Препознавање лица иПхоне Кс: Ноћна мора приватности

Раније овог месеца, Аппле је открио иПхоне Кс. Да би телефон био толико скуп, потребно је много убедљивих људи да привуку такве новце посебно када порези још увек нису смањени, а Обамацаре и даље губи људе и мале и мале средња предузећа. Овог пута и штавише, највећа продајна тачка иПхонеа Кс је Фаце ИД, функција која откључава телефон једноставним гледањем у ваше лице.


Ризици приватности иПхоне Кс Фаце ИД-а

Препознавање лица иПхоне Кс – Ноћна мора приватности

Непотребно је да је Аппле био водећа сила у технолошким иновацијама. Оно што Аппле ради данас, остало ради сутра. Такође се мора напоменути да су Аппле-ови оперативни системи, било да се ради о Мац-у или иОС-у, сигурнији од осталих оперативних система. Али најава нове функције Фаце ИД за откључавање телефона постала је шок за многе кориснике широм света.

Шта је Фаце ИД?

Аппле телефони су до сада откључани Тоуцх ИД-ом, где особа користи свој отисак прста да би приступила уређају. Сада, ускоро пуштени иПхоне Кс долази са функцијом Фаце ИД која кориснику омогућава откључавање уређаја показујући камеру на његово лице. Ово препознавање лица замењује функцију Тоуцх ИД на иПхонеу Кс.

Уместо да тражи од корисника да додирне тастер куће прстом како би откључао уређај, иПхоне Кс ће упоредити лице корисника са скенирањима која су смештена на уређају да му одобри приступ. Аппле тврди да је овај потез сигурнији од коришћења отиска прста, али корисници већ нападају Интернет могућим кршењем безбедности које Фаце ИД може олакшати.

Зашто не уградити обоје? Прст и лице?

Шта је страх?

Забринутост је разумљива. Живимо у доба у којем су сигурност и приватност Интернета непрестано угрожени. Чак и када мислимо да имамо сигуран приступ интернету, неко негде би могао да прати нашу историју прегледавања и краде наше личне податке.

Са новом функцијом препознавања лица иПхонеа Кс, агенције за безбедност би могле да имају бољи приступ нашим приватним подацима. Тако би могли да хакери и други криминалци. Случајеви полиције који присиљавају осумњичене да откључају телефон помоћу Тоуцх ИД-а нису реткост, а са Фаце ИД-ом ствари им могу једноставно постати једноставније. Уместо да форсира осумњичене, полиција може само да усмерава телефон на лице осумњиченог да га откључа. Страшно? да.

Хакери и други цибер-криминалци то могу једноставно учинити једноставним коришћењем јасне, животне слике особе за откључавање уређаја.

Но, чини се да је Аппле већ размишљао о тим безбедносним проблемима и такође је смислио мере заштите. На представљању, виши потпредседник компаније Аппле Пхил Сцхиллер рекао је да функција Фаце ИД користи препознавање присутности како би се уверили да је заиста корисник, а не фотографија.

Ова функција неће радити ни са близанцем ни са доппелгангером, јер Фаце ИД користи систем зван ТруеДептх за мапирање лица са 30.000 невидљивих тачака, стварајући математички 3-Д модел. Фаце ИД је дизајниран да научи лице корисника и промене које долазе са временом, попут браде, наочара или фризуре.

Чак и ако то спречи да цибер-криминалци уђу у ваш уређај, неће обавезно зауставити полицију да вам конфискује телефон и откључа га показујући вам лице, али шта даље? Не буди злочинац! И насилни партнери могу лако приступити телефоном истом методом. Пошто Фаце ИД нема могућност препознавања знакова проблема на лицу корисника, телефон ће откључати у свим околностима. Па шта? Ништа није савршено?

Повезан: Најбољи ВПН за иПхоне откривен.

Тхе Релиеф

Једна ствар која разликује Аппле-ову карактеристику препознавања лица од Фацебоокове је та што су скенирања вашег лица смештена на вашем уређају, а не у Аппле-овој бази података. Тако да нема бриге да Аппле рекламира рекламе према слици вашег лица.

Друга мјера сигурности је захтјев за лозинком када је телефон повезан на непознати рачунар. То је у реду.

С обзиром на Апплеову репутацију када је у питању приватност, мало је вероватно да ће технолошки гигант дозволити да се нове сигурносне повреде догоде новом функцијом Фаце ИД. Али ништа не може бити сигурно док се иПхоне Кс не пусти и људи га не почну користити или злоупотребљавати.

Суштина

Као и код свих технологија у данашње време, иПхоне Кс (који ради на иОС 11) такође изазива забринутости и страхове. Међутим, највећа препрека са значајком Фаце ИД је немогућност да дискретно проверимо наше телефоне испод стола.

Било да вам је досадно на састанку или желите провјерити спортске резултате у класи, откључавање телефона је било лакше – једноставно га можете узети из џепа и откључати. Уз Фаце ИД, морате извадити телефон и држати га директно испред лица како бисте га откључали. Корисници иПхонеа Кс могу се засигурно опростити од проверавања свог телефона испод стола.

Очигледно је не можете држати откључаном!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map