Популарне ВПН и Ад-Блоцк апликације тајно прикупљају ваше податке

Када апликација има више од тога 35 милиона преузимања, могло би се помислити да их је сигурно користити на основу своје популарности. Међутим, неке се апликације продају као понуде одређена функција, када је њихова стварна сврха постојећих потпуно друга. Управо то се догађа Сенсор Товер (Топ аналитичка платформа). Очигледно, то је било тајно прикупљајући податке од милиона људи који управљају својим ВПН и апликација за блокирање огласа на иОС-у и Андроид-у. О чему се ту ради? Које су апликације? Сазнајте доле.


Популарне ВПН и Ад-Блоцк апликације тајно прикупљају ваше податке

Шта се дешава?

Још од 2015. године, Сенсор Товер је власник најмање 20 Андроид и иОС апликација. Мало смо знали, користили су те апликације да прикупе наше податке и користе их за прикупљање података о употреби апликација од крајњих корисника како би се процениле кретања и приходи апликација..

Компанија управља са 4 најпопуларније апликације у Апп Стореима, укључујући Луна ВПН, Бесплатно и неограничено ВПН, Адблоцк фокус, и мобилни подаци.

Према Извештај БуззФеед-а, посегнули су у Аппле и Гоогле, што резултира уклањањем Адблоцк Фоцуса из Аппле Апп Сторе-а и мобилних података из Плаи Сторе-а.

Проблем је у томе што ниједна од апликација није споменула или открила њихове повезаност са Сенсор Товером или њихове праксе прикупљања података. Ово је потпуно кршење приватности корисника, што је данас постало навика.

Кад се суочите са сјеновитом сврхом апликација, Ранди Нелсон, шеф компаније за мобилне увиде бранио је недостатак транспарентности. Навикао је на речи, „Конкурентни разлози.“ То није све, додао је:

„Када размотрите однос између ове врсте апликација и аналитичке компаније, то има пуно смисла – посебно ако нашу историју сматрамо стартупом.“

Нелсон је изјавио да апликације не прикупљају корисничке податке као што су лозинке, корисничка имена, итд. Међутим, потом додаје да су подаци прикупљени од стране Сенсор Товер-а анонимно. Контрадикција?

Упркос свим објашњењима која је покушао да да, Нелсон није могао ни да пружи ниједан доказ о захтеву БуззФеед.

Али како то функционише?

Недостатак транспарентности је нешто, а начин на који апликације заправо раде је друго. То је много горе. Једном када корисник инсталира апликацију на мобилни уређај, тражи од њега да инсталира апликацију роот сертификат.

Ето, тако се догађа магија жетве. Након што притиснете инсталацију, практично омогућавате Сенсор Товер-у да надгледа “Сав саобраћај и подаци који пролазе кроз ваш телефон.”

Нагласак на „Све“, што значи да постоји велика могућност да апликација сакупља, а не само подаци који пролазе ВПН сервери Сенсор Товер-а, али можда су сви ваши подаци.

Мале датотеке које сте пристали да инсталирате могу програмерима да омогуће ескалирани приступ свему што вам је драго и лично. Можете се запитати: Како је могуће инсталирати коријенски цертификат када и Гоогле и Аппле подразумевано блокирају роот-ове повластице?

То је једноставно; апликације могу заобићи та ограничења тако што ће кориснике затражити да преузму роот сертификат преко спољна веб локација. Бити пажљив. Шта год апликација затражила такав захтев, одмах потражите други пут.

Наш Луна инцидент

Након сазнања о овој чињеници, желели смо да видимо како једна од ових апликација заиста јесте. Тада смо преузели Луна, бесплатна ВПН услуга.

Пре него што наставимо, то морате знати “Бесплатно” апликација на коју наиђете вани није баш бесплатна. Другим речима, ако не плаћате производ, то сте производ.

Када смо преузели Луна ВПН, прво што нам је показало је следеће:Снимка екрана Луна

Јасно се каже да они прикупљају неку врсту података о корисницима. Међутим, то није био наш проблем. Питање је било кад смо ми деактивирао софтвер. Из неког разлога, непрестано је радила. Сваки пут када га онемогућимо, Луна се повезује још једном.

Тада је то било прилично алармантно, што нас је навело да деинсталирамо апликацију.

Изјава Сенсор Товер-а

То је оно што Сенсор Товер је морао рећи о питању:

„Наш пословни модел заснован је на трендовима макро апликација на високом нивоу. Као такав, не прикупљамо и не складиштимо било какве личне податке (ПИИ) о корисницима на нашим серверима или негде другде.

У ствари, на основу начина на који су дизајниране наше апликације, такви подаци се одвајају пре него што их евентуално можемо прегледати или комуницирати, а све што видимо јесу огласи који се корисницима служе. Оно што користимо је изузетно висок ниво, агрегирани подаци о оглашавању који могу показати трендове које делимо са купцима.

