Промените та Виндовс 10 подразумевана подешавања да бисте повратили своју приватност

Многи Мицрософтови корисници сматрају да им рачунари воде евиденцију. Иако је с недавним покушајима, Мицрософт постао транспарентнији него прије, много тога се може пожељети. Прво, формулације у њиховим политикама морају бити поједностављене. Друго, морале су се извршити велике промене у њеним поставкама везаним за приватност.


Поновно потражите своју приватност у систему Виндовс 10

Како заштитити своју приватност у систему Виндовс 10

Подешавања која Виндовс 10 подразумевано нуди не погађају заштиту ваше приватности. Уместо тога, раде супротно, остављајући ваше личне податке отвореним инвазивним алатима. Па, како повратити своју приватност? Овде вам дајемо неколико савета како да промените ове поставке Виндовс 10 и да се позабавите овим питањем.

Промените ове поставке закључаног екрана

Чак и странци могу приступити вашим подацима који се налазе на закључаном екрану. Закључани екран и екран за пријаву су оно што видите када покушавате да отворите систем.

Већина људи има навику постављања обавештења која ће се приказивати на њиховим закључаним екранима. Ако неко може приступити вашем рачунару, само ако погледате закључани екран, може да прикупи неке ваше приватне податке. Дакле, следите ове кораке да бисте осигурали закључани екран:

  1. Идите на Подешавања
  2. Кликните на Систем
  3. Идите на Обавештења и радње
  4. Искључите преклопницу Прикажи обавештења на закључаном екрану.

На тај начин спречићете да се обавештења приказују када је ваш уређај закључан.

Такође, учините то да бисте сачували своју адресу е-поште скривеном:

  1. Идите на Подешавања
  2. Идите на налоге
  3. Кликните на опције за пријаву
  4. Пребаците приказ показивања детаља рачуна на екрану за пријаву

Подразумевано се адреса е-поште појављује на екрану за пријаву. Али искључивање ове функције нема недостатка.

Слично томе, следите исто за подешавања у вези с Цортаном. Када је ваш уређај закључан, Цортана не треба да се приказује. Промените ову задану функцију помоћу ових једноставних корака:

  1. Идите на Подешавања
  2. Изаберите Цортана
  3. Кликните на Разговор са Цортаном
  4. Изаберите Офф тхе Тоггле фор Усе Цортана када је уређај закључан

Једини недостатак искључивања ове функције је тај што не можете користити Цортану када је уређај закључан. Али овај корак морате предузети због своје приватности. Ипак, ако осећате потребу да користите Цортану док је рачунар закључан, покушајте да ограничите њен домет:

  • Поништите потврдни оквир на пољу Цортана да приступи мојој е-пошти, порукама, календару, Повер БИ-у када је уређај закључан.

То осигурава ваше личне податке и даље можете постављати питања и добијати одговоре.

Промените подешавања налога на својим уређајима

Једна од навика коју многи од нас имају је да користимо исти рачун на више уређаја. Синхронизујемо подешавања на свим овим уређајима. Као прво, ово вам олакшава и приступа приступ подацима и њима управљате. Међутим, постоји један проблем – сва ваша подешавања, укључујући и лозинке за синхронизацију на свим уређајима. Било који од тих синхронизованих уређаја може пасти у погрешне руке и то може имати озбиљне последице. Дакле, промените та подешавања одмах на овај начин:

  1. Идите на Подешавања
  2. Идите на налоге
  3. Кликните на Синц иоур сеттингс
  4. Искључи ову функцију, која истовремено зауставља синхронизацију за сваку поставку
  5. Уместо горњег корака, такође можете одабрати свако подешавање синхронизације појединачно да бисте га искључили.

Након овога, сви ваши уређаји неће бити синхронизовани. Дакле, да бисте приступили сваком уређају, морате се ручно пријавити и унети лозинку.

Ако то искључите, лозинке и друга подешавања неће се синхронизовати на другим уређајима. Стога се морате пријавити помоћу Мицрософтовог налога и ручно унијети лозинке.

