Надзор пет очију – Владе су спремне да узму ваше податке

Сада је опште позната чињеница да се владе широм света желе укључити у ваше мрежне активности. Интернет надзор је распрострањен, а савезне власти уопште не брину о приватности корисника. Свака држава има своју агенцију или програм који врши надзор, а понекад се земље могу удружити како би активности праћења и шпијунирања подигле на потпуно нови ниво. Страшно је помислити да се овако нешто може догодити, а још страшније схватити да се то заиста и догађа. Овде ћемо разговарати о шпијунским организацијама 5 очију, 9 очију и 14 очију. Ово су узајамни договори влада разних земаља. Као просјечном кориснику интернета, ово знање вам је важно како бисте могли да заштитите своје податке од њиховог клизања.


Која је листа земаља пет очију?

Шта је листа земаља пет очију?

Шта је с тим програмима?

Разне владе широм света сарађивале су како би се окупиле и обавиле надзор над својим грађанима и делиле ове податке са другим владама у својој организацији. То им помаже да прикупљају обавештајне податке и помаже им да избегну законе о шпијунирању и заштити приватности. Таквих група “Очи” постоји много, а њихово језгро лежи у пет земаља познатих као Пет очију.

Звучи грозно и више од теорије завере, али Пет очију је врло стварно. То је обавештајни савез и отворен је за јавно знање.

Листа држава пет очију

Ових пет земаља створило је савез Фиве Еиес:

 • сад
 • УК
 • Канада
 • Аустралија
 • Нови Зеланд

Споразум Пет ока раније је био познат под називом УКУСА споразум. Овај споразум постоји већ неколико деценија и датира из времена хладног рата. Велика Британија и САД су 2010. године у јавност објавили комплетан текст споразума. Био је то историјски потез и означен је као најважнији документ хладног рата.

Иако је споразум заиста стар, он се и даље практикује и тежиште надзора се пребацило са физичког на дигитално. Влада надгледа све ваше мрежне активности. Текст споразума можете пронаћи овде.

Девет земаља очију

Овај споразум укључује земље Пет очију и то:

 • Данска
 • Норвешка
 • Француска
 • Холланд

Ово су жупаније које су се као треће стране придружиле споразуму УКУСА. Иако их циљају земље петог ока због своје интелигенције, они у замену добијају користи. Уз помоћ земаља Пет очију, они прикупљају информације о својим грађанима.

Четрнаест земаља очију

Ово су земље у споразуму о девет ока, плус:

 • Немачка
 • Шпанија
 • Шведска
 • Италија
 • Белгија

Ових 14 земаља заједно ради на заједничком надзору над властитим грађанима. Они такође шпијунирају циљане земље. Споразум помаже владама да избјегну законе о приватности својих земаља.

На пример, ако америчка влада због правних проблема не може да шпијунира свој народ, пустиће другу земљу да шпијунира свој народ, а затим да прикупља податке од њих. Технички, они не крше никакве законе.

Ово је заиста застрашујућа ситуација. Чак и ако ваша влада каже да вас не шпијунирају, они би могли прикупљати ваше податке шпијунским операцијама друге државе.

Како можете остати заштићени?

Знајући да владе широм света желе да добију ваше податке може бити мало узнемирујуће. Добра ствар је што постоје начини да заштитите своје податке од пада у погрешне руке.

Једноставан начин да то учините је коришћењем ВПН-а. ВПН ће шифрирати ваше податке тако да их влада неће моћи прочитати. Када користите ВПН, ваши подаци се тунелирају кроз заштићени канал. Осим тога, ВПН-ови су врло једноставни за употребу.

Ова техника вам помаже да се крећете по ИСП-у и државном надзору, а ваши подаци су заштићени. Осим употребе ВПН-а, постоје и неке друге опције за очување података. Ево најпопуларнијих опција.

Шифрирајте своју комуникацију

Да бисте избегли да вас надгледају, требало би да будете сигурни да је сва комуникација шифрирана, укључујући и апликације за ћаскање. Постоји пуно сигурних апликација за размену порука које можете користити у ту сврху. На пример, можете да користите Сигнал да бисте послали поруке пријатељима. То је бесплатна апликација која вам омогућава да шаљете и примате шифроване поруке које могу да читају само ви и ваш пријатељ.

Друга широко популарна апликација, Вхатсапп, шифрирана је, али задржава неке метаподате. На пример, Фацебоок чува и чува податке о особи којој шаљете поруке.

Покријте веб камеру

Постоји неколико алата за хакирање који могу да вас прате док користите камеру на својим мобилним уређајима или лаптопима. Такође могу да хакују микрофон на вашем уређају и слушају ваше разговоре. Једноставна метода заштите података је онемогућавање микрофона и стављање траке на веб камеру лаптоп рачунара.

Ажурирајте свој софтвер

Обавезно ажурирајте своје уређаје на најновије верзије. Ово је један од начина да се избегне покушај хаковања. Вероватније је да ће мобилни уређаји са застарелим софтвером бити угрожени. Компаније као што су Гоогле и Аппле стално покрећу редовна ажурирања како би били сигурни да су све недавне грешке уклоњене и рупе закрпљене.

Ако ваш телефон није ажуриран, и даље ће имати старе рањивости. Осим што ћете уређај ажурирати, требало би да га држите и закључан и да користите јаку лозинку коју није лако погодити.

Не примајте паметни телевизор (или га осигурајте)

Паметни телевизори који имају контролу гласа лако се могу надгледати или чак хаковати. У ствари, било је случајева да је телевизија слушала разговоре чак и након што је искључена. Да бисте били сигурни да вас паметни телевизор не шпијунира, онемогућите његове функције за слушање. Такође, када га не гледате, уверите се да је потпуно искључен. Међутим, најбољи начин да се избегне надзор паметним телевизором је ако га уопште не купите.

Надзор пет очију – закључак

Иако владе могу сарађивати да би шпијунирале вашу везу, и даље имате велику контролу над својим подацима. Ако предузмете неке мере предострожности и употребите ВПН, можете остати безбедни. Само пазите да не прегледате превише заштићени интернет. Сваки детаљ који пошаљете преко Интернета може вам се пратити уколико не користите ВПН.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map