ВхатсАпп вс Телеграм – најбоља апликација за размену порука за иОС и Андроид?

ВхатсАпп вс Телеграм: Која је најбоља апликација за размену порука? Вхатсапп је један од највећих СМС порука на свету са корисничком базом која прелази милијарду! Међутим, Телеграм брзо улази на тржиште. У 2016. години Телеграм је објавио да свакодневно добија 350.000 нових корисника. Ово је додатак њеним тада 100 милиона активних корисника. Међутим, Телеграм се нашао под ватром јер није омогућио аутоматско шифровање. Ипак, они су први понудили шифровање, макар само делимично. Јерго, медијима су додијелили „шифрирану апликацију за цхат“. Иако је ВхатсАпп најавио своју одлуку да примене шифрирање од краја до краја, функција је примењена тек у априлу 2016. Од тада су ПР-ови Вхатсапп-ови напори уложили велики напор да тврде да је носилац једини потпун шифрирање. апликација за ћаскање.


ВхатсАпп вс Телеграм - најбоља апликација за размену порука за иОС и Андроид?

ВхатсАпп вс Телеграм – Најбоља апликација за размену порука за иОС & Андроид?

ВхатсАпп вс Телеграм: Упоредна анализа

Која је од две понуде боља енкрипција порука?

МПрото је стандард који Телеграм користи за шифровање. Они су га сами развили иако су позајмили битове из АЕС и РСА стандарда као и Опен Вхиспер Системс. Други модел који користе Вхатсапп и Телеграм суочили су се са критиком због развоја сопственог система шифровања.

Очигледно да МПрото протокол још увек није прекршен. Пошто је отворени извор, свако може да га проба и разбије. Заправо, Телеграм је објавио вести нудећи велику своту новца (чак 200.000 долара у Битцоин-у) свима који могу да наруше безбедност.

Објективно, шифрирање Телеграма нуди добру брзину и ефикасност. То значи да се шифроване поруке преносе чак и када пропадну остале апликације. Апликација аутоматски мења тастере у правилним интервалима. То осигурава готово савршену тајну унапред и осигурава да ће у случају крађе и крађе шифрираних кључева поруке и даље остати сигурне.

Главна разлика лежи у примјени протокола шифрирања. ВхатсАпп нуди аутоматско и обавезно шифрирање на свим четовима. За шифровање Телеграма потребно је да одаберете „Сецрет Цхат“ да бисте уживали у могућностима шифровања. Многи људи не подузимају овај додатни корак и остају без осигурања.

Ако шифрирање није омогућено, свако може преслушати разговоре. Ово је посебно опасно на Телеграму јер се поруке морају ручно избрисати на њему. Супротно томе, ВхатсАпп не похрањује поруке већ их само прослеђује појединачним уређајима.

Чији је поступак пријаве бољи?

ВхатсАпп ради на бројним платформама као и Телеграм. И аутентификација у оба се врши путем мобилних бројева. Иако се ово може чинити згодним, ипак представља озбиљна сигурносна питања.

Ако неко преусмери ваше поруке на приватни број тако што ће позвати вашег мобилног оператера, лако може да преузме ваш налог. У случају Вхатсаппа, хакери се могу само претварати да сте ви, али за Телеграм добијају приступ свим нешифрираним порукама.

Ако нема другог избора осим пријављивања на мобилним уређајима, тешко је идеално јер свако може да користи телефонске бројеве за идентификацију и лоцирање корисника. Такође, неколико земаља захтева да потврдите свој идентитет приликом куповине СИМ картице.

Како се процес може побољшати?

Оба сервиса за размену порука треба да нуде могућности за пријављивање из ИД-а е-поште или чак корисничких имена. Такође, обе апликације треба да садрже функцију секундарне лозинке за унапређење заштите.

Која апликација за слање порука омета најмање?

Вхатсапп чини неопходним да се разоткрива читав адресар. Вхатсапп не можете користити на други начин. У овом је аспекту Телеграм бољи јер не захтева цхат на бази телефонског броја. Можете да користите корисничко име да бисте се повезали са неким тако да је лакше остати анонимно.

Који нуди корисницима боље могућности групног ћаскања?

Вхатсапп има бољу функцију групног ћаскања јер му можете додати 256 људи док и даље ужива у шифровању. Међутим, групни цхат Телеграма није шифрован.

Која су друга питања приватности и безбедности релевантна?

Обе апликације имају печат „последњи пут виђен“ који је променљив. Обе омогућавају блокирање корисника и састављање листа.

Погодност да се можете пријавити у Телеграм преко више платформи је такође проблем. Међутим, функција активних сесија корисницима даје велику контролу и сигурност.

Телеграм је подразумевано избрисао све налоге који се не користе не више од 6 месеци. Ова функција се такође може мењати на месец или годину. Дакле, чак и ако друга особа добије ваш телефонски број након што га престанете користити, неће доћи на ваш налог. Такође, поштивање нежељене поште је отежано од стране корисника који имају могућност избора за допуштање да их људи додају у групе.

Функција Сецрет Цхат Телеграма има неколико функција. Када неко направи снимак екрана, добијате обавештење. Такође, можете да створите време за самоуништавање у распону од једне секунде до једне недеље. Једном када се то догоди, све поруке на оба уређаја се бришу. То вам, наравно, омогућава већу контролу над складиштењем података и мрежним информацијама које су у ризику у случају крађа или хакирања телефона.

Међутим, тајно ћаскање није резервно. Али Вхатсапп се може подупријети. Верзија за иОС нуди резервне копије засноване на иЦлоуд-у. Слично томе, Андроид нуди резервне копије засноване на Гоогле диску. За остале платформе избор је преузимање датотека формата датотеке. То значи да ако ваши контакти омогућују ову функцију, тада ће ваши цхатови бити подложни сигурности датотека на свом уређају.

ВхатсАпп вс Телеграм пресуда: То је кравата!

Телеграм добија већи укупни резултат! Будући да је Телеграм отворен са изворима, доступан је за прилагођавање свету дизајнера, програмера и других људи који га желе побољшати. Међутим, проблем настаје у томе што Телеграм нема потпуну енкрипцију. Ако се ова функција дода касније, она би Телеграм поприлично побољшала.

Вхатсапп је, по својој заслузи, донио тотално шифрирање за ширу јавност. У основи, то је услуга која посао обавља правилно. Међутим, Вхатсапп није толико интерактиван као неке друге платформе. Без обзира да ли волите сигурност над свестраношћу или обрнуто, то је ваш избор. Нема сумње да обе апликације имају нешто сјајно да понуде. Само морате бити свјесни шта су њихове карактеристике и како их можете користити у своју корист. Или можете да користите обоје за приступ најбољима из оба света.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map