Зашто исте огласе видимо свуда на Интернету?

Честа је појава: На најновијим веб локацијама за куповину тражите најновије паметне телефоне, а након неког времена на исте веб локације које посетите видећете исте те ствари (и сличне артикле). Па како тачно ти огласи прате вас широм света?


Зашто исте огласе видимо свуда на Интернету?

Зашто исте огласе видимо свуда на Интернету?

Веб локације прате ваше активности прегледавања

Више није тајна да скоро све веб локације могу пратити ваше мрежне активности, али када веб локације почињу превише знати о вама, чини се помало језиво. Колико вас се тачно прати? Да ли веб локације убацују шпијунски софтвер у ваш систем ради праћења ваших активности?

Немојте бити збуњени ако исте огласе видите свуда на Интернету. То није злонамерно и не постоји друга намера иза тога осим маркетинга. Када видите исте производе као и скочне огласе које сте пре малопре погледали, то је једноставно због рекламне технике која се назива ремаркетинг.

Шта је то?

Ремаркетинг је уобичајена услуга оглашавања коју сада користи неколико веб локација за е-трговину. Овако то функционише:

 1. Посетите веб локацију – то може бити било која локација, од интернетске продавнице до веб странице ваше омиљене продавнице за поправке аутомобила.
 2. Иако веб локација не приказује огласе, они укључују садржај који пружа нека врста услуге оглашавања.
 3. Ова услуга оглашавања ставља колачић у ваш претраживач који каже: „Овај прегледач / корисник је у овом тренутку гледао овај производ / услугу.“
 4. Касније прелазите на друге веб странице које су подржане рекламама. Чак и ако је веб локација делимично подржана рекламама, видећете огласе.
 5. Ако овај вебсајт користи исту услугу оглашавања као и ону коју сте посетили пре неколико тренутака, услуга ће му вратити колачић из прегледача и сазнати који су производи или услуге за који сте заинтересовани..
 6. Видите огласе истих предмета које сте гледали неко време уназад.

О овој горњој техници може бити неколико различитих варијација које услуге оглашавања користе за праћење активности прегледавања. Чак и када посјетите веб локацију вашег веб домаћина или веб локацију некретнина, видјет ћете огласе о новим некретнинама који се појављују на вашој локацији или имена домена која би вас могла занимати. То је језиво и неугодно, али нажалост, већина огласа – Сада засноване веб локације користе ремаркетинг.

Колико је сигурно?

Ако виде исте огласе свугде на Интернету, корисник се осећа нелагодно јер изгледа као да вас прате. У стварности, ако би вас пратили након што сте напустили продавницу и угурали се у куповину, било би језиво. Исто се осећа на Интернету.

Морамо схватити да праћење не значи да га пратимо као појединца. Ваш прегледач не зна где идете, шта радите или људе које срећете. То зна само о вашим мрежним активностима. То није злонамјерни софтвер или шпијунски софтвер и иза тога не постоји никаква злочиначка намера. У већини случајева информације се не чувају предуго на било ком прегледачу или било којој веб локацији. Једноставно брисање колачића учиниће да ваш прегледач све заборави.

Кршење ваше приватности на мрежи?

Већина људи ово назива кршењем приватности и неетичким кориштењем личних података. Међутим, с обзиром да нема криминалне намере, нема много људи који могу престати да виде огласе. Постоје два решења за оне који уопште не желе да се прате: 1) Користите блокатор огласа и 2) користите ВПН.

Коришћење ан оглас блокер или ће јачање сигурносних подешавања блокирати неколико других локација заједно са скочним прозорима. То би могло бити неугодност ако су многе веб локације и функције које редовно користите блокиране. Адблоцк и АБП су оба примера проширења за блокирање огласа које можете инсталирати на Цхроме и ФиреФок.

Користећи ВПН је најефикаснији начин за сигурно прегледавање интернета, јер вас држи анонимним и спречава праћење. Ово је скупа услуга и могла би бити већа од буџета многих корисника интернета. Ипак, користи које добијате од повезивања на виртуелну приватну мрежу кад год кренете на интернет далеко превазилазе трошкове. Други начин да останете сигурни је често уклањање колачића прегледника, по могућности након сваке сесије прегледавања.

Зашто вас огласи прате на мрежи – завршне мисли

Већина веб локација ослања се на огласе због прихода, а ремаркетинг ускоро неће престати. Ово оставља кориснике који не желе да им се прати могућност коришћења ВПН-а за приступ интернету. Анонимно оглашавање на вебу је најбољи начин да се спречи праћење и гледање досадних огласа свуда. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map