ВПН вс протокол удаљене радне површине: у чему је разлика?

Као заштитни зидови који штите податке вашег рачунара, и ВПН (Виртуал Привате Нетворк) и РДП (Ремоте Десктоп Протоцол) штите идентитет вашег рачунара на мрежи. Можете претпоставити идентитет потпуно различитог рачунара који се налази у другој регији, држави и земљи.


И ВПН и РДП могу вам помоћи да промените своју ИП адресу. Међутим, обојица се користе у различите сврхе и корисницима пружају одређене карактеристике. Ако не знате праву опцију да одаберете, ево свега што треба да знате о ВПН-у и РДП-у.

ВПН вс РДП

ВПН вс протокол удаљене радне површине

ВПН и РДП

ВПН и РДП су веома слични и истовремено потпуно различити. И ВПН и РДП на неки начин криптирају ваш интернет саобраћај. Обе омогућавају приватни приступ серверу или уређају који се могу налазити хиљадама километара даље.

Ако сте икада користили Теамвиевер или сличне апликације, знате шта је РДП и како можете да приступите рачунару или серверу са било ког места.

Са друге стране, постоје и велике разлике. ВПН омогућава да изгледате као други сервер у вероватно другој земљи. Са друге стране, РДП вам омогућава да се понашате попут тог сервера и да користите његове ресурсе као да сте га директно користили локално.

Шта је ВПН?

ВПН означава Виртуал Привате Нетворк. ВПН шифрира ваш интернетски промет и усмјерава га преко посредничког сервера. Док шифрирање ваше податке чува, посреднички сервер сакрива ваш стварни ИП на Интернету, а веб локације којима приступате могу да виде ИП сервера на који сте повезани. Једноставно речено, она сакрива вашу ИП адресу, омогућава вам приступ садржају ограниченом у вашем региону и осигурава вашу мрежу.

Сигурност и приватност су највеће предности које ВПН има у односу на РДП. ВПН-у је потребна робусна енкрипција за ефикасан рад и скривање корисничког идентитета. Међутим, РДП-овима не требају врхунска сигурност и приватност да би радили.

Са доње линије, помоћу ВПН-а, моћи ћете да приступите географски ограниченом садржају (попут Нетфлик-а или веб локација забрањених у вашој земљи), али ћете и даље користити сопствени рачунар и све ограничене ресурсе који имају..

Шта је РДП?

РДП означава Ремоте Десктоп Протоцол, програм који омогућава својим корисницима да удаљено приступе радном окружењу или серверу личног рачунара, док се приказују на другом корисничком уређају. Успоставља виртуалну везу између два уређаја и омогућава једном да контролише други.

РДП омогућава рачунару да емитује свој екран на други рачунар. Као корисник, у потпуности имате контролу над хост уређајем. Можете чак да користите локалне датотеке домаћег рачунара, инсталирани софтвер, програме и рачунарску снагу.

Иако је „РДП“ назив одређеног Мицрософтовог развијеног програма за удаљену радну површину, тамо су доступни бројни други софтвери за удаљене радне површине. Различити програмери РДП-а нуде различите и јединствене функције за привлачење корисника.

Неки омогућавају корисницима да се придруже постојећој сесији корисника и даљински управљају уређајем, док на другом екрану приказују контролирану сесију. Други чак пружају функције за приказивање црног екрана током сесије контролног уређаја.

Иако обојица имају своје предности, разлог зашто би неко могао да користи РДП преко ВПН-а је тај што РДП нуди моћ управљања другим уређајем, потенцијално хиљадама миља далеко. Суперкомпјутером можете да контролишете сву његову рачунарску снагу, посебан софтвер и географски приступ са нормалног лаптопа или рачунара.

Ограничења РДП-а

Постоје ограничења за РДП. Ако не користите локализовани РДП, потребан вам је брзи интернет и пристојан рачунар да бисте правилно контролисали други уређај. Шаљете и примате велике делове информација, укључујући покрете миша, наредбе апликација, графику на екрану и позадинске задатке, а за све ове акције је потребно много ресурса да би се управљало. Иако се тим радњама лако може локално управљати, руковање њима путем интернета може везу учинити спором и лаганом.

Да не спомињемо, домаћин рачунар је такође отворен за потенцијалне претње на мрежи током сесије. То је случај ако администратор уређаја не примењује одређена ограничења која ће компромитовати вашу сесију. Потенцијалне претње укључују отмицу везе која може довести до инфилтрираног и компромитованог уређаја.

Упоредите ово са ВПН-ом који је безбедан и нуди велике брзине (барем врхунски ВПН провајдери).

Шта ти треба?

На крају, све се своди на ваше захтеве. Дакле, размотримо потребе корисника да видимо шта је најприкладније за врсту корисника. Најбољи начин за раздвајање корисника је намера употребе, било да користите услугу за пословну или личну употребу.

Посао

Ако тражите сигуран и приватни приступ интернету својим запосленима током рада у јавним просторима или у иностранству, ВПН је ваш најбољи избор.

 • Да бисте запосленима обезбедили сигуран централни сервер, који такође садржи важне датотеке, морате да се одлучите за ВПН
 • Ако вам или вашем запосленом треба централни систем на удаљеној локацији (због географских ограничења), морат ћете ићи са РДП-ом.
 • Ако вам или вашим запосленима треба даљински приступити рачунарима ради техничке подршке, одржавања или решавања проблема, користите РДП

Појединац

 • Ако требате да приступите сигурној и приватној мрежи, идите са ВПН-ом
 • Ако желите да стримујете ваш омиљени садржај који није доступан у вашој регији или док путујете у иностранство, користите лични ВПН
 • Да бисте учинили свој Интернет сигурнијим, сакрили свој ИП или идентитет, користите ВПН
 • Да бисте избјегли било какав интернетски надзор или цензуру, одаберите ВПН

Ретко су случајеви када је појединцу потребан РДП за приступ удаљеном рачунару, ако не и за ударац. Ове ситуације укључују хитне случајеве, када корисник мора даљински приступити свом кућном рачунару, пријатељевом рачунару или пустити свог поузданог пријатеља да приступи свом.

Ако сте појединачни корисник, са општим свакодневним потребама, ВПН би урадио посао за вас. Сакриће идентитет вашег рачунара, омогућиће вам промену локације, избегавање надзора, струјање географски закључаног садржаја, безбедност интернета и нуди бројне друге погодности.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map