Фацебоок да користи бежичне протоколе за људе које можда познајете

Фацебоок је патентирао неку нову технологију која би требало да побољша своју карактеристику Пеопле Иоу Цан Кнов и супер је сјеновита. Иако технологија звучи цоол и прикладно, она заправо има застрашујуће импликације на нашу приватност и сигурност. Прочитајте целу причу.


Фацебоок да користи бежичне протоколе за људе које можда познајете

Фацебоок да користи бежичне протоколе за људе које можда познајете

Фацебоок-ови нови људи које можда познајете – цјеловита прича

Фацебоок је очигледно поднио нови патент о технологији који му омогућава да користи бежичну комуникацију како би сугерисао пријатељима у функцији „Пеопле Иоу Маи Кнов“. Да бих илустровао ову конкретну технологију, дозволите ми да вам прво покажем шта је патент имао на то да каже:

„Различите реализације овог открића могу сметати системе, методе и непрелазне рачунарске медије који су конфигурисани за емитовање прве бежичне комуникације, укључујући информације повезане са првим корисником. Може се открити друга бежична комуникација која укључује информације повезане са другим сер. Подаци дневника који укључују барем део информација повезаних са другим корисником могу бити угрожени. Подаци дневника могу такође садржавати податке о јачини сигнала који су повезани са другом бежичном комуникацијом и временске податке који показују када је откривена друга бежична комуникација. Подаци анализе могу се пружити за анализу. Једна или више веза предложених за првог корисника, заснована, барем делимично, на подацима дневника се могу примити. “

То је било заувијек.

Раздвојимо га и видећемо шта тачно Фацебоок има у својој функцији Пеопле Иоу Маи Кнов. Прва ствар коју можемо приметити је метода коју ће ова технологија користити за откривање сугестија за њихову ПИМК функцију. Према патенту, Фацебоок се заиста неће ослањати на праћење локације. Уместо тога, засноваће своје предлоге на бежичним сигналима.

Шта се дешава са људима које можда познајете??

Као што видите горе, Фацебоок жели да користи различите врсте комуникација како би открио људе са којима сте обично у непосредној близини. Какву ће комуникацију користити Фацебоок, питате? Дозволите ми да вам их набројим:

 • БЛЕ комуникације: Кратак за Блуетоотх нискоенергетску комуникацију. Ово се односи на мале пакете података које Блуетоотх уређаји емитују путем радио таласа.
 • ЗигБее Цоммуницатионс: Бежични комуникацијски протокол који користи дигиталне радио уређаје са малим напоном за стварање личних мрежних мрежа. Најчешће се користи са ИоТ.
 • З-Ваве комуникације: Исти принцип као и ЗигБее.
 • РФИД комуникације: Радиофреквенциона идентификација користи електромагнетну везу у радиофреквенцији за идентификацију објеката, животиња или људи.
 • НФЦ: високофреквентна бежична комуникациона технологија кратког домета која омогућава размјену података између уређаја који су отприлике 10 цм блиски једни другима.
 • ПАН комуникација: Овај је мало … чудно. То је технологија која омогућава ношеним уређајима да комуницирају са околним уређајима користећи проводљивост (електричну енергију) људског тела, стварајући тако Персонално Ареа Нетворк.

Дакле, као што видите, локацијске услуге попут ГПС-а нису ни део ове нове технологије. Уместо тога, Фацебоок може да користи различите врсте радио таласа и фреквенција да вам предложи могуће пријатеље.

Како ће ово функционисати

Патент заправо описује тачно како ће функција функционисати. Зарад ове илустрације, назовимо корисника једну Јенни, а два Тому корисника:

 1. Јенни иде до трговине и завршава на истом пролазу као и Том. Јенни-ов уређај издаје бежични сигнал који садржи неке информације о Јенни.
 2. Том-ов уређај такође емитује бежични сигнал који садржи неке информације о Тому. Јенни-ов уређај чита тај сигнал.
 3. Јенни-ов уређај креира дневник Том-овог сигнала. Дневник укључује информације попут снаге сигнала (дакле, колико је Том удаљен од Јенни) и датума и времена везе.
 4. Дневници се преносе на Фацебоок-ове сервере ради анализе.
 5. Јенни ноћу отвара Фацебоок и открива да је Том, случајни странац којим је пролазила у трговини, сада део њеног предложеног списка пријатеља.

У овом сценарију, ни Јенни ни Том не морају имати свој ГПС да би се ово догодило. Само требају имати уређај са Фацебоок апликацијом.

У чему је проблем?

Ох, одакле почињем?

Кренимо од сигурносних импликација ове врсте технологије. Да је Фацебоок користио технологију засновану на ГПС-у за своју функцију Пеопле Иоу Маи Кнов, можете, у теорији, одустати од праћења локације. Ова технологија, међутим, користи комуникацијске протоколе које не можете заиста да искључите. Будући да Фацебоок корисницима не олакшава увек да се одриче неког од својих услуга, ова врста технологије може за неке људе постати врло опасна.

„Али, Хиба, колико ово може бити штетно? Мислим, лако не можете особу додати на листу пријатеља “

Тачно, али то не значи да особа неће имати приступ вашим подацима. Погледајте ваш Фацебоок профил. Колико је личних података тамо? Ваша локација, ваше пуно име, пријатељи, где сте ишли у школу, где радите … осим ако нисте начинили свој налог потпуно приватним, случајни странац може на крају знати довољно информација о вама да бисте били претња. Нарочито ако та особа сама по себи није „добра особа“.

Ствар је у томе што, чак и ако имате потпуно приватни профил, ваше име и даље се приказује. Ова врста технологије такође омогућава листи Пеопле Иоу Маи Кнов да заобиђу једну од функција приватности коју Фацебоок нуди: ограничавање „Ко може да вас погледа“.

Дакле, да, лоши агенти могу потенцијално да користе ову технологију да би, више или мање, потпуно упали у вашу приватност. Искрено, не желим ни помишљати колико би ово олакшало снабдевање и физички напад на другу особу. Пошто Фацебоок није тачно познат као заштитни центар приватности и безбедности, не верујем им у потпуности да чувају осетљиве информације приватним користећи технику.

Фацебоок-ови нови људи које можда познајете – завршне мисли

Ово није била добра година за Фацебоок када је у питању очување приватности њихових корисника. У ствари, Фацебоок се прилично потукао на овом фронту, толико да је амерички Конгрес морао испитивати Зуцкерберга о приватности и безбедности Фацебоока. Врста технологије предложена у Фацебооковом новом патенту може се у почетку чинити добром идејом. Будући да Фацебоок заиста нема добре податке о приватности, не мислим да ће тако остати. Надамо се да Фацебоок покушава да спречи конкуренте у кориштењу ове технологије и заправо не планира да је пусти. Мислим, девојка може сањати, зар не?

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map