Шта је ВПН? Водич за почетнике

Виртуелна приватна мрежа, укратко ВПН, систем је приватне мреже који су и пре свега користиле компаније заштити свој одлазни и долазни интернет саобраћај. У суштини, ове компаније користе ВПН као алат за заштити своју приватност као и да заштите своје осетљиве податке од потенцијалних опасности на мрежи. У последњих неколико година, употреба ВПН-а је такође повећана у домаћинствима због могућности ВПН-а да дода додатни слој безбедности на мрежи. Али то није једини разлог што повремени корисници Интернета користе ВПН. ВПН вам такође омогућава заобићи географска ограничења и приступ веб локације са ограниченом геолошком доступношћу и стриминг канала то би обично било геоблокирано на својој територији. О овом делу ћу детаљно говорити у овом чланку.


Шта је ВПН? Заштитите интернетску приватност заобиђите регионална ограничења

Шта је ВПН? Заштитите интернетску приватност заобиђите регионална ограничења

Шта је ВПН? Како штити интернетску приватност?

Вероватно сте видели термин ВПН током конфигурисања мрежних поставки вашег иПхоне-а или Андроид-а. Када ти повежите се на ВПН сервер, ваша интернетска веза је шифровано. Твој стварна ИП адреса је маскиран и промењено. На тај начин штите вашу приватност владине агенције, хакери, или друге знатижељне очи које желе да прислушкују ваше мрежне активности.

Како започети?

Да бисте започели, морате да се претплатите на ВПН услугу. С порастом забринутости за приватност, дошло је и до пораста броја ВПН провајдера. Почетници морају бити свјесни да нису све ВПН-ове једнаке. Неки јефтини или бесплатни ВПН-ови такође могу бити лажни и пуни рупе које угрожавају вашу безбедност на мрежи.

Пре него што одаберете ВПН, потражите савете других ВПН корисника и обавезно прочитајте рецензије о најпопуларнијим ВПН услугама. Најбољи неће бити јефтини, најмање бесплатни, али пружиће вам широк спектар функција и опција. Ево листе наших омиљених добављача ВПН услуга:

На шта треба пазити при избору ВПН услуге?

Неколико ствари које морате имати на уму приликом одабира ВПН услуге су:

 • Цена: Док не морате да одаберете најскупљу опцију на тржишту, немојте бирати ни нешто смешно јефтино. Потражите ВПН који нуди максималну сигурност, функционалност приватности и опције конфигурације по повољној цени.
 • Брзина: Употреба ВПН-а аутоматски се повисује на вашу брзину везе због времена обраде који је потребан шифровањем. То значи да треба да одаберете ВПН који нуди брзу и стабилну брзину која не утиче захтевима шифровања.
 • Приватност: Сви ВПН-ови тврде да пружају приватност, али неки бесплатни или јефтини ВПН-ови су ноторни за вођење евиденције активности корисника. С тим у вези, увек је паметно одабрати познатог ВПН провајдера који је познат по поштовању приватности корисника.
 • Лакоћа коришћења: ВПН треба лако да се постави и користи чак и за нетехнички корисника – чак и ако се ваше име зове Харри Соломон или Наполеон Динамите!
 • Сигурност: Колико је добар ВПН провајдер у спречавању хакера и цибер криминалаца да приступају вашим подацима? Ово је главно питање на које је потребно одговорити да би се утврдила вредност ВПН-а.
 • Број сервера / земаља: Ако вам је потребно да се повежете на сервере широм света, што више земаља има ВПН сервере, то ће боље.
 • Број истовремених веза: Иако вам неки ВПН омогућавају да истовремено повежете само један уређај, скупљи сервиси омогућавају вишеструке истовремено везе. Што више то боље.

Предности ВПН-а

Неколико је предности употребе ВПН-а. Неки од њих су:

 • Аутоматско шифровање: Помоћу ВПН-а, све информације које се преносе на мрежи чувају се приватне и шифриране. Када се повежете путем ВПН-а, ваши подаци пролазе кроз сигуран тунел. Чак и ако неко покуша пресрести ваше податке, то неће значити ништа, јер су ваше информације шифриране и нечитљиве свима другима.
 • Безбедан јавни ВиФи: Неколико људи користи отворени или јавни ВиФи за приступ интернету. Али бесплатни ВиФи такође је рањив на хакере и злонамерни софтвер јер је веза отворена и нешифрирана. Свако може прочитати ваше приватне податке или их користити у неетичке сврхе. ВПН чува вас на јавном Вифи-ју шифрирањем ваших веза и скривањем ваших личних података.
 • Заобићи Интернет цензуру: Људи који живе у опресивном режиму не могу слободно да приступе интернету. Интернет цензура онемогућава приступ важним информацијама. У тим је случајевима ВПН од огромне помоћи у заобилажењу интернет цензуре. ВПН шифрира везе, сакрива вашу стварну ИП адресу и омогућава вам сигурно и анонимно прегледавање веба прошлошћу цензуре.
 • Безбедни онлајн разговори: Велики број људи користи ВоИП услуге попут Скипеа и Гоогле Воицеа за комуникацију са другима. Ове услуге не долазе са шифрирањем, што значи да ће све ваше поруке и разговоре могу пресретнути страни људи. ВПН је користан у шифрирању свих ваших позива и порука и њиховом приватном, чак вам помаже да заобиђете праћење и цензуру тако што ћете остати анонимни.
 • Заустави Гоогле праћење: Сви знају како Гоогле прикупља личне податке пратећи активности корисника. Употреба ВПН-а је сјајно решење за овај досадни кршење приватности. ВПН чува вашу сигурност и анонимност на мрежи, тако да Гоогле или било који други претраживач не може пратити ваше активности на Вебу.
 • Заобићи блокове специфичне за гео: Јесте ли икад жељели приступити Нетфликовим емисијама у САД-у док сједите у Индији? ВПН је одговор. Будући да ВПН има сервере широм света, омогућава вам лако заобилажење географских блокова и приступање Нетфлику из било које регије повезивањем путем сервера у тој земљи..
 • Сигурна преузимања: Иако су песме и филмови слободно доступни на веб локацијама за преузимање, већина ових сајтова је илегална и крше ауторска права. Влада прати такве странице, често их чини мало ризичним за употребу. ВПН шифрира вашу везу, оставља вас анонимним и чини ваша преузимања безбедним без опасности да буду праћени.

