Ускоро можете обрисати своје податке о праћењу локације на Гоогле-у

За само неколико недеља, Гоогле ће увести нову функцију приватности која вам ручно омогућава брисање података за праћење локације похрањених у претраживачу. Функција Аутоматско брисање локације са историјом локација омогућава вам да контролишете шта желе да деле са претраживачем. Више о томе прочитајте у наставку.


Нова Гоогле-ова функција приватности брише историју

Ускоро можете обрисати своје податке о праћењу локације на Гоогле-у

Разлог иза нове функције

Имати у вашим апликацијама, претраживачу и прегледачима да прикупљају информације о вама може бити прилично узнемирујуће. Узнемирујуће је када научите да Гоогле чак и када онемогућите функцију подешавања локације, може да вас прати. Многе Гооглеове апликације такође су одговорне за прикупљање података о вама. Из тих разлога су корисници упутили захтеве за поједностављење процеса управљања подацима. Као одговор на њихове захтеве, компанија је саопштила да уводи нову функцију која им помаже да ефикасније управљају својим подацима. Корисници ће моћи аутоматски да избришу податке о локацији и активностима након 3 или 18 месеци.

Шта ради Гоогле-ова нова функција?

Гоогле-ова нова функција за ваш Гоогле налог омогућиће вам да аутоматски обришете податке о историји локације и подацима о активности веба и апликација након значајног периода, а то је након три или 18 месеци. Ова функција ће вам помоћи да обришете податке након тог времена, а затим ће и даље бити уобичајени.

Прошле године је претраживач био укључен у жестока такмичења у погледу праћења локације која вас очигледно наставља да вас прати чак и када је искључена поставка Историја локација. Једини начин на који бисте успели да спречите своју локацију бити праћен је искључењем подешавања „Активност веба и апликација“. У основи је ова функција дизајнирана за историју локација и податке о активности веба и апликација. Са новом Гоогле-овом функцијом, моћи ћете да обришете податке за оба ова подешавања. То значи да сви подаци о вашој историји локација више неће бити на располагању Гооглеу. 

Како искључити веб & Активност у апликацији

Следите следеће кораке да бисте сазнали како можете да искључите Интернет & Активност апликација на више платформи.

За кориснике Андроид-а

 1. Иди на Гоогле подешавања
 2. Приступ Гоогле налог > Подаци & Персонализација > Веб & Активност у апликацији
 3. Укључите се Веб & Активност у апликацији

За кориснике иОС-а

 1. Пријавите се на свој Гоогле налог путем прегледача
 2. Приступите свом подешавања налога у прегледачу: Гоогле налог > Лични подаци & Приватност > Идите на моју активност > Контроле активности < Веб & Активност у апликацији.
 3. Укључите се Веб & Активност у апликацији.

Више о функцији

Гоогле-ова нова функција проширује се на историју прегледавања корисника у Цхроме-у и податке у апликацији и функцију Гоогле Дисцовер за Андроид. Међутим, Гоогле још увек не би потврдио колико се функција аутоматског брисања протеже у свим њеним производима. Али, сигурно је да би се функција требала применити на услуге које користе вашу Гоогле пријаву.

Компанија већ има постављене алате за укључивање и искључивање података о локацији или активности у апликацији. Иако корисници и даље могу ручно избрисати своје податке, то захтева пуно времена. Ова нова функција ће вероватно и даље омогућити Гооглеовим апликацијама да испуњавају потребе корисника. Такође ће избрисати њихове податке у разумном року. Иако Гоогле прати неку вашу активност може прегледавање прегледа учинити погоднијим, нико не жели да ти подаци леже на дужи рок.

Зашто вас Гоогле прати??

Иако се можете запитати шта је то што Гоогле треба да прати вашу локацију, у компанији је доста улога. Профитабилни добитак је један од главних фактора. Примарни разлог зашто је Гоогле опседнут праћењем локације су подаци. Што више података Гоогле добије, више их може користити у своју корист. Компанија може предузећима пружити боље могућности оглашавања продајом података корисника. У ствари, сам Гоогле је изјавио да се за циљање огласа користе записи о локацији смештени у подешавањима „Моја активност“. Купци огласа имају могућност циљања одређених локација. Али, они морају Гооглеу платити велику цијену да би то учинили.

Гоогле-ови коментари

Гласноговорник Гоогле-а је у е-поруци навео да се компанија сложила за временске рокове од 3 до 18 мјесеци на основу преференција корисника. Компанија је одабрала такве временске оквире јер подаци могу бити репрезентативни за тромјесечну сезону или више сезона. Гоогле је рекао да ће ова функција прво стићи за податке о локацији. Затим ће се проширити на податке веба и апликација „у наредним недељама“.

Гоогле спор за прикупљање података

Неке европске организације су склопиле савез и поднеле су жалбу против Гоогле-ово праћење локације. Успели су то уз помоћ ГДПР-ових локалних власти за заштиту података. Жалбе сугерисале да Гоогле користи различите технологије да би приморао кориснике да користе своје системе за праћење локације. Онлине корисници су већ свесни како Гоогле користи и „Историју локација“ и „Веб & Функција активности апликације за прикупљање података заснованих на локацији.

Истраживање норвешког Форбрукеррадет-а, међутим, наводи да Гоогле користи друге манипулативне технике које варају кориснике да оставе укључене функције праћења локације. Ове технике укључују скривена подразумевана подешавања, обмањујући проток кликова, дозволе апликација и увек укључена подешавања. Ако ГДПР одговори у корист 7 организација, Гооглеу ће бити изречена велика новчана казна. У одбрани компаније, праћење је подразумевано искључено на њиховим системима и било који активирани начин праћења може се паузирати у било ком тренутку.

Нова Гоогле-ова функција приватности брише историју – закључак

Да ли ће ова нова функција обрисати Гоогле-ов рекорд чисто у односу на његову историју прикупљања података? Вероватно не. Међутим, функција је и даље добродошла. Али, суочимо се са тим да је прикупљање података неизбежно. Иако ова нова функција не штити кориснике од свих података које компанија прикупи, спремни смо да је искористимо..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map