Све што треба да знате о Рооткитс-има

Рооткити расту као главни узрок забринутости међу стручњацима за кибернетичку сигурност. Иако је њихово порекло врло безопасно, они су коришћени у различите сврхе. Рооткити у основи омогућавају хакерима приступ приступу рачунарима и системима који омогућавају само овлашћени приступ. Ови софтверски алати постали су невероватно популарни пошто су компаније почеле да постају све сигурније и хаковање је све компликованије и теже. Дозволите нам да вам кажемо шта треба да знате о Рооткитс-у и како можете бити заштићени од њих.


Све што треба да знате о Рооткитс-има

Све што треба да знате о Рооткитс-има

Тачно су Рооткитс?

У принципу, Рооткитс нису злонамерни софтвер јер их легално могу користити агенције за спровођење закона, компаније, па чак и приватни појединци. Примарна сврха Рооткитс-а је омогућити праћење и надгледање корисничких активности док су пријављени. Стога могу бити важан алат за сигурност и надзор полицијских и пословних предузећа ако се правилно користе. Неки родитељи такође користе Рооткитс за праћење акција своје деце.

Нажалост, Рооткитс је постао широко популаран за сасвим другачију сврху. Хакери их увелико користе да би добили илегални приступ рачунару. Такође, Рооткитс су примарно инсталирани на уређајима који користе злогласни маљански Тројан Хорсе. Због тога су их подразумевано сматрали малверима. Међутим, начин на који се користе рооткити дефинишу.

Како коријенски комплети представљају компјутерски уређај?

Рооткитс се најчешће користи као шпијунски софтвер. Кибер криминали су широм света познати по целом свету. Међутим, за разлику од аутоматизованог злонамјерног софтвера неких других врста, они не могу сами инфицирати уређаје. Цибер-криминалац ће морати навести било којег корисника интернета да инсталира рооткит на свој уређај.

То се најчешће дешава тако што жртва сматра да је њихов уређај хакован. Циберкриминалац потом каже жртви да обавештава да инсталира рооткит да би се позабавио инфекцијом.

Други главни разлог због којег су Рооткити поново постали популарни извор за хаковање је тај што могу да праве ботнете.

У суштини то је велика закрпа датотека која се често користи за претварање рачунара у рударске сврхе. Конкретно, користе се за ископавање крипто валута одређених врста. Такође се могу користити за покретање дистрибуираних напада ускраћивања услуге (ДДоС) заједно са другим врстама цибер криминала.

Упркос чињеници да Рооткити могу бити веома софистицирани, њихова најчешћа тачка уласка је кроз људску грешку. Односно, корисник је приморан да сам инсталира овај софтвер. То омогућава софтверу и његовим творцима приступ уређају, серверу или чак мрежи.

Уобичајено средство за превару жртвама у преузимању Рооткита је путем е-поште или апликација за тренутне поруке. Једном када је Рооткит инсталиран, он омогућава хакери који стоји иза њега потпуни приступ рачунару жртве.

Да ли је могуће открити роотките након што су инсталирани?

Постоји пуно сигурносног софтвера који може помоћи у откривању вируса и другог злонамјерног софтвера на вашем уређају. Међутим, исто се не може рећи за Рооткитс. Разлог за то је велика разноликост коријена Рооткитс која се појављују на тржишту. Све то једноставно није могуће тражити, јер компаније за обезбеђење о њима знају мало. До тренутка откривања таквих Рооткита, уређај је већ знатно заражен.

Још један проблем у откривању Рооткита је тај што они могу лежати прилично успавани. Корисници углавном ни не знају да је њихов уређај заражен. Осим неке аномаличне активности, уређај делује сасвим у реду. Ако желите знати да ли постоји Рооткит на вашем систему, тада можете покренути скенирање меморије.

Међутим, скенирање ваше меморије моћи ће тражити само одређене врсте Рооткита. Као такав, не постоји свеобухватан начин да се открију све врсте коријена.

Најбољи и најпрактичнији начин за откривање Рооткит активности на вашем уређају је посматрање. Требало би да припазите како ваш уређај функционише током одређеног временског периода. Ако је ваш уређај заиста заражен Рооткитс-ом, тада ћете видети проблеме у неколико области. Најчешће ћете имати проблема у приступу кључним системским датотекама или ћете морати стално да ресетујете дозволе фиревалл-а. Ово су знакови да је ваш уређај инфилтриран од стране софтвера Рооткит.

У случају да откријете да на уређају имате Рооткит, препоручује се потпуно чишћење. Морате избрисати цео систем јер не постоји начин за мерење колико је датотека угрожено.

Како могу заштитити свој уређај од рооткита?

Пошто је уклањање коријенских корита врло мучан процес, најбоље је избјећи их. Конвенционални антивирусни софтвер углавном је неадекватан у пружању заштите јер функционише тек након што су инсталирани Рооткити. Дакле, непосредна потреба за одбраном од Рооткита је да им се не дозволи да уђу у ваш систем.

Ако нисте вољни инвестирати у сигурносне уређаје на мрежи, тада је сигурно прегледавање најбољи начин за избјегавање Рооткита. Будите свесни свих најновијих врста превара и техника хаковања које постоје на тржишту. Такође бисте требали разумјети изворну мјеру сигурности против било којих таквих покушаја. Проверите да ли је ваш основни ОС ажуриран и у складу са најновијим технолошким достигнућима.

ВПН-ови или виртуелне приватне мреже једна су од ретких технологија која ефикасно може блокирати Рооткитс и други злонамерни софтвер. Међутим, не могу се веровати свим врстама ВПН-а. Покушајте да набавите ВПН који нуди уграђени фиревалл и детектор злонамерног софтвера. Бесплатни ВПН-ови не нуде додатне функције, зато се потрудите да добијете поуздан плаћени ВПН.

Избегавајте ВПН који нуде велике телеком компаније. Они немају добар списак података и не можете им веровати да чувају ваше податке приватним. Када се одлучите за ВПН, сви ваши подаци претраживања су сакривени од екстерних агената. Међутим, ваш ВПН провајдер моћи ће да га види. Сада, на политици приватности коју нуде је да се одреди колико приватности нуде. Дакле, требали бисте прочитати изјаву о политици и одабрати прави ВПН за своје потребе.   

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map