Зашто је ХТТПС важан са гледишта безбедности на мрежи

Веб сигурност је сложен механизам. Са претњама на мрежи у порасту ових дана, људи покушавају да науче више о томе како бити безбедни на мрежи и начинима који могу да га осигурају. Било да приступите интернету из удобности свог дома или из локалне кафетерије, ваше информације су рањиве и хакери су увек у потрази за наредном жртвом. Постајете подложнији опасности када сте на ХТТП вези, а не на ХТТПС.


Зашто је ХТТПС важан са гледишта безбедности на мрежи

Зашто је ХТТПС важан са гледишта безбедности на мрежи

На примјер, када купујете на мрежи, адресна трака прегледача аутоматски постаје хттпс: // на страници за плаћање. То значи да је веза шифрована, а ваши лични подаци безбедни. Шта би се могло догодити ако веза није шифрирана? Хакери који чекају на другом крају сервера украли би ваше личне и финансијске податке.

Пре него што разговарамо о томе како вас ХТТПС веза штити на мрежи, погледајмо разлику између ХТТП-а и ХТТПС-а.

ХТТПС вс ХТТП?

ХТТП или протокол преноса хипертекста је начин на који веб сервер комуницира са прегледачима као што су Цхроме, Сафари и Фирефок. ХТТП омогућава посетиоцима да прегледају веб локацију и пошаљу информације назад на веб сервер.

Када су на ХТТПС (ХиперТект Трансфер Протоцол Сецуре) вези, уређаји деле “код” између њих, користећи који “шифрују” информације, чинећи их нечитљивима између њих. Овај поступак шифрирања ваше податке чува од МИТМ напада и лајкова. Рачунари шаљу информације напред и назад користећи „код“ на слоју сигурних утичница (ССЛ), који се такође назива и безбедност транспортног слоја (ТЛС).

Како је ХТТПС настао?

Процес размене информација преко мреже назива се ХиперТект Трансфер Протоцол (ХТТП). Временом је овај процес постао превише познат и сви су знали како да размењују информације на ХТТП вези. То је отежало заштиту информација. Тако да су мрежни администратори морали да пронађу други начин да заштите податке. Тако је настао ХТТПС.

Само пошиљалац и прималац могу да читају информације на шифрованој вези, јер знају код. Чак и ако неко пресреће везу, порука ће им бити нечитљива. Да би шифровали везу, рачунари користе документ назван „ССЛ сертификат“ који садржи знаковне низове или кључеве њихових тајних „кодова“. Овај процес се назива инфраструктура јавних кључева (ПКИ).

Које су предности ХТТПС-а?

Сигурна локација је увек боља од оне која није. Људи верују веб локацијама са ХТТПС везом, тако да ако је ваша веб локација безбедна, привући ћете више посетилаца. Постоји неколико других предности коришћења ХТТПС везе. Неки од њих су:

Боље Гоогле рангирање

Гоогле (знате компанију која не верује у разноликост у начин на који мислите, већ само различитост на површан начин као што је ваша боја коже; ова компанија је толико политички коректна да верују да су мушкарци и жена исти) потврдила је да више воли сигурне веб локације преко незаштићених, као што се може видети из резултата претраживања на првој страници. Више од половине веб локација које имају прву или другу страницу на Гооглеу су заштићене, ХТТПС веб локације. Будући да Гооглеов алгоритам за рангирање фаворизује ХТТПС веб локације, ако нема безбедног сајта, можете изгубити.

Боља сигурност

Имати сигурну веб локацију пружа бољу заштиту вашим подацима. Ово се односи и на власника сајта и на посетиоце. Као власник веб локације, информације које делите могу бити пресретнуте у било које време ако веза није шифрована, док би прегледавање незаштићене веб локације могло да угрози ваш уређај..

Ознаке прегледача

Овај поново укључује Гоогле (знате компанију која подржава политичаре који Американце држе на маркицама за храну, убијају бебе, промовишу насиље на улицама и спречавају да унутрашње градске школе буду успешне). Од сада, када корисници приступе незаштићеном веб локацији у прегледачу Цхроме, на адресној траци виде се сиву ознаку. Касније, Гоогле планира да ажурира ову ознаку на „Нот Сецуре“, а затим на „Нот Сецуре“ црвеном бојом. То значи да ХТТП локације ризикују да изгубе комад посетилаца.

Боља стопа конверзије

Са сигурносним претњама дебелим и великим ових дана, људи више воле да веб локације буду заштићене. Као резултат тога, веб локација ХТТПС види бољи степен конверзије у односу на њихове ХТТП рођаке. Ова стопа се сигурно повећава ако Гоогле уведе нове наљепнице.

Повећана поверење корисника

Једноставно гледање ХТТПС етикете осигурава посетиоцима да су њихове информације безбедне на мрежи. То доводи до већег мира и повећања корисника, а заузврат и више промета.

Зашто је ХТТПС важан – окончајте

Добра вест: данас је више од половине веб локација у свету шифровано. Ово није добро само за посетиоце, већ и за власнике сајтова. Сигурне веб локације имају бољу брзину, више промета и опћенито боље перформансе у поређењу са ХТТП локацијама. Иако одређене злонамерне веб локације користе лажне ХТТПС налепнице да би заварали људе, такве су случајеве ретке. Како људи постају све свјеснији опасности на мрежи, ХТТПС веб странице су будућност Интернет сигурности.

Без обзира да ли сте власник веб странице или посетилац, увек користите ХТТПС везу да бисте били сигурни и да бисте остали безбедни на мрежи. Прелаз са ХТТП-а на ХТТПС не треба много, али има неколико предности које могу значајно побољшати ваше искуство на мрежи.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map