ТОР вс И2П – у чему је разлика?

Мрачни веб већ дуги низ година је мистерија у машти свих корисника интернета. Свако ко је чуо за ову митску нијансу интернета има своју верзију онога што би могла бити. Људи често имају много заблуда о дубоком вебу.


ТОР вс. И2П - у чему је разлика?

ТОР вс. И2П – у чему је разлика?

Тор или И2П за приступ мрачном вебу?

Сходно томе, неки су се упустили истражити овај мистериозни свет користећи специјализовани софтвер попут Тор и И2П.

На први поглед можете помислити да и Тор и И2П у основи обављају исту функцију. Ова претпоставка је само упола тачна. У ствари, постоји значајна разлика између сврхе и протокола функционисања оба. Разумевање ове разлике неопходно је за откривање софтвера који требате користити када.

Дакле, погледајмо упоредни софтвер и разумемо шта их разликује.

Тор

Онион Роутер је претраживач за оне који имају приватност на мрежи и анонимност на мрежи. Иако генерално гледано, Тор може обављати исту функцију на основном нивоу као ВПН, али није предвиђено за ту сврху. За стварну анонимност најбоље је комбиновати Тор са поузданим, плаћеним ВПН-ом.

Темељна идеја иза Тор-а је да анонимно анализира кориснике прескачући њихове везе путем релеја кола. У основи постоје три различита сегмента Тор-ове везе – тачка улаза, посреднички релеји и излазне тачке. У средини постоји више посредничких релеја и сваки од њих има само ограничено знање о томе где се та веза долази и иде.

Дакле, излазна тачка ваше везе биће свесна шта та веза ради. Неће бити свестан ко је на другом крају везе. Слично томе, улазна тачка биће свесна само ко стоји иза везе, али не и шта веза ради. Ово помаже да се осигура да чак и власници релејних тачака нису у потпуности упознати са корисником и њиховим мрежним активностима.

Како Тор функционише

Када покренете Тор везу, клијент ће добити листу активних релејних сервера. То ће створити случајни редослед из свих расположивих релеја, а затим створити везу. Овај се поступак веома разликује од традиционалног модела стварања ИП-а на којем је изабран најбољи могући пут. Међутим, тај пут излаже корисника лаком откривању и на тај начин Тор користи рандомизирану секвенцу за довршавање везе.

Сада, када је веза у почетку успостављена, она се врши употребом криптографских кључева. Ово су у основи шифрирање кодова који се дијеле у цијелом релејном односу како би се олакшало повезивање и осигурало. Сваки чвор у матрици везе развија своју, мало измијењену верзију криптографског кода. Ово омогућава слојеве шифровања вези и обезбеђује да нико не може угрозити идентитет корисника.

Торове додатне функције

Важан аспект Тор-а је употреба намјенских сервиса као што су размјена порука, слање е-поште и приступ форумима. Ово је популарни разлог зашто се Тор користи иако то није примарна функција за коју је намијењена. Тор је у основи намијењен опћем претраживању интернета. Специјализоване услуге нису његова одлика због сложеног процеса преноса. И ту И2П служи као боље средство.

И2П

У поређењу с Тором, И2П је мање познат и користи се рјеђе. И постоји врло добар разлог за то. Са Тором је проналажење сигурне релејне мреже релативно једноставно. Будући да је дизајниран за опћенито прегледавање интернета са потенцијалом за специјализоване услуге, хостинг је релативно без ризика. Као такав, Тор функционира као хиперлооп између портова на Интернету.

И2П је, са друге стране, мрежа сама себи. Користи исти протокол релеја као и Тор. Али број активних излазних релеја у И2П мрежи је врло ограничен. Зато се поступак преноса И2П назива усмеравање белог лука, за разлику од Торовог лука. То значи да за разлику од Тор-а, у И2П-у нема директорија релеја. Уместо тога, то је дистрибуирана мрежа која се назива нетДБ.

У ствари, И2П-ов процес преноса је такође врло сличан уобичајеном рутирању путем Интернета. То му омогућава да осигура бољу везу са већом поузданошћу и редундантношћу од Тор-а. Централна претпоставка иза процеса преноса И2П је стварање симплекс мреже. У овом процесу се стварају два тунела ради крајњег повезивања. То се разликује од Тор-а у смислу да Тор пружа јединствено дуплексно коло.

Је ли И2П лакши за употребу него Тор?

Још једна велика разлика која постоји између И2П и Тор је употреба услуга. На Тору вам је једноставно дата проки веза. Ово не олакшава аутоматску употребу одређених услуга. У случају да желите да користите било коју такву услугу, мораћете да је конфигуришете ручно. Алтернативно, можете преузети наменске пакете који су унапред конфигурисани за пружање одређених функционалности.  

За И2П ове су функције претходно дате. У ствари, све што требате да учините за употребу ове услуге је да отворите И2П интерфејс и пређете на услугу коју тражите. Ово је сигурно много лакши и ефикаснији начин приступа наменским услугама. Такође, то значи да постоје наменски релеји који могу служити сврси ових услуга.

ТОР вс И2П – закључак

Као што смо објаснили и истражили, Тор и И2П пружају свој низ погодности. У целини, Тор је погоднији за генеричке функције које не надилазе амбиције дубоког сплета. Такође се може ручно користити за наменске услуге. Тор такође има сложенији и самим тим мање ефикасан прикључни релеј.

С друге стране, И2П користи једноставнији и самим тим ефикаснији процес релеја. То га чини погоднијим за много ефикаснију навигацију кроз Мрежу. Надаље, намјенски сервиси које нуди И2П интерфејс чине је бољом опцијом за постављене функције.

Укратко, и И2П и Тор имају свој специфичан низ предности и недостатака. Као корисник, требали бисте разумјети шта могу учинити за вашу намјену и вјежбати прагматичну интернетску сигурност.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map