Шта су колачићи претраживача и зашто их треба редовно чистити

Колачић се може дефинисати као датотека коју веб претраживач ствара на захтев веб локације и која се смешта на рачунар. Не, не долази у укусу кикирикијевог маслаца и не можете их ставити у теглу! То су попут датотека са подацима о величини информација које чувају податке специфичне за кориснике, као што су садржај колица, избор у обрасцима или чак подаци за аутентификацију. Прегледачи углавном спречавају уклањање колачића након одређеног временског периода, али је потребно и ручно чишћење да би се повећала брзина веб странице и обрисали нежељени подаци.


Шта су колачићи претраживача и зашто их треба редовно чистити

Шта су колачићи претраживача и зашто их треба редовно чистити

Разлози чишћења колачића претраживача

Сваки пут када се датотеци приступа преко веб прегледача, последњи је чува. Ово се ради са циљем да се пронађу исте слике или датотеке са веб локације која су удаљена, сваки пут када се кликне икона напред или назад. Кеш треба периодично чишћење да би претраживач могао ефикасније да ради.

Историја прегледача је свеобухватни дневник сајтова свих посећених веб локација. Када се кликне дугме „Назад“ прегледача, један унос у историју дневника се премешта назад, а потребно је и ручно чишћење такође из разлога приватности. Већ је познато да колачићи сами по себи не чине рањив рачунар попут наглог закона о здравственој заштити, АЦА, који је Америку држао рањивом на нестручну економију осам година, што је друга тема. Када избришете колачиће (не, то не утиче на колачиће у вашој кухињи које планирате да поједете док гледате “Валкинг Деад, Беттер Цалл Саул, Трансформерс”, итд.) Само побољшавате своју приватност спречавањем веб локација потајно покушавате да пратите ваше мрежне активности.

На пример, типичан начин праћења корисника је када је посећено више веб локација и садрже садржај неке идентификоване услуге праћења треће стране. Овај садржај може бити реклама за крајње кориснике, форматирање и извори медија као што су видео снимци, слике или фонтови, анализа саобраћаја вебмастера и тако даље.

Након прве посете, трећа услуга креира нови колачић у прегледачу, а исти колачић се шаље на сваку веб локацију која је касније посећена. То омогућава услузи треће стране да прати све мрежне активности на неколико веб локација током процеса навигације. Сам колачић је програмиран да функционише неколико година.

Затим имате и колачиће сесије, који остају сачувани на рачунару након што се успешно пријавите на неку веб локацију и то вам може представљати безбедносну претњу, јер су упоредиви као кључ који омогућава приступ веб страници без поновне аутентификације..

Да ли су претраживачки колачићи потребни?

Чување таквих колачића потенцијално може омогућити другој особи да се лажно представља на одређеној веб локацији, грешком или злонамерно. Када их избришете, осигуравате да не заборавите ове заборављене кључеве на вашем личном систему. Дакле, следећи пут када приступите веб локацији, морате се поново оверити.

Вриједи запамтити да различити прегледачи долазе с различитим опцијама за конфигурирање начина на који се с њима може руковати. Ове опције су обично присутне на екрану за подешавање претраживача испод одељка о приватности.

Можете чак и да одбијете колачиће ако их више не користите. Они су најбоље ограничени на одређене случајеве употребе, јер вероватно имају озбиљне нежељене ефекте. Једна од њих је да се колачићи највише препоручују као и ефикасан начин за решавање токена сесија. На тај начин онемогућавање вас може или спречити да се пријавите на одређене веб локације или их присилити на повратак на системе који су потенцијално мање сигурни.

Чишћење прегледача

Увек је препоручљиво да сачувате колачиће до напуштања прегледача. Ово подразумева задржавање колачића након затварања прегледача. Спрјечава било какву могућност да се прати у погледу колачића који се користе између двије узастопне сесије прегледавања, и прописује да се поново аутентифицирате на било којим веб локацијама на којима постоји ваш рачун.

Блокирајући колачиће треће стране, поново прибегавате анти-трацкингу. То је зато што само такве веб локације које тренутно посећујете могу да чувају колачиће у вашем прегледачу и радња неће бити дозвољена ниједним сервисима треће стране. Када омогућите такву опцију, наравно, неће имати утицаја на сесијске колачиће, али то се опет може разликовати од начина на који се прегледач користи.

Штавише, већина прегледача има функцију приватног прозора. Сваки колачић сачуван од прегледане веб локације који користи ову функцију брише се након затварања прозора. Штавише, ако је веб локација претходно посећена у „нормалном“ режиму и сачували неке колачиће у свом прегледачу, нећете моћи да им приступите када их посетите назад кроз приватни режим.

Ово осигурава да се не треба непотребно мијешати са колачићима других када користите њихове претраживаче за било какву претрагу или као брзо решење. Ово посебно функционише када морате да посетите веб локацију, али нема намеру да јој дозволите приступ или чување колачића.

Како очистити колачиће у прегледачу Цхроме

 1. На рачунару отворите Цхроме.
 2. У горњем десном углу кликните на Више Више и онда Подешавања.
 3. На дну кликните Напредно.
 4. У одјељку „Приватност и сигурност“ кликните Подешавања садржаја.
 5. Кликните на Колачићи.
 6. У одјељку „Сви колачићи и подаци о веб локацији“ кликните Уклони све.
 7. Потврдите кликом Избриши све.

Како очистити колачиће на Мозилла ФиреФок-у

 1. Притисните дугме са менијем Нови Фк мени , изаберите Хистори, а затим Цлеар Цлеар Хистори….
 2. Комплет Временски распон за уклањање до Свашта.
 3. Кликните на стрелицу поред Детаљи да бисте проширили листу ставки из историје.
 4. Изаберите Колачићи и осигурајте да остале ставке које желите задржати нису одабране.
 5. Кликните Цлеар Нов да бисте обрисали колачиће и затворили прозор Цлеар Рецент Хистори.

Како очистити колачиће на Мицрософт Едге-у

 1. У Мицрософт Едге-у идите на Још  > Подешавања .
 2. Испод Обриши податке прегледања, одаберите Изаберите шта да очистите.
 3. Означите поља поред било које врсте података коју желите да обришете, а затим изаберите Јасно.
 4. Ако желите, укључите поставку испод потврдних оквира да бисте Увек очистите ово када затворим прегледач.

Како очистити колачиће у претраживачу Сафари

 1. Кликните на Сафари у горњој левој страни екрана. У менију који се појави кликните на Подешавања.
 2. У прозору који се појави кликните на Приватност картицу. Кликните на дугме Уклоните све податке веб локација.
 3. Кликните на Уклони одмах у искачућем прозору који се појави.

Додаци треће стране за управљање колачићима

Потом, одређени прегледачи предлажу додатке како би се омогућило фино зрно коришћења колачића. Пример стерлинга је Фирефок за самоуништавање који се уништава. Аутоматски брише колачиће након одређеног временског периода након затварања придружене картице. Штавише, такође брише све колачиће након што је прегледач неко време неактиван и потребна му је поновна аутентификација.  

Шта су претраживачи и како их очистити?

Спорна ствар је да је чишћење колачића потребно за одржавање приватности и за повећање брзине претраживача. Ослобађа рачунар од непотребних нереда и помаже вашем рачунару да ефикасно ради. То може бити аутоматски или ручни и комбинација.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map