Може ли се Интернет угасити?

За већину нас на Интернету друштвени медији постали су синоним за Фацебоок. На тренутак, замислите да због снажне олује ово колосално умрежавање неко време постане ослабљено. То можда неће имати огроман утицај на наше животе. Најгора ситуација са којом бисте могли да се суочите је да неко време не можете гледати или делити видео мачке или вирусне меме.


Може ли се Интернет угасити?

Може ли се Интернет искључити?

Али, крајем септембра се управо то догодило и ово није прва овогодишња појава. Гигант друштвених медија морао је да се по трећи пут суочи са овом привременом кризом, слајући нетиене у бес.

Међутим, нема такве потребе за таквом паником. Интернет није ништа друго него велика мрежа од неколико чворова, који су међусобно неовисни, повезани. Група предузећа или влада контролише и одржава ову колекцију. Дизајн подразумевано чува копије свих информација. То значи да чак и ако је мрежа делимично ослабљена, својим подацима и даље можете да приступите преко другог дела мреже.

Дакле, Интернет се не може искључити?

Заправо, дјеломична неспособност интернета могућа је уз горе споменуте догађаје попут земљотреса или нестанка струје. Када се то догоди, биће погођене услуге у одређеној регији или читавој земљи – али не толико негативно да би се у потпуности срушило у целом свету. Земљотреси 2007. године које је доживјела Азија довели су до оштећења подморских каблова и великог проблема телекомуникација у тој регији. Остали свет би могао приступити Интернету нормално.

Штавише, владе неколико земаља предузеле су мере како би спречиле своје грађане да приступе одређеним страницама или веб локацијама на Интернету, користећи шеме заштите попут постављања заштитних зидова. То називамо интернетском цензуром. Египатска влада је покушала у потпуности да прекине приступ интернету свом народу у 2011. Али, њихови покушаји су се показали узалудним јер су људи пронашли начине да се повежу чак и за време тако строгог искључивања.

Шта се догађа када падне Интернет?

Хајде да прво разумемо шта значи израз „пад сустава“. То није баш гигантска претња цибер свету широм света. Ипак, судар значи да би дошло до значајне дестабилизације у погледу трговине и комуникација на великом географском подручју. Два нивоа сценарија могу узроковати ово:

  • Први ниво је када не постоји повезаност сервер-сервер у целој хемисфери. То доводи до неуспјеха везе између примарних и континенталних аутопута и подаци су обрисани.
  • Други ниво је још гори. Сви корисници света нису у могућности да приступе интернету и могу да виде само поруку о грешци.

Учините ли такве ситуације заиста?

Чињеница је да би одређени катализатори велике вероватноће могли да проузрокују пад. Судари су не само могући већ су и непосредни уколико не спроведемо превентивне мере да их зауставимо:

1. Електромагнетно пулсно оружје

Ако користимо ЕМП (електромагнетно оружје са импулсима), требаће у радијусу неколико хиљада миља да бисмо видели неки ефекат. Детонација ЕМП-а заснованог на земљи узроковат ће успоравање повезивања широм земље. Али чак и ако се брзина повезаности у региону смањи на нулу, доћи ће до преноса података унутар других чворова веће, континенталне мреже.

У хипотетичкој ситуацији где непријатељска страна држава детонира нуклеарну бојеву главу над делом земље, створила би електромагнетни ударни вал огромне величине. Може да утиче на сву основну интернет инфраструктуру и сервере унутар радијуса ЕМП. Све друго што је на даљину повезано са његовом мрежом напајања може се учинити бескорисним у току.

2. Свемирски напад

Постоји могућност свемирског напада са другом врстом таласа енергије ЕМП-а. Претпоставимо да „соларни бљесак Кс класе“, попут околности „Царрингтон Евент“, погоди земљу, могао би уништити интернет.

Према НАСА-и, електромагнетна поља соларне олује произведена из свемирског времена могу изазвати екстремне жице струје. Може да поремети далеководе и проузрокује широке нестанке који оштећују интернет комуникационе каблове. Дакле, у случају да проузрокује прострујавање енергије између Пекинга и Менхетна, сви чворови на овој стази постају метални отпад.

3. Цибер Аттацк

Сиријска војска која подржава режим Башара ал Асада наводно је 2013. извршила хакерски колективни напад, циљали су на компаније попут НАСДАК, Гооглеа, Твиттера и Нев Иорк Тимеса. 

Претпостављени цибер-терористички напад Ассадовог тима открио је важне посљедице дигиталног штрајка. Ова просиријска хакерска група, финансирана од стране срушене владе на Блиском Истоку, имала је ограничене ресурсе у поређењу са моћном државом са конвенционалним ратним способностима попут Северне Кореје.

Ипак, било је потребно доста продора анализа да би се пронашао извор наведеног цибер напада. То само потврђује постојеће страхове. Цибер криминалци, уз много ефикаснију стратегију и средства, могу у сваком тренутку да дестабилизују интернет. Ако Асадови људи могу да покушају да циљају Гоогле, тада би Путинов тим могао сасвим искључити интернет.

4. Килл Свитцх

Ако влада жели, могла би да прекине интернет и то кажемо зато што су то отворено прогласили. Предлог закона назван ПЦНАА (Заштита цибер простора као Националног закона о имовини) предложен је у јуну 2010. године; давање Овалном уреду овлаштења да одобри ванредно затварање приватних и владиних мрежа, у случају цибер напада који могу проузроковати губитак живота или другу велику штету.

Ако влада може да изведе ову операцију у својој земљи, у теорији је такође могуће да страна држава може да користи овај прекидач и изврши дигиталну инвазију на САД.

5. У случају пресека кабла

У чланку ЦНН-а аналитичари су помислили да је несмотрени брод вукао своје сидро, које је раздвојило важан податковни кабл на океанском дну. Ово се показало погрешним, али нико није могао да пронађе тачан разлог зашто би се пресекао кабл. То представља стварну претњу јер би било који морнарички заповједник требао само да повуче сидро свог брода по океанском дну да би пореметио економију или водио рат с другом државом.

Закључак

На крају, можемо само закључити да би за гашење интернета био потребан велики ниво глобалне координације између влада различитих земаља. Иначе, још увек је могуће приступити интернету у неколико делова света. Будући да је интернет децентрализовани систем, не постоји могућност да постоји иједан прекидач за убијање који би искључио интернет за цео свет. За сваки случај смо припремили водич који ће вас провести кроз шта треба учинити у случају да се Интернет на крају искључи.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map