Колико је безбедан ВПН?

Добра ВПН услуга пружиће вам максималну приватност и сигурност на мрежи. Добићете заштиту од сајбер криминала, злонамјерног софтвера, шпијунског софтвера, државног надзора. ВПН такође спречава праћење и оставља вас анонимним од вашег Интернет провајдера.

ВПН функционише на свим уређајима – рачунару, лаптопу, паметном телефону, таблету, па чак и на уређајима попут паметних телевизора. Постоје ВПН који вам омогућавају да користите више уређаја на истој претплати, а други ВПН захтевају засебну услугу за сваки уређај. С обзиром на широк спектар избора на ВПН-овима, не би требало бити тешко пронаћи онај који одговара вашим потребама, било да сте напредни корисник или само основно прегледавање.

Међутим, имајте на уму да ВПН не може да вас заштити ако се упуштате у илегалне активности. За све друге безопасне сврхе, ВПН је мудар избор у времену када је приватност и сигурност Интернета под озбиљном претњом.

Шта је ВПН? Објашњени протоколи ВПН

ВПН користи различите протоколе да би шифровао вашу везу. Сваки од ових протокола има различит ниво сигурности. Главни протоколи које користи ВПН су ППТП, ОпенВПН, ИПсец, и Л2ТП. Недостатак је то што је виши ниво заштите ВПН протокола које користите, то ће више претрпети ваша брзина интернета. ОпенВПН, такође познат као ССЛ, један је од најчешће коришћених ВПН протокола, нарочито међу корпоративним фирмама. Погледајте највише сигурни ВПН протоколи, од највишег до најнижег.

 1. ОпенВПН
 2. ИПсец (Безбедност Интернет протокола)
 3. Л2ТП (Протокол тунелирања другог реда)
 4. ППТП (Протокол тунелирања од тачке до тачке)

Заобилажење регионалних ограничења

Друга предност коришћења ВПН-а је та што вам омогућава да деблокирате и гледате постојеће канале није доступно у вашој регији. Нетфлик, Хулу, Амазон Приме, ХБО Го, АБЦ, ББЦ иПлаиер, Ски Го и Сховтиме су сви примери стриминг сервиса који нису доступни иностранство. Ови канали прегледавају вашу ИП адресу како би утврдили вашу локацију и на тај начин одлучили да ли их испуњавате или не. Користећи ВПН можете промените ИП адресу. На пример, ако сте Амерички експат рад у иностранству, можете добити америчку ИП адресу повезивањем на амерички ВПН сервер. Ово ефективно деблокира све америчке канале у Великој Британији, Канади, Аустралији, Немачкој, Француској, или било где другде у иностранству.

ВПН је такође веома користан када је у питању приступ торрент локацијама попут Тхе Пирате Баи, КицкАссТоррент или ТоррентХоунд. ВПН вам омогућава сигурно преузми торенте без бриге о томе да ли ће вам ИСП надгледати преузимања.

Друго место где вам ВПН добро долази је у школи, на факултету или на послу у канцеларији. На таквим местима веб локације друштвених мрежа воле Фацебоок, Твиттер, Иоутубе или Инстаграм су чешће неприступачно. Користећи ВПН, можете инблоцк и приступ блокираним веб локацијама у вашој школи, факултету или послу.

Најбољи ВПН провајдери

Постоји неколико елемената који разликују доброг ВПН провајдера од лошег. Прво морате да се уверите да је ВПН услуга коју користите не води евиденције ваше мрежне активности.

Друго је брзина ВПН сервера у употреби. Овај део је веома важан јер одређује да ли можете да преносите видео записе на мрежи без проблема са пуњењем. Можете да мерите брзину Интернета док сте повезани на ВПН сервер, посетите СпеедТест.нет.

Трећи аспект који бисте требали узети у обзир је број ВПН сервера ВПН услуга пружа и земље у којима има ВПН сервере. Штавише, прави ВПН провајдери нуде своје кориснике ВПН апликације / клијенти на које могу да инсталирају ПЦ, Мац, Андроид, иПхоне или иПад. Ове апликације чине подешавање и повезивање са ВПН-ом релативно једноставним.

Последње, али не најмање важно, јесу добављачи ВПН-а кориснички сервис. Током коришћења ВПН-а, можете наићи на неке проблеме посебно ако нисте довољно паметни у техничкој технологији. Имати службу за кориснике 24 сата дневно на коју можете да се обратите када наиђете на проблеме везане за ВПН.

Тестирао сам и испробао бројне ВПН провајдере, оцењујући њихове Брзине ВПН сервера и кориснички сервис у процесу. Слободно погледајте мој преглед најбољих ВПН услуга.

Шта су ВПН? Последње мисли

Ако се региструјете код поузданог ВПН провајдера, вратите вам неколико долара сваког месеца. Ипак, користи, и у погледу заштита ваше приватности на мрежи или деблокирање геоблокираних канала, више од шминке за новац који плаћате.

сачувати

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map