ВПН вс Антивирус: Који је најбољи за заштиту интернета у 2020. години

Сви који поседују рачунар и знају за безбедност на мрежи упознати су са антивирусним софтвером и виртуелним приватним мрежама (ВПН-овима). Ако су вам потребни начини да заштитите себе и своје податке када сте на мрежи, ово су врхунска решења.


ВПН вс Антивирус: Који је најбољи за заштиту интернета у 2020. години

ВПН вс Антивирус: Који је најбољи за заштиту интернета у 2020. години

Мрежа је опасно место где у сваком дигиталном кутку нешто вреба мрачно. Чување података без преваре и хакера ових дана постаје све теже. Који су најбољи алати које можете да користите у борби против непознатих опасности виртуелног света? Ево где ВПН и антивирусни софтвер улазе у слику.

И ВПН и антивирусни клијенти штите ваш рачунар од претњи. Дакле, дуготрајна сумња коју можда имате је да ли их можете заменити једни другима.

ВПН и антивирусни програми – разлике

Иако се на површини чини да се обоје користе у сличне сврхе, имају дубље разлике.

Шта ВПН ради

Виртуална приватна мрежа нуди вам потпуну приватност кад сте на мрежи. Можете да одржавате приватну комуникацију са заштићеном ВПН сигурно шифрованом везом. Треће стране или хакери не могу прегледати ваше податке или активности прегледавања јер ће сав ваш интернет саобраћај бити шифриран. Скрива вашу оригиналну ИП адресу усмеравајући ваш интернет саобраћај преко шифрованог тунела.

Шта антивирус ради

Антивирусни софтвер скенира веб локације које посећујете и друге уређаје на које сте повезани на ваш систем. Открива долазне претње попут вируса, тројанаца и црва. Остале скривене претње укључују злонамерни софтвер који улази у ваш систем, остаје скривен и зарази ваше датотеке. Када антивирус открије злонамерни софтвер, шаље га у карантин, одакле можете предузети одговарајуће мере.

Погледајмо сада дубље у функционалност антивирусног софтвера и ВПН-а и научимо који могу боље заштитити вашу приватност на мрежи. Али прво, морате знати са каквим се врстама претњи суочавају на мрежи.

Пријетње на мрежи

Дигитални свет је пун опасности, које могу бити деструктивне за невине кориснике који не сумњају у веб локације које посете. Постоје снажне претње свуда, у свим величинама и облицима.

Они се заједно називају малваре или злонамерни софтвер. Они су у облику софтверског програма који може ући у ваш уређај путем прегледача. Шпијунски софтвер, тројанци, вируси, адверски програми и црви су неколико врста. Неки од њих могу нанијети непоправљиву штету вашим подацима и хардверу. Они могу заразити ваш уређај, избрисати датотеке и успорити обраду.

 • Вируси покретања система су они који су присутни у ЦД-РОМ-овима и другим спољним уређајима за складиштење података. Када говоримо о складишту у облаку, то су веома ретке појаве.
 • Тројанци су извршни програми који на површини подсећају на корисне апликације. Садрже скривене вирусе у себи.
 • Црви су деструктивни програми који имају способност да заразе различите уређаје реплицирањем.

Међутим, одбрана злонамјерног софтвера није ваша једина брига током прегледавања. Постоје и друге опасности, на које можете наићи током стримовања или преузимања података с интернета. Крађе идентитета, преваре и крађе идентитета најчешћа су пријетња с којом се сви суочавају. Интернет цензура и казне за приступ ограниченом садржају такође зависе од географског положаја.

Хакери приступају вашем серверу тако што користе рањивости у ДНС-у (систем назива домена), познат као ДНС напад. Један од главних напада је напад Дениал-оф-Сервице (ДоС), који вас привремено прекида са веба. Изнад свега, постоји пораст надзора од стране влада, давалаца интернетских услуга, компанија и цибер криминалаца, који минирају ваше податке у различите сврхе.

Али добра вест је да антивирусни софтвер и ВПН-ови могу да одбране ваш рачунар од ових сајбер претњи. Погледајмо њихове кључне предности и потенцијалне слабости.

Антивирусни софтвер

Антивирусни софтвер упоређује све ваше покренуте програме са његовом постојећом листом познатих претњи. Скенирањем вашег уређаја на присуство злонамерног софтвера и проценом рачунарских активности, уверите се да нема опасности.

Кад год се повежете с интернетом, отворени сте за примање злонамјерног софтвера путем било којег канала који користите. Када користите клијенте е-поште, веб локације, апликације или нове датотеке, нови код се уводи у процесор вашег уређаја. Антивирусни софтвер то може спречити. Овај сумњиви код открива се у антивирусном скенирању, које би требало да наставите да се стално приказује. Код се изолише и аутоматски уклања.

Нажалост, има само ограничен списак познатих и постојећих претњи. Али, свакодневно се појављују новије пријетње и антивирусна рјешења се морају стално развијати. Због тога бисте требали повремено ажурирати софтвер.

Виртуелне приватне мреже

ВПН може камуфлирати ваш идентитет и заштитити приватност на мрежи. Хакери, криминалци и неке власти шпијунирају мрежне активности људи. Али када се корисници одлуче за ВПН, ове шпијунске агенције не могу им наштетити. ВПН-ови користе поступак тунелирања и капсулирају ваше податке, што га чува скривеним од знатижељних очију. Успоставља криптирану везу која ваше податке и активности чини нечитљивим за владе, шпијунске агенције или сајбер криминалце.

Помоћу ВПН-а, можете остати анонимни путем интернета повезивањем на веб користећи свој сигурни приватни сервер. На тај начин се ваша права ИП адреса чува скривеном. У неким земљама владе забрањују неке веб странице или ограничавају грађанину приступ интернету. Корисници и даље могу да приступе овим цензурираним садржајима, блокираним ТВ мрежама и другим ограниченим сервисима путем ВПН сервера.

Квалитетни ВПН-ови такође користе сигурносне вентиле и аутоматске склопке за искључивање за додатну сигурност. Прекинуће вашу везу с Интернетом ако ВПН сервер прекине везу. Ово је посебно важно јер ако је ВПН сервер искључен, врата су остављена за праћење.

Али што се тиче одбране рачунара од злонамерног софтвера, ВПН-ови заостају. Могуће је преузети вирусе или заражене датотеке ако нисте опрезни и кликнути на сумњиве везе.

Пресуда

Сада када сте научили основне разлике између обоје, требало би бити јасно да који алат користите зависи од ваших потреба. Ако вам је потребна интернетска заштита и приватност, требали бисте потражити познати ВПН. Она спречава хакере да се претварају у ваше активности и штити ваше осетљиве податке од крађе. Али, не можете рећи да вам ВПН нуди 100% заштиту.

Иако најбоље ВПН-ове имају уграђену заштиту од злонамјерног софтвера, она није тако ефикасна као она коју добијате са антивирусним клијентима. Са друге стране, антивирус не може да вам понуди анонимност и приватност на мрежи. Чињеница је да ВПН-ови и антивирусни софтвер добро функционишу надопуњујући се, не такмичећи се један с другим. Боље је комбиновати их да бисте максимално искористили оба ова алата.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map