Наша политика приватности прати најбоље праксе и чини да се подаци користе јасним. Желимо да поновимо да наше апликације не прикупљају ниједан ПИИ и зато се не могу делити са било којим другим ентитетом, Сенсор Товером или на неки други начин.

То смо јасно учинили у својој политици приватности, коју корисници активно укључују у процесе укрцавања апликација након што им се покаже недвосмислено одрицање одговорности које детаљно наводи које податке делимо са нама.

Као рутинска ствар, и како се наше пословање развија, увек ћемо користити приступ новим функцијама усмереним на приватност како бисмо осигурали да било који ПИИ остане непокупљен и да се у потпуности заштити..

На основу повратних информација које смо примили, предузимамо тренутне кораке како бисмо повезали Сенсор Товер са нашим апликацијама савршено јасним и додали још већу видљивост око података који њихови корисници деле са нама. “

Одговорност Гооглеа и Апплеа

Будимо искрени; и једно и друго Гоогле и Аппле овде су криви. Гоогле је познат по свом процесу прикупљања података; то је само његова природа од почетка.

Напокон је то компанија са погоном на рекламирању. Не заборавимо да он такође прати и прати кориснике у стварном свету користећи своју апликацију Гоогле мапе.

Али прави проблем је Аппле, који себе означава као а компанија оријентисана на приватност. Стога је више кривим за такво кршење приватности.

Пратећи Онаво скандал, чинило се сасвим разумним да Аппле детаљније погледа индустрију апликација за ВПН и шта нуди у оквиру своје Апп Сторе.

Морали су да се увере у апликације које им пружа Сенсор Товер били су у складу са њеним правилима и транспарентни у погледу природе својих предузећа.

Суочимо се с тим да Аппле није у мраку и дефинитивно зна како ове врсте компанија послују и стичу податке. Хајде; то је основно индустријско знање.

Тако, можемо Аппле кривити више од Гооглеа за такав погрешан корак.

Није наш први Родео!

Волели бисмо сигурније окружење за кориснике интернета, али не добијамо увек оно што желимо. Нажалост, ове врсте апликација за прикупљање података нису нове и сигурно нису јединствене Операција Сенсор Товер-а.

У ствари и једно и друго Гоогле и Фацебоок и даље раде такве апликације, као и ривал Сенсор Товер-а, Апп Анние. Да вас подсетимо на оно што се догодило?

Фејсбук

Још 2013. године, Фацебоок је купио ВПН апликацију Онаво, које смо бацили мало светлости. Сада ћемо разговарати о томе мало више.

Фацебоок је користио Онаво за добивање конкурентска предност. Постао је алат који сакупља промет кроз апликацију и даје увид у Фацебоок о томе које су друге друштвене апликације расле популарност.

То омогућава Фацебооку да памти функције других апликација или их набавља ако је потребно. Касније је Аппле уклонио Онаво из Апп Сторе-а, који је Фацебоок вратио у облику Фацебоок Ресеарцх. Иако је био мало транспарентнији, сигурно је прикупио корисничке податке.

Гоогле

Гоогле је такође користио апликацију под називом Апликација Сцреенвисе Метер, који је позвао кориснике од 18 и више година да учествују у панелу. Упркос одобравању поклон картица, то је учинио у замену за прикупљање њихових података.

Сцреенвисе Метер је користио Аппле-ов програм Ентерприсе Цертифицате за рад, а то је кршење Аппле-ове политике. Као резултат тога, Аппле је уклонио апликацију за свој Сторе, али је поново покренуо касније. Од сада, апликација је покренута и између осталих података и даље прати употребу.

Апп Анние

Коначно, имамо и Анние Апп. Компанија такође користи свој сопствени скуп апликација за праћење коришћења апликација. Узми то Апликација Пхоне Гуардиан, који користи преко милион људи. Ево шта пише:

„Више од милион корисника којима верује Апп, Анние је водећи светски добављач процена перформанси мобилних уређаја. Укратко, помажемо програмерима апликација да направе боље апликације. Ми градимо наше процене перформанси за мобилне уређаје тако што учимо како људи користе своје уређаје. То радимо уз помоћ ове апликације. “Снимка екрана апликације Гуардиан

Апликација признаје свој однос са Апп Анние у опису, али остаје нејасна у погледу његове праве сврхе. Да, он прикупља корисничке податке.

Видите? Ово није први пут да смо наишли на такво кршење приватности и сигурно је да неће бити последње.

Популарне ВПН и Ад-Блоцк апликације прикупљају ваше податке

Прикупљање података је навика великих компанија широм света. Било да их користе за побољшање своје услуге, као нека држава, или за продаја за сестринске компаније, акт је и даље неприхватљив.

Већ смо били сведоци оваквих инцидената и сигурно ћемо се сусрести са више у будућности. Само морамо бити опрезни које ћемо апликације инсталирати на наше уређаје ако то желимо заштити нашу приватност.

Е сад, о вашим повратним информацијама Прикупљање података Сенсор Товер-а? Да ли користите неки од њихових производа? Поделите своја размишљања и искуства у наставку.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map