватеља интернетских услуга, хакера као и од рачунарског партнера. Такође можете да користите Тор претраживач јер он не чува никакве информације о вашем претраживању и помаже вам у анонимности.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map