Још једна промена у вези са налогом коју треба да извршите је коришћење локалних налога. Једном када онемогућите подешавања синхронизације, неће вам требати Мицрософт налог сваки пут када се пријавите на рачунар. Уместо тога, можете креирати нови локални налог са новим корисничким именом и лозинком, посебно за рачунар. Следите ове кораке да бисте променили ово подешавање:

  1. Идите на Подешавања
  2. Идите на налоге
  3. Изаберите своје податке
  4. Кликните на Пријава са локалним налогом
  5. Следите упутства и направите корисничко име и лозинку
  6. Креирајте наговештај за лозинку, за додатну заштиту и у случају да заборавите нову лозинку

Ако то учините, Мицрософт ће спречити прикупљање информација о вама. Али, да бисте синхронизовали датотеке, користили услуге попут ОнеДриве, Оффице 365 или ОнеНоте и купили из Виндовс Сторе-а, морате се пријавити са Мицрософт налогом.

Промените подешавања која откривају локацију и активности

На нашим мобилним уређајима задржавамо подешавање локације за различите сврхе, попут употребе апликације Мапс. Иако је ова функција за нашу удобност, остављајући је на стално, може значити да вас свако може пратити. Апликације трећих страна и оглашивачи могу приступити вашој локацији. Једном када укључите локацију, Виндовс 10 ће је чувати до наредна 24 сата. Свака апликација са дозволом локације коју користите у том временском оквиру добива ове податке. Искључите локацију помоћу ових корака:

  1. Идите на Подешавања
  2. Идите на приватност
  3. Кликните на Лоцатион
  4. Промените дугме за пребацивање под ставком Локација на Искључено

Можете ограничити приступ појединачним апликацијама или чак поставити задану локацију. На крају, идите на своју контролну таблу приватности Мицрософт налога и погледајте какве се информације чувају у облаку. Можете да пронађете податке о својој локацији, активности прегледавања у програму Мицрософт Едге и историју претраге.

Сваком Мицрософтовом налогу је додељен јединствени ИД оглашавања. Овим, компанија прикупља ваше податке и испоручује персонализоване огласе на више платформи. Након што се пријавите са Мицрософт налогом на Виндовс 10, ови огласи вас прате на вашем рачунару. Такође их можете видети у самом менију Старт. Ево како можете ограничити њихов приступ:

  1. Идите на Подешавања
  2. Идите на приватност
  3. Кликните на Генерал
  4. Промените дугме за пребацивање на Искључено

Ово неће зауставити приказивање огласа, али нећете бити бомбардовани персонализованим огласима. Можете да држите своје поставке скривене од знатижељних оглашивача. Да бисте се потпуно одустали, посетите одустајање од оглашавања страницу на званичној веб локацији Мицрософта.

Сакријте ИП адресу рачунара са Виндовс 10 рачунаром

Има предности, пуно их је што можете искористити тако што ћете сакрити свој ИП на Виндовс 10; поступак као такав може се провести путем ВПН-а. Када би Виндовс 10 преузео Мицрософтов оперативни систем, инсталирати ВПН на њему било би паметно. Прикривањем ваше јавне ИП адресе добијате шифровање целог свог интернет промета. То значи да нико не може шпијунирати оно што радите на мрежи. Ево како је то урађено:

  1. Пријавите се код добављача ВПН услуга.
  2. Преузмите и инсталирајте ВПН на свој ПЦ.
  3. Покрените апликацију и пријавите се.
  4. Изаберите један од ВПН сервера и повежите се с њим.
  5. Проверите своју ИП адресу путем веб локације попут ВхатИсМиИП.нетворк да бисте били сигурни да је промена извршена.
  6. Успешно сте сакрили своју ИП адресу.

Ако не желите да вам интернетски провајдери, хакери или веб локације претражују ваше интернетске активности, тада вам ВПН пружа заштиту која вам је потребна. Не само било који ВПН може да вас заштити од злонамјерних напада и беспоштедног шпијунирања, али ЕкпрессВПН моћи. У погледу најбољих ВПН-ова за Виндовс 10, погледајте доњу листу.

Суштина

Ваша сигурност је ваша одговорност и морате водити рачуна о заштити својих приватних података. У данашње доба, када приватност појединаца не значи ништа за компаније и оглашиваче који су оријентисани на добит, морамо гледати на своја леђа. Стога искористите ове савете и искључите горње функције да бисте повратили своју приватност.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map