Продају ли ВПН ваше податке трећим странама?

Продаја података трећих страна путем ВПН-а је стварна! Људи широм света користе виртуелне приватне мреже ради приватности и анонимно сурфају Интернетом. Као и сви пружаоци услуга, и ВПН-ови имају своје добре и лоше нијансе. Лоши не узимају озбиљно сигурност ваших података. Недавна истрага показала је да је близу 26 од 117 најпопуларнијих ВПН-а чувало корисничке податке. С новим ГДПР законима који су на снази, пружаоци ВПН услуга такође се пажљиво проматрају како користе банке података о клијентима. Занимљив део је да прикупљање података није противзаконито јер пружаоци услуга ове услове спомињу у својој политици приватности. Као корисници, међутим, углавном прескачемо читање тог дела и кликни на „Слажем се“.


Продају ли ВПН ваше податке трећим странама?

Продају ли ВПН ваше податке трећим странама?

Како ВПН-ови завршавају продају ваших података

Многим добављачима ВПН услуга није јасно како они зарађују од вашег коришћења њихових услуга. Постоје бесплатне ВПН услуге као и плаћене, неке су цењене, популарне и веома широко коришћене, док су неке можда мало сенке. Није заиста лако идентификовати која услуга може злоупотребити ваше податке и која ће је сачувати.

Остати потпуно анониман током коришћења ВПН-а није у потпуности могућ. ВПН провајдери услуга имају велике депоније корисничких података који су непроцјењиви за технологију засновану на подацима и дигиталним дивовима. Они плаћају грозне суме новца за ове информације које ВПН компаније радо прихватају.

Како ВПН компаније продају податке о клијентима трећим лицима:

Постоји много начина на које добављач ВПН услуга може користити ваше личне податке да направи неколико додатних грешака. Већина метода укључује продају информација које ВПН пружате рекламним агенцијама.

 • Ваша адреса е-поште дели се са њиховим маркетиншким партнерима. Ово долази као непроцењиве информације компанијама које захтевају велике базе података е-поште за дигитални маркетинг, маркетинг путем е-поште и друге такве подухвате.
 • Многе ВПН компаније имају своје пословно оружје које може добро искористити анализу података за које су потребне велике количине података о клијентима. Није тешко закључити одакле све ове информације долазе.
 • Неке бесплатне ВПН компаније користе вашу мрежу за усмеравање других корисника тако да имају приступ вашој локалној мрежи и ИП адреси. Ова пракса може бити посебно опасна јер сваки појединац, чак и неко ко је умешан у сајбер-криминал може да користи вашу мрежу и на тај начин нећете моћи да убедите власти да то нисте ви.
 • ВПН компаније остварују свој приход од огласа који се такође приказују на вашој мрежи. Овим оглашивачима је омогућено да евидентирају и прате ваше податке. Приказивачки огласи на апликацијама које користите, спонзорисани огласи, видео снимци и многи други различити типови огласа на вашем ВПН-у могу лако добити приступ вашим подацима.
 • Најчешће добијате обавештења која вас упозоравају да се колачићи додају у ваш претраживач и дозвољавате да се то догоди. Несвесно или свесно, ваше податке прате и продају компаније ВПН онима који су спремни да плате цену.
 • ВПН-ови постављају горњу границу од 500Мб / дан или слично да бисте добили надоградњу на плаћени план. Након што то учините, можете уписати податке о плаћању и банкарске податке, податке ПаиПал-а итд.
 • Информације о вашем уређају, подаци о вашој локацији, информације о хардверском уређају као и информације вашег провајдера сервиса могу се продати компанијама за вађење података.
 • Неки ВПН-ови такође могу имати потпуну контролу над вашим паметним телефоном – могу приступити вашем уређају и историји апликација до вашег статуса и идентитета телефона. Застрашујућа је мисао, али неке несигурне мреже такође могу да измене и обришу медиј вашег телефона.

Зашто ВПН-ови продају ваше податке?

Као што каже изрека „ако вам се не продаје производ, вероватно сте производ“. Све са обећањем да ће бити слободна долази са скривеном агендом. Како мислите да било која “бесплатна” услуга одржава своју функцију и одржава се (ништа није бесплатно, о томе све знамо након што нас је Обамацаре погодио у лице!)? Мора да постоји неки извор прихода. ВПН-ови који на крају продају корисничке податке то чине из више разлога, укључујући следеће:

 • Трошкови одржавања сервера: Док користите ВПН, ваш саобраћај мора бити преусмерен кроз њихове сервере, с тим је повезан и трошак. Све зависи од снаге корисничке базе бесплатног ВПН-а. Што је мања снага, сервер може да наплати у хиљадама долара, а за ВПН-ове са већим мрежама купаца пуњачи сервера могу прећи у милионе.
 • Да бисте повећали приход: Без фиксног остваривања прихода од производа и одржавања монетарног раста може бити прилично изазов. У новије време приказни огласи су почели да плаћају мање. Провајдери ВПН услуга искориштавају то и деле информације корисника или их продају компанијама којима је потребно да направе циљане огласе на основу вредних података.
 • Једноставно зарадити милионе: Имати приступ милионима корисника је као сједити на руднику злата. Такође би било тешко одупријети се нагону да се не користи на неки начин и добије милионе долара. Ако компанија нема строге смернице којих се придржавају, ове информације корисника могу се лако продати или процурити у замену за огромне суме бонуса.

Не будите наивни: бесплатни ВПН-ови продају своје податке!

Закључно, сигурно је рећи да не може бити никаквог осигурања потпуне безбедности података од пружатеља ВПН услуга, осим ако то изричито не каже у својој политици приватности података..

Међутим, можете да предузмете мере којима ћете осигурати да дате све од себе у обезбеђивању личних, приватних и поверљивих података и користећи услуге само поузданих и реномираних ВПН компанија које пружају плаћене и премиум услуге. 

Заштити себе